Putin'i Erdoğan’a çeken nedir?

Dostluk sürüyor ve Türkiye diğer NATO ülkesi müttefikleriyle Karadeniz'e giriyor, bu mu dostluk?

Doğrusunu söylemek gerekirse Rusya Devlet Başkanı Putin’in çeşitli diktatörlerle olan dostluğu beni her zaman kaygılandırıyordu. Ver her zaman "niye o onları o kadar desteklemeye yatkındır?" sorusu akılıma geliyordu.

Belki de onları güçlü liderler olarak gördüğü içindir. Eğer insan ülkesinde, muhalefeti bastırarak, tüm iktidarı kendisinde topluyorsa belki de o insan bağımsız dış politika yürütebilir ama bu istisnayı bir durumdur.

Erdoğan Türk diktatörüdür ve ben hiçbir zaman Putin’in onunla olan dostluğunu kabullenemeyeceğim. Onların kendi aralarında ne konuştukları ve ilişkilerinin ne temelde olduğunu bilemem ama benim için her zaman Türkiye Devlet Başkanı Rusya Devlet Başkanı'nın üzerine gölge atan insan olacak. Bu kabullenilecek bir şey değil ve bu cezasız kalmamalı.

Tabii ki ekonomik çıkarların, petrol akımının vs farklı çıkarların söz konusu olduğunu anlıyorum. Bu tür şeylerle çoktandır milleti kandırıyorlar ki bu yurtseverlik ve ulusal ideayla uyuşturulmuş halk her türlü yoksulluğa dayansın.

Düşürülen Rusya uçağını hatırlayalım. Evet Türkiye düşürdü ki bu tür kararlar devlet başkanının izini olmadan alınamaz. Yani akılınız alıyor mu ki Türkiye topraklarından Rusya uçağı düşürülecek ve bundan Erdoğan’ın haberi olmayacak?

Ben bu konuda netim, kesinlikle böyle bir şey Erdoğan’ın bilgisi dışında olamaz ve o bu işlediği suç için özür dilemeyi bile reddetti.

Rusya ne yaptı? Aynı cevabı verdi mi? Hiç kimse cezalandırıldı mi? Yok. Her şeyi yuttuk, nasıl oluyor bu büyük ve güçlü herkesin korktuğu Rusya? Nerede o yılarca televizyon aracılığıyla insanlara empoze etmeye çalıştığınız idealar?

Dostluk sürüyor ve Türkiye diğer NATO ülkesi müttefikleriyle Karadeniz'e giriyor, bu mu dostluk? Tabii ki bu yüzümüze tükürüktür peki biz ne yapıyoruz – dostluğu devam ediyoruz.

ABD Türkiye’ye karşı yaptırım uyguluyor, Türk lirası aşağı düşüyor herkes Erdoğan’ın ve Putin’in omuz omuza Amerikalılara karşı koyacağını bekliyor! Ve yine hayır.

Batı dünyası ve ABD’nin Suriye’ye ilişkin tavırları nettir, Esad gidecek ve sorun kalmayacak. Eğer Esad görevden ayrılırsa Batı ve ABD Suriye’yi yeniden inşaya hazır. Ama Rusya için ki Esad’ı ayakta tutmak için bu kadar mücadele etti bu kabullenmez bir şeydir. Tabii ki meydana Putin dostu Erdoğan çıkıyor ve Rusya’ya yakınlaşmasından dolayı ABD yaptırımlarına çarpıldığı için çekiliyor ve tekrar Esad’ın iktidarda kalmaması gerektiği ve görevden çekilmesi gerektiğinden söz ediyor.

Erdoğan’ın ikiyüzlülüğünün diğer bir kanıtı ise Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Ukrayna Başkanı Poroşenko'yla görüşmesi. Bu görüşmelerin sonucunda Türkiye lideri Rusya’nın Ukrayna’ya ait olan Kırım yarımadasını işgal ettiğini ve Türkiye'nin hiçbir zaman bunu kabul etmediğini ve etmeyeceği konusunda teminat verdi.  Ve Türkiye’nin Kırım Tatarlarının tümünün -Kırım'da kalan ve Kırım'dan çıkmak mecburiyetinde kalan- haklarını ve çıkarlarını savunmaya devam edeceğini açıkladı.

Poroşenko Türkiye’ye Ukrayna’nın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü desteklediği için teşekkür ederek "Türkiye devlet başkanı şahsında biz Ukrayna’nın güvenilir, iyi dostu ve ortağını görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Peki sonrasında ne olacak? Hiçbir şey, nasılki şimdiye kadar yutuyorduysak bundan sonra da devam edeceğiz. Erdoğan Suriye semalarında bir değil birçok Rusya uçağını düşürse bile biz biraz tehdit ederiz ve sonra dostluğumuza devam edeceğiz. Bu kadar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi