Kadın Dayanışma Vakfı Raporu: Kadınların yüzde 51’i evli olduğu erkek tarafından şiddet gördü

Kadın Dayanışma Vakfı Raporu: Kadınların yüzde 51’i evli olduğu erkek tarafından şiddet gördü
Kadın Dayanışma Vakfı Raporu'na göre 2013-2022 yılları arasında kadın danışma merkezlerine başvuran kadınların yüzde 61’i maruz kaldıkları şiddet nedeniyle destek talep etti. Kadınların yüzde 51’i evli olduğu erkek tarafından şiddet gördü.

ANKARA - Kadın Dayanışma Vakfı’nın ‘Erkek Şiddetine Karşı Kadın Dayanışması’ başlıklı raporu yayınlandı. Rapora göre; 2022’de danışma merkezlerine başvuran kadınların sayısı 420’yi buldu. Kadınların yüzde 51’i evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakılırken, şiddetten korunmak için başvurduğu adli birimler ve kolluk kuvvetlerinden sonuç alamadı.

KADINLARIN YÜZDE 61’İ ŞİDDET NEDENİYLE DESTEK TALEP ETTİ

Kadın Dayanışma Vakfı’nın Raporu’na göre; 2013-2022 yılları arasındaki on yıl boyunca 5648 kadın, danışma merkezlerine başvurdu. Söz konusu başvuruların yüzde 61'ini şiddet nedeniyle destek talep eden kadınlar ve yakınları adına başvuru yapanlar oluşturdu. 2013’te 115 kadın şiddet nedeniyle kadın danışma merkezine başvururken bu oran 2019’da son on yılın en yüksek oranına ulaşarak 497’yi buldu. 2022’de ise şiddet nedeniyle destek talep eden kadınların sayısı 420 oldu.

KADINLARIN YÜZDE 57’Sİ FİZİKSEL ŞİDDET GÖRDÜ

Raporda yer alan verilere göre; son on yıl içinde danışma merkezlerine başvuran kadınların yüzde 86’sı psikolojik şiddete, yüzde 57’si fiziksel şiddete, yüzde 42’si ekonomik şiddete, yüzde 21’i cinsel şiddete, yüzde 7’si dijital şiddete, yüzde 4’ü ısrarlı takibe maruz kaldı. Raporda, şiddet türleri arasındaki bu sıralamanın yıllar içinde sabit kaldığı ve kadınların birden fazla şiddet türüne sistematik olarak maruz kaldığı aktarıldı.

Raporda dikkat çeken bir diğer başlık da şiddet uygulayan erkeklere ilişkin veriler oldu. Verilere göre; kadınların yüzde 51’i evli olduğu erkek, yüzde 12’si kendi ailesi/akrabası, yüzde 9’u tanıdık/arkadaş, yüzde 8’i eski eşleri tarafından şiddete maruz bırakıldı.

KADINLAR ŞİDDETTEN KORUNMAK İÇİN KALICI ÇÖZÜMLERE ULAŞAMADI

Raporda kadınların danışma merkezlerine ulaşmadan önce başvurduğu kurumlar ve mekanizmalara dair veriler de yer aldı. Verilere göre; danışma merkezlerine ulaşmadan önce kadınların yüzde 35’i adli birimlere, yüzde 30’u ise kolluk birimlerine başvuru yaptı. Raporda; kadınların, söz konusu başvurularında maruz kaldıkları şiddetten korunmak için kalıcı çözümlere ulaşamadıkları için danışma merkezlerine başvurduğu belirtildi.

Öne Çıkanlar