Dolar 5.90'ı aştı, gözler ekonomi yönetimi ve Merkez'de

Dolar 5.90'ı aştı, gözler ekonomi yönetimi ve Merkez'de
Dolar yükselişini 5.90 seviyesini aşarak sürdürürken, gözler yarınki Merkez Bankası faiz kararında ve ekonomi yönetiminin toplantısında olacak.

ARTI GERÇEK - ABD'nin İran'dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, ABD ile yaşanan S400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi ve dolar endeksinin 22 ayın en yüksek seviyesine yakın seyretmesi gibi faktörler son dönemde TL'nin değer kaybetmesinde etkili oluyor. 

Geçen hafta İstanbul'da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasının ve seçim belirsizliğinin azalmasıyla 5.71'e kadar gerileyen kur Merkez Bankası'nın rezervlerine yönelik endişelerle yeniden 5.85'in üzerine yükselmişti. Kur bugün de yükselişi sürdürerek 5.90'ın üzerinde işlem görürken, euro ise 6.59 seviyelerinde.

TL üzerinde bir başka baskı unsuru olan Brent petrol fiyatı da, İran muafiyetlerinin kaldırılması sonrası arz endişelerini gidermeye yönelik açıklamalara rağmen 74.38 dolarda.

Başta ABD ile S-400 gerginliği ve İstanbul seçimlerine yönelik belirsizlik nedeniyle TL'de negatif fiyatlamanın sürmesini bekleyen uzmanlar, kurda 5.87-5.90 aralığının önemli direnç olduğunu belirtti. Bu seviyeler üzerine yerleşilmesi durumunda TL'de kaybın hızlanabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, yarınki TCMB toplantısı sonrası yapılacak açıklamanın izlendiğini ifade etti.

FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Piyasada bugün kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmazken, yarınki Merkez Bankası faiz kararı önemli olacak.

Yarın gerçekleşecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı piyasaların yakından izleyeceği gelişmelerin başında geliyor. Faiz oranlarında bir değişiklik yapılması beklenmiyor. 

SIKI PARA POLİTİKASI VURGUSU DEVAM EDECEK

GCM Yatırım ekonomisti Enver Erkan, "Enflasyona dair yukarı yönlü risklerin devam etmesi ve finansal piyasalara ilişkin oynaklık unsurlarının fiyat istikrarı üzerindeki riskleri itibariyle Merkez Bankası’nın 25 Nisan’da faizlerde değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Son dönemde, özellikle seçimin hemen öncesinde finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanmalara karşı olarak Merkez Bankası’nın olağan dışı para politikası araçlarını kullanarak TL'nin değerini sabit tutma amacında olduğunu görmüştük. Bunu ağırlıklı fonlamanın gerçekleştiği aralıklardan görebiliyoruz. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın "sıkı para politikası" vurgusunu devam ettirmesi gerekliliğinin devam ettiğini düşünüyoruz" dedi.

Parasal gevşeme şartlarının oluşmadığını belirten Erkan, "25 Nisan, gevşeme döngüsü için çok erken bir tarih olur. İlk faiz indirimini temmuzda beklemekle beraber yıl sonuna kadar da 200 baz puanlık faiz indirimi öngörürüz" dedi.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge ise, yaptığı değerlendirmede, ABD'de son verilerin kuvvetli geldiğini, dolar endeksinin de yükseldiğini hatırlatarak, "Bu TL gibi borçlanma zorunluluğu olan para birimleri için iyi haber değil. Petrol fiyatlarında yükseliş ve içerideki siyasi gelişmeler de TL üzerinde baskı oluşturan diğer unsurlar.." diye konuştu.

COMMERZBANK'TAN TL YORUMU 

Commerzbank, TL'ye ilişkin yaptığı değerlendirmede, İran'dan petrol ithalinde Türkiye dahil sekiz ülkeye tanınan yaptırım muafiyetlerinin kaldırılmasının Türk Lirası için negatif olduğunu belirtti.

Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonda önemli belirleyici olduğuna dikkat çeken Commerzbank, "Merkez Bankası enflasyon trendinin yılın ikinci yarısından sonra istikrar kazanacağını belirtiyor. Ancak TL'deki değersizleşme bu hikayeye zarar veriyor. TL'nin en güçlü olduğu dönemde enflasyon yüzde 20'nin altına güçlükle gerilemişken petrol fiyatlarının yükselmesi veya Lira'nın daha da değer kaybetmesiyle enflasyonun yeniden yüzde 20'nin üzerinde yükseleceğini öngörmek zor değil" ifadelerini kullandı. 

HÜKÜMET REFORMLARI GÖRÜŞECEK

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yarın toplanacak.

Fuat Oktay'ın makamından yapılan açıklamaya göre toplantıda, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik tedbirleri kapsayan reform süreciyle ilgili gerçekleştirilecek faaliyetler ve buna ilişkin takvim tespit edilecek.

Oktay başkanlığında toplanacak kurulda; Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut yer alacak.

Toplantıya, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı İsmail Gülle, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski'nin de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri temsilcileri de katılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar