Üsküdar’a ‘hayali seçmen’ Karadeniz’den: Trabzon ve Rize ilk sırada

Üsküdar’a ‘hayali seçmen’ Karadeniz’den: Trabzon ve Rize ilk sırada
CHP Üsküdar İlçe Örgütü tespit ettiği 'hayali seçmen'i tek tek açıkladı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- CHP,  İstanbul'a bağlı Üsküdar'da binlerce hayali seçmenin kaydedilmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. CHP Üsküdar İlçe Örgütü’nün düzenlediği toplantıya ilçe yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de katıldı. 

Toplantıda konuşan CHP Üsküdar İlçe Başkanı Olcay Kurt, Üsküdar Belediyesi'nden iki personelin daha sonra da dört personelin Nüfus Müdürlüğü’nde geçici görevlendirildiğini öğrendiklerini belirterek Üsküdar Kaymakamlığı'nın kendilerine gönderdiği yanıtta bu durumu kabul ettiğini söyledi.  

KIRK İKİ FARKLI SOYİSİMDEN 43 FARKLI SEÇMEN BULUNUYOR

Kurt, Üsküdar'da şu ana kadar tespit ettikleri bulguları şöyle paylaştı:

- Selimiye Mahallesi’nde AKP’li Belediye Meclis Üyesine ait bir inşaatta Rize Kalkandere’den gelen 40 seçmenin kayıtlı olması. 

- Yine başka bir AKP’li Belediye Meclis üyesinin Bulgurlu Mahallesi’ndeki evinde 40 taşıma seçmenin bulunması.

- Beylerbeyi Mahallesi 75. Yıl Stadı’nda 15 kayıtlı taşıma seçmenin bulunması.

- İcadiye Mahallesi Ensar Vakfı Kız Yurdu’nda 9 tane yeni erkek seçmenin bulunması.

- Eski AKP milletvekilinin Burhaniye’deki evinde 42 farklı soyisimden 43 farklı seçmenin bulunması.

- Bahçelievler Mahallesi, Bosna Bulvarı’nda inşaatı henüz tam bitmemiş TOKİ evlerinde orada oturmayan çok sayıda hayali seçmen bulunması. 

YEDİ BİN SEÇMEN 24 HAZİRAN’DAN SONRA SEÇMEN OLMAKTAN ÇIKARILMIŞ

Kurt, "Partimizin internet sisteminden yaptığımız incelemede 24 Haziran seçimlerinden sonra 7 bin seçmenin seçmen olmaktan çıkarıldığını gördük" dedi.  

CHP Üsküdar Yönetim Kurulu üyesi avukat Ümit Isıgöllü de incelemelerle ilgili son durumu aktardı. Isıgöllü, YSK sistemiyle kendi sistemlerini entegre ettiklerini, kapı kapı hane hane, kim nereden geldi, o evin üzerinde kat var mıydı, hangi eve kim yerleşti, boş olan hanelerde insan var mı yok mu, bunların hepsini kaydi olarak çalıştıklarını belirterek tespit edilen hayali seçmenlerin bir değil, üç değil binlerle ifade edildiğini kaydetti.

SEÇİMLERDEN SONRA ÜSKÜDAR’A SEÇMEN AKMIŞ

Bunun bir suç olduğunu belirten Isıgöllü, konuya ilişkin bir suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. 

Üsküdar’daki seçmen sayısına ilişkin bilgi veren Mehmet İlbeyli de hanede bulunan mevcut seçmenlere 24 Haziran seçimlerinden sonra eklenen seçmenlerle ilgili şu verileri paylaştı:

- Seçmen bulunan hane sayısı 163 bin 177, 25 bin 750 hanede 6 ve üzeri seçmen yaşıyor, bu hanelerdeki toplam seçmen sayısı 57 bin 988. 24 Haziran'dan sonra bu sayıya eklenen rakam 4 bin 487. 

- Bin 461 hanede 7 ve üzeri seçmen yaşıyor, bu seçmenlerin toplam sayısı 12 bin 907, 24 Haziran'dan sonra gelenlerin sayısı 3 bin 433. 

- 236 hanede 10 ve üzeri seçmen yaşıyor, bu hanelerdeki toplam seçmen sayısı 3 bin 149. 24 Haziran'dan sonra gelenlerin sayısı bin 933. 

- 52 hanede toplam 15 kişi ve üzeri seçmen yaşıyor, Bu hanelerdeki toplam seçmen sayısı bin 691. 24 Haziran'dan sonra gelenlerin sayısı 934. 

- 22 hanede 25 ve üzeri seçmen yaşıyor, bu hanelerdeki toplam seçmen sayısı bin 153. 24 Haziran'dan sonra gelenlerin sayısı 602. 

- Bunların içinde bir miktar yurt var. 

BOŞ APARTMANA 7 FARKLI SOYADINA SAHİP SEÇMEN KAYDEDİLMİŞ 

Soyadlarına göre yapılan incelemeyi de paylaşan İlbeyli şunları söyledi: 357 hanede 5 ve üzeri farklı soyadları bulunuyor, toplam seçmen sayısı 4 bin 95, 24 Haziran'dan sonra buraya yeni gelen seçmen sayısı 2 bin 94. 918 hanede 4 ve üzeri farklı soyadına sahip seçmen var, toplam seçmen sayısı 7 bin 271. 24 Haziran'dan sonra gelen seçmen sayısı 2 bin 953. 4 bin 19 hanede 3 ve üzerinde farklı soyadına sahip seçmen bulunuyor, toplam seçmen sayısı 20 bin 481, 24 Haziran'dan sonra gelen seçmen sayısı 4 bin 696. 

İlbeyi, Acıbadem Mahallesi'nde boş bir apartmana yazılan 7 farklı soyadına sahip seçmenin kaydedildiğini belirterek, "Selimiye Mahallesi'nde inşaat halinde bulunan tamamı yeni seçmen ortak özelliği Rize Kalkandereli" dedi. 

RİZE VE TRABZON ÜSKÜDAR’A EN FAZLA SEÇMEN VEREN İLLERİN BAŞINDA 

24 Haziran'dan sonra sadece yeni gelen seçen üzerinden oluşturulan bir tabloyu gösteren İlbeyli, bir kişinin hanesine kaydedilmiş normalde soyadı sayısı birken daha sonra ikiye ve üzerine çıkan seçmen sayısının 11 bin 737 olduğunu, bu rakamın 24 Haziran'dan sonra yeni gelen seçmene ait bir sayı olduğunu kaydetti. İlbeyli, bu rakamın içinden Ümraniye'den yeni gelen seçmen sayısının bin 700 olduğunu, bunun dışında yeni seçmenlerin geldiği iki yerin öne çıktığını belirterek bunların Rize ve Trabzon olduğunu, Kalkandere'den Üsküdar'a yoğun bir şekilde seçmen geldiğini söyledi. 

YAPILACAKLAR: İTİRAZ, ŞİKAYET VE SUÇ DUYURUSU 

CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de eşiyle oturdukları kendi evlerine 8 yeni seçmenin kaydedildiğini tespit ettiklerini söyledi. Bu durumun sadece Üsküdar'da değil Türkiye'nin birçok yerinde yaşadıklarını dile getiren Kadıgil, CHP Üsküdar ilçe örgütünün çalışması sonucu çok sayıda hukuksuzluğu ortaya çıkarıldığını, AKP'li bir meclis üyesinin evine kırk seçmen kaydedilmiş olduğunu belirtti. Kadıgil, ne yapacaklarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"17 Ocak'tan sonra itiraz ve şikayet yoluna gideceğiz. İlçe seçim kurullarına itiraz edeceğiz. Binlerce itiraz dilekçesi hazırladık. Şikayetimizi savcılıklara yapacağız." 

Kadıgil, "Asıl suçlular, bulunduğu mevkiyi kullanarak bu hırsızlıklara yol veren kamu görevlileridir. Onlar hakkında da bir suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Öne Çıkanlar