AKP'li Zeybekci İsrail ile ticareti savundu: Katliamı kınıyoruz ama İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci İsrail ile ticarete yönelik açıklamasında, "İsrail'in yaptığı soykırımı, bebek katliamını nefretle kınıyoruz eyvallah. Ama diğer taraftan da İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke" dedi.

Artı Gerçek - AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İzmir'de mermer ve doğaltaş fuarında yaptığı konuşmada İsrail ile ticaret ilişkilerini değerlendirdi. İsrail'in katliamını kınıyoruz, eyvallah" diyen Zeybekci, İsrail'le ticaretin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

İsrail'le ticaretin sürmesi gerektiğini ifade eden Zeybekçi; "Hassas çalışma yapılması gerektiğini savunuyoruz. Yasaklı ürünlerden ziyade belki kayda alma şeklinde. Denizli biliyorsunuz Türkiye'nin en büyük bakır kablo ihracatçısı olan bir şehir. İsrail'de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var" diye konuştu.

Zeybekci, "İsrail'in Filistin'de Müslümanlara yaptığı soykırımı, Gazze'deki bebek katliamını nefretle kınıyoruz, eyvallah. Ama diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleriyle ilgili de, İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. 6 satıp 1 aldığımız bir ülke. Onunla ilgili daha hassas olmamız gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili de çalışıyoruz" dedi.

'BU İKİYÜZLÜLÜĞÜN BAŞKA BİR AŞAMASI'

Evrensel'in haberine göre Emek Partisi Denizli İl Örgütü yaptığı yazılı açıklamada Zeybekci'nin sözlerine ve AKP'nin İsrail politikalarına tepki gösterdi. EMEP Denizli İl Başkanı Havva Meşe imzalı açıklamada, "Kınama sözle, ticaret canla başla sürüyor" denildi. AKP'li Nihat Zeybekci'nin sözlerine atıfta bulunan Meşe, "Hem 'kınıyoruz' diyeceksiniz hem de 'ticaret sürsün' diyeceksiniz! Bu iki yüzlülüğün bir başka aşamasıdır. İsrail'in katil olduğunu kabul edip ticaretin sürmesini istemek, 'cüzdan ağır basıyor' demektir. Katliamın son bulması için askeri ve ticari tüm anlaşmalar iptal edilmeli gerçekçi adımlar atılmalıdır" dedi.

Denizli'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında İsrail'in 7. sırada olduğunun altını çizen Meşe, şunları söyledi:

"Denizli'den İsrail'e ihracat geçen yıla göre yüzde 29,79 arttı. 2023 Mart ayında Denizli patronlarının İsrail'e yaptığı ihracat 6 milyon 100 bin dolar iken 2024 Mart ayında yüzde 29,79 artarak 7 milyon 917 bin dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Mart ayı rakamları karşılaştırmasında ise 2023 yılında yapılan üç aylık ihracat 23 milyon 573 bin dolarken, 2024 yılında 25 milyon 493 bin dolar oldu." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar