YPG'ye katıldığı suçlamasıyla hapse mahkum edilen İngiliz: Türkiye'yi gizlice terk ettim

YPG'ye katıldığı suçlamasıyla hapse mahkum edilen İngiliz: Türkiye'yi gizlice terk ettim
İngiltere ordusuna mensup eski bir asker olan Robinson, suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Suriye'de YPG'ye katıldığı suçlamasıyla Türkiye'de yargılanarak 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Joe Robinson'un gizlice ülkesi İngiltere'ye döndüğü belirtildi. 

Cezasının temyiz mahkemesinde değerlendirilmesi sürecinde şartlı tahliye edilen Robinson, BBC'ye konuştu.Türkiye makamlarının izni olmaksızın Türkiye'yi terk ettiğini doğrulayan Robinson, "Bu suçlamaları ve verilen cezayı kabul edemezdim. Ben suçlu değilim" dedi.

İngiltere ordusuna mensup eski bir asker olan 25 yaşındaki Robinson, "Bu meseleye kendim çözüm bulmaya ve insan haklarımı geri almaya karar verdim. Zor bir karardı" diye konuştu.

Robinson 2017 yılının Temmuz ayında nişanlısı Mira Rojkan ile birlikte Türkiye'de tatil yaparken tutuklandı. Yargılanması sırasında Suriye'de Irak Şam İslam Devleti Örgütü'ne (IŞİD) karşı çatışmalara katılmadığını, gönüllü sağlık görevlisi olarak çalıştığını söyledi.

Türkiye'de 1,5 yıl boyunca büyük sıkıntılar çektiğini, cezaevinde 4 ay tam bir tecritte tutulduğunu belirterek, "Türkiye'de işlemediğim suçlardan yargılandım. Suçlamaları ve verilen cezayı destekleyecek hiçbir kanıt yoktu" dedi.

2015 yılında Suriye'de çatışmaların yaşandığı bölgeye, gönüllü askeri sağlık görevlisi olarak gittiğini anlatan Robinson, "Şunu açıkça vurgulamak isterim. Suriye'ye sadece bir amaçla gittim: İngiliz halkını da mağdur eden büyük bir şer gücüne karşı (IŞİD) sivillere yardım etmek için" diye konuştu.
Robinson bu amacına da ulaştığını, Suriye'de sivillere yardımcı olduğunu ve insanların hayatını kurtardığını söyledi.

YPG: İNGİLTERE'DE YASAKLI DEĞİL

YPG, İngiltere'de yasaklı değil. Son yıllarda birçok İngiltere vatandaşının, yetkililerin karşı yönde tavsiyelerine rağmen bölgeye giderek gönüllü olarak bu güce katıldıkları biliniyor. Joe Robinson da 2015 yılında Suriye'den döndüğünde İngiliz polisi tarafından sorgulanmıştı.
Robinson BBC'ye, Türkiye makamlarının kendisini "terör suçlarıyla yargılamak için hiçbir meşru gerekçesi olmadığını" söyledi. Artık ülkesinde arkadaşları ve ailesi ile başbaşa vakit geçirmek istediğini de ekledi.

"İnsan hayatı kurtarmanın terör eylemi olduğunu düşünmüyorum" diyen Robinson Türkiye'den ne yolla çıktığını ise açıklamadı. İngiliz makamlarından "pek az" destek alabildiğini söyleyen Robinson, "İhtiyaç olan bir zamanda insanlığa yardım etmekten İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise Robinson'un ülkeye dönüşü hakkında yorum yapmadı. ( DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar