Nadir yan etkiyi itiraf etmişti: AstraZeneca, Covid-19 aşısını geri çekiyor

Nadir yan etkiyi itiraf etmişti: AstraZeneca, Covid-19 aşısını geri çekiyor
İlaç devi AstraZeneca, çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul ettiği Covid-19 aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldı. Firma, kararın "piyasadaki aşı fazlasından kaynaklandığını" savundu.

Artı Gerçek - İngiltere-İsveç merkezli ilaç şirketi AstraZeneca, Covid-19 aşısının çok nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini ilk kez kabul etmesinin ardından dikkat çekici bir karar aldı. Şirket, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Vaxzevria adlı aşının piyasadan çekileceğini açıkladı.

AstraZeneca'dan yapılan açıklamada, kararın "tamamen ticari" olduğu ve piyasada, koronavirüsün yeni versiyonları için çok sayıda güncellenmiş aşı fazlası olması nedeniyle böyle bir adım atıldığı savunuldu. Şirket, Vaxzevria aşısının Avrupa'daki pazarlama izinlerinin de geri çekileceğini duyurdu.

Açıklamada, "Covid-19 varyantları için çok sayıda aşı geliştirilmiş olması nedeniyle piyasada güncellenmiş aşı fazlası var" denilirken, bu durumun zaten artık üretilmeyen veya tedarik edilmeyen ancak piyasada kalan Vaxzevria aşısına talebi azalttığı savunuldu.

AstraZeneca, aşıyı geri çekme kararının, ilgili bir davada çok nadir görülen TTS adlı sendroma yol açma ihtimalinin bulunduğunu ilk kez kabul etmesi ile ilgisi bulunmadığını da ileri sürdü. Açıklamada, zamanlamanın tesadüf olduğu savunularak AstraZeneca aşısının pandeminin ilk yılında bağımsız tahminlere göre "6,5 milyondan fazla hayat kurtardığı" savunuldu.

NE OLMUŞTU?

Dünyanın önde gelen ilaç firmalarından biri olan ve İngiltere'de açılan toplu bir davada Covid aşısıyla ilgili birden çok iddiayla karşı karşıya bulunan AstraZeneca'nın, kan pııtısı (TTS) konusunda nadir görülen bir yan etkiyi kabul ettiği ortaya çıkmıştı. Firmanın, iddialara karşı çıkmakla beraber şubat ayında İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne sunduğu yasal bir belgede Covid aşısının "çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini" kabul ettiği belirtilmişti.

Şirkete karşı ilk yasal süreç Nisan 2021'de aşı olduktan sonra kan pıhtısı nedeniyle beyin hasarına uğrayan ve çalışamayan iki çocuk babası Jamie Scott tarafından başlatılmıştı. Birleşik Krallık Tüketiciyi Koruma Yasası kapsamında başlatılan davada, aşının bireylerin beklediğinden daha az güvenli olması nedeniyle "kusurlu" olduğu iddia ediliyor.

Davadaki avukatlar, TTS'nin Trombositopeni Sendromlu Tromboz anlamına geldiğini ve aşılamanın ardından meydana geldiğinde VITT (Trombositopeni ile Aşıya Bağlı İmmün Tromboz) olarak da adlandırıldığını söylüyor. TTS/VITT, tromboz (kan pıhtılaşması) ve trombositopeninin (düşük trombosit sayısı) aynı anda nadiren görüldüğü bir sendrom. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar