'Asgari ücretin artması yetmez, fiyatlar da düşürülsün'

'Asgari ücretin artması yetmez, fiyatlar da düşürülsün'
Gıda enflasyon yükü altında ezilen yurttaşlar evlerine ekmek götürememekten şikayetçi.

Asgari ücret tespit komisyonun toplonmasına sayılı günler dikkatler çıkacak kararda ancak ekonomik kriz dar gelirli vatandaşın belini büküyor. Gıda enfelasyonun yükü altında ezilen yurttaşlar evlerine ekmek götürememekten şikayetçi.

‘Ekonomi uçacak, ülke kalkınacak’ iddiasıyla duyurulan ve süresi dolan ‘100 Günlük Eylem Planı’nın etkilerini halk yanıtladı. Evrensel gazetesinden Kübra Laz ve Mert Samyeli'nin haberine göre yurttaşlar ekonomik krizin etkilerinden şikayetçi.  

AKP’de 4 yıl görev aldığını söyleyen Meryem durumdan şikâyetçi: "Kriz evde kavga çıkartıyor, herkes işsiz, insanlar evine ekmek götüremiyor. Markete gidiyorum dün aldığım ürün bugün fahiş fiyatlarla satılıyor. Kendi maaşı olmuş 76 bin lira, kaç kişi geçinir o paraya günah, gerçekten günah."

Tasarrufun saraydan başlaması gerektiğini belirten Ahmet isimli yurttaş, "Krizi çok fazla hissediyoruz, eskiden 8-10 liralık peynir şimdi 25-30 lira olmuş. Asgari ücretten ziyade fiyat artışının durdurulması, zamların geri çekilmesi gerek" dedi. Bunlar yapılmadan asgari ücretin bir esprisi kalmayacağını belirten Ahmet, asgari ücret zammı için fikrini şöyle belirtiyor: "Kaç yaparlar bilemem ancak en az cumhurbaşkanına yapılan yüzde 26 kadar zam yapılması lazım."

"EŞİM İŞSİZ KALDI, KİRACI OLSAK YANMIŞTIK"

"Alışverişlerini pazardan yapan Turane ve Saniye isimli yurttaşlarda Pazar’ın pahalılığından şikâyetçi", "Asgari ücretin biraz üstünde maaş alsamda yetmiyor. Asgari ücret yeterli değil en az 2.500 TL olmalı" Saniye isimli yurttaş ise eşinin 3-4 aydır çalışamadığını, kiracı olmadığı için şanslı olduğunu söylüyor. Asgari ücret için "2000-2500 gibi olmalı, bu da yetmez ama...Baştakiler bir şeyler yapıyor, biz de ceremesini çekiyoruz, oy verende vermeyen de çekiyor" diye konuştu.

"SURİYELİLER DEĞİL BU KRİZİN SORUMLUSU"

Yiğitiş Atmaca’da krizden mağdur,"Asgari ücret şuan çok düşük en az 2500 olması lazım" diyerek söze başlayan Atmaca, "Ben de asgari ücret alıyorum, mesailerle yükseltmeye çalışıyorum ancak 1000 lira kira ödüyorum. Daha 3 gün doğalgaz yaktım 95 lira fatura geldi" dedi. 

"76 BİN LİRA MAAŞ GÜNAH!"

Haberde Meryem isimli vatandaiın görüşlerine ise şöyle yer veriliyor: "4 sene boyunca AKP’de görev yapmış. Sonradan pişman olduğunu söylüyor. Yeni ekonomi programının patronu düşünen ve kollayan bir program olduğunu düşünüyor. "Ne olacaksa yine bize olacak, bizi düşünen yok" diyor. Asgari ücretle ilgili ise, "Bu zamanda asgari ücretle kim geçinebilir ki? Ben gayrimenkulcüyüm ben bile bir senedir iş yapamıyorum. Kriz evde kavga çıkartıyor, herkes işsiz, insanlar evine ekmek götüremiyor. Asgari ücretin en az 3.000 TL olması gerekir ama yapmazlar, mümkün değil" diye konuştu.

AKP’de görev aldığı süreç için, "İlk zamanlar iyiydi ancak sonraları kötü oldu" diyen Meryem, "Markete gidiyorum dün aldığım ürün bugün fahiş fiyatlarla satılıyor. Bir de ‘Biz araştırıyoruz, ceza yazıyoruz’ diyor yok öyle bir şey. Kendi maaşı olmuş 76 bin lira (cumhurbaşkanını kastediyor) kaç kişi geçinir o paraya günah, gerçekten günah" ifadelerini kullandı. AKP’nin yerel yönetimlerinden de şikâyetçi olan Meryem, "Ben bir binayı 15cm yüksek yaptım diye belediye ceza yazdı, 20 bin TL fatura çıkarttı ve bağış için denildi. Makbuz bile vermediler. Başka bir arkadaş da 3 tane bina yapmış ve o da ceza ödemiş ancak 3 bin TL. Halkın artık bir şeylerin farkında olması gerek, sus sus nereye kadar" diyor." (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar