Yunanistan Dışişleri Bakanı istifa etti

Yunanistan Dışişleri Bakanı istifa etti
Başbakan Aleksis Çipras'ın Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ın istifasını kabul ettiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas ile Savunma Bakanı Panos Kammenos arasındaki 'söz düellosu' ve ulusal konulardaki görüş ayrılıkları, Kocyas'ın istifasına yol açtı. Kocyas'ın istifasını anında kabul eden Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Dışişleri Bakanlığı'nı geçici olarak kendisinin üstlendiğini açıkladı.Görevinden istifa eden Kocyas ile hükümetin küçük ortağı konumundaki Savunma Bakanı Kammenos arasındaki görüş ayrılıklarının, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında "bardağı taşıran son damla" olduğu yorumları yapılıyor.

Milliyetçi söylemleri ile tanınan Kammenos'un, Yunanistan ile Makedonya Cumhuriyeti arasındaki isim ihtilafının giderilmesini öngören anlaşmayı imzalayan Kocyas ile sürekli bir sürtüşme halinde olduğu biliniyordu. BBC Türkçe'nin haberine göre, Kammenos dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, söz konusu anlaşmanın Yunanistan parlamentosunun onayına gelmesi durumunda hükümete verdiği desteği çekeceğini açıklamıştı. Kocyas'ın bu açıklamayı "şantaj" olarak algıladığı ve Başbakan Çipras'ın iki bakan arasında "mesafeli" kalmasından sonra istifa etmeyi tercih ettiği belirtildi.

ÇİPRAS: MİLLİ KONULARDA İKİ DİL KULLANILMASINA TAHAMMÜL ETMEYECEĞİM

Başbakan Çipras, kameralar önünde yaptığı kısa açıklamada, Kocyas'a, 3 buçuk yıllık görevi süresince kaydettiği başarılardan dolayı teşekkür ederek Dışişleri Bakanlığı'nı geçici olarak üstlendiğini söyledi.

Çipras, Makedonya Cmhuriyeti ile imzalanan ve Prespes Anlaşması olarak anılan anlaşmanın yürürlüğe girmesi için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu açklarken "Bundan böyle hükümet içinde ve milli konularda iki dil kullanılmasına asla tahammül etmeyeceğim" dedi. Kocyas ise Twitter hesabından; "Kimin tarafında olup olunmayacağı kararının verilmesinin vakti gelmiştir. Beni gömmek istediler ancak benim tohum olduğumu unuttular" yazdı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar