Bütün Kürtler birleşirse ne yapacaksın Erdoğan?

Mesud Barzani, 'Bir daha da Kürt eliyle Kürt kanının dökülmesine izin vermeyeceğiz, bunun için çalışıyoruz' dedi. Barzani çok net konuşmuş, Kürt’ün Kürt eliyle öldürülmesini istemiyor artık.

Mesleki ve siyasi deneyimler sayesinde mi bilmiyorum ama kimi zaman öngördüğüm olaylar yazdığım ya da söylediğim gibi oluyor ve buna seviniyorum. Hepsi de hoş ve güzel şeyler değil tabii ki, mesela Erdoğan’ın Suriye üzerinden Türkiye’deki Kürt illerini bombalayabileceğini yazmıştım, aradan 2 sene geçti, MİT müsteşarı Hakan Fidan bunu yapabileceğini açıkladı.

Erdoğan iktidardayken Fethullah Gülen’in Türkiye’ye gelemeyeceğini 2008’de yazmıştım, sonra da Hakan Şükür milletvekili olacak diye yazdım Kraliçe Elisabeth’in resepsiyonuna davet edildiğinde. 2014’te de "Darbe valizim hazır" diye yazdım ve 2 yıl sonra darbe oldu, bir değişiklikle, ben darbeden 10-15 gün önce tutuklandım. Buna benzer çok yazım var ve gördüğünüz gibi neredeyse çoğu hayırsız öngörüler ama sonuçta yaşadıklarımız ve bir anlamda da çektiklerimiz.

Bu girişi yapmamın nedeni esasında kimi okurların ya da izleyicilerin yazdıklarımın ya da söylediklerimin gerçeğe dönüşmediği eleştirisiydi. Geçenlerde de Ragıp Duran arkadaşımın bir tanıdığı benim için öyle söylemiş. Öncelikle şunu söylemek isterim, ne ben ne de başka gazeteci arkadaşlar, bizler müneccim değil, gazetecileriz, okuduklarımızdan, yaşadıklarımızdan olasılıklar çıkartır ve yazarız. Bu eleştiriyi yapan arkadaşlar bizi siyaset bilimcilerle ya da siyasetçilerle karıştırmasın.

Güzel olanları da var tabii, 7 Haziran seçimlerinden 2 ay önce Süleymaniye’deki Kürt-Sat televizyonunda HDP’nin % 13 oy alacağını ve 80-85 arası vekil çıkaracağını da söylemiştim. O gün de üzülmüştüm, çünkü söylediğim arkadaşlara çok da inandırıcı gelmemişti. Geçen hafta, yani 10 gün önceki USTURA programında gazeteci Günay Aslan’a son Suriye-Türkiye ve ABD gelişmeleri sonrasında Barzani’nin siyaset değiştirme olasılığı olup olmadığını sormuş ve "Ortadoğu’da Kürdistan gerçeği iyice pekiştikçe, Barzani, Erdoğan’dan desteğini çekmez mi, olası Kürdistan’ın dışında kalabilir mi?" diye sormuştum.

Ve önceki gün Mesud Barzani, Rudaw’a bir açıklama yaptı. Barzani açıklamasında "Bir daha da Kürt eliyle Kürt kanının dökülmesine izin vermeyeceğiz, bunun için çalışıyoruz" dedi. Ben 15 gün önce bu tahmini yaparken, kendi siyasi anlayışımla böyle olması gerektiğini düşünmüştüm, çoğu zaman da bunu empati kurarak yapıyorum, kendimi, ezilen halkın bir bireyi yerine koyuyorum, illa lider gibi düşünmek gerekmiyor, sonuçta her ülke bizimki gibi değil, bireyler, yani taban, liderleri iteler ve bu şekilde olmasını isterler.

Bu durumda başka bir tartışma ortaya çıkıyor, Erdoğan’ın Suriye sınırındaki 30-40 kilometrelik güvenli bölge hayali suya düştükten sonra hedefte Kandil vardı ve belki de en ciddi saldırısını yapacaktı Türkiye. Neye güvenerek yapacak bunu, elbette bugüne kadar çok iyi anlaştığını söylediği Barzani’ye.

Oysa Barzani çok net konuşmuş, Kürt’ün Kürt eliyle öldürülmesini istemiyor artık. Okuyanlar ve bu konuları takip edenler Mesud Barzani’yle Neçirvan Barzani’nin aynı düşünmeyeceğini ve gelişmelerin değişik olabileceğini söyleyebilir ve haklıdırlar da ama Ortadoğu’da Kürdistan konusu bu konuma geldikten sonra Neçirvan Barzani nereye kadar kendi tarihine karşı gelebilir ki, bana zor gibi geliyor.

Bu açıklamadan sonra HDP Urfa milletvekili Ömer Öcalan da yaptığı açıklamada "Sayın Barzani’nin açıklaması bizim için çok anlamlı ve kıymetlidir. Kürt kanının artık Kürt eliyle dökülmemesi gerektiğini savunan, Kürtlerin ortak değerler etrafında bütünleşmesi gerektiğini savunan bu görüşü olumlu buluyor ve destekliyoruz. Aynı zamanda bu noktada üzerimize düşen sorumluluğu da yerine getirmek isteriz. Bu süreçte PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Başkan Mesud Barzani’nin açıklamaları örtüşüyor" dedi.

Evet, Ortadoğu’da bir tarih yazılıyor ve herkes bu tarihin bir sayfasında ama olumlu ama olumsuz bir şekilde olmak zorunda. Eğer Kürtler bu yeni sayfanın oluşmasında ortak kararlar almaya başlarsa –ki çok da doğal- Erdoğan her ülke sınırına bir güvenli bölge mi kuracak, güvenli bölgeyi Türkiye’deki Kürtleri evlerinden edip mi yapacak, yoksa o ülkelerin Kürtlerini boşaltmaya çalışıp, oralarda birer suni Arap şehircikleri mi olacak, henüz bilinmiyor ama birileri bu yeni sayfayı Erdoğan’a doğru anlatsa iyi olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi