İşxan Miroyev

İşxan Miroyev

Rusya’dan kaçışın nedenleri

Son yıllarda daha iyi hayat şartları için Rusya’dan göç edenlerin sayısı giderek artmakta. Bu göçün birkaç ana nedeni var.

Herkesin malumudur ki insanlar kendileri ve aileleri için daha iyi bir hayat elde etmek için çaba harcarlar. Rusya’da yaşayan insanlar da her yerde olduğu gibi daha iyi bir hayatı elde etmek için çabalar. Son yıllarda daha iyi hayat şartları için Rusya’dan göç edenlerin sayısı giderek artmakta. Bu göçün birkaç ana nedeni var eğer sıralarsak:

  1. Rusya’da iyi ve güzel işlerin hepsi çoktan doldurulmuş ve büyük şirketlerin hepsi kendi insanlarını işe alıyor. Çoğunlukla bu işlerde çalışanlar işlerinden anlamazlar da belki ama yakın akraba ve dostluk gibi nedenlerden dolayı bu işlere alınıyorlar. Durum böyle iken genç ve profesyonel olan insanlar iş bulamıyorlar.

  2. Rusya’daki üniversitelerde bölümlerin eğitim kalitesi düşmüş ve burada okuyanlar eşitsizliği, yolsuzluğu, sosyal adaletsizliği çok erkenden öğrenmiş oluyorlar.

  3. Rusya’daki poliklinikler eğer insanın vücut sıcaklığı derecesi yükselmemişse sizi hasta olarak saymıyorlar. Doktorlar eğer teşhis koyamıyorlarsa antibiyotik tedavisini yazıyorlar. Hastanelerde doktorlar çok ilgisiz, kaba ve meslek bilincinden yoksunlar. Paralı polikliniklerde ise insanın parası bitene kadar tedavisini bitirmiyorlar ve eğer paran yoksa tedavi olamazsın.

  4. Rusya’da büyüme imkânı yok. Yasalar yerine getirilmiyor ve kimse sorumluluk taşımıyor. Sıradan vatandaşlar Ortaçağ'da gibi yaşıyorlar ya zengin olacaksın ya da çok güçlü başka yolu yok. Şehir ve kasabalarda gerçek iktidar çete gruplarının elinde ve bir insan esnaflık veya kendi işletmesini açmak isterse tek korkusu kazanıp kaybetmek değil kazandığı takdirde öldürülüp işine el konulmasıdır. Çocuklar spor ve eğitimlerini ancak kendi paralarıyla sağlayabiliyorlar. Kitaplar bile 500-2000 ruble arası fiyatla satılıyor. Avrupa’da spor kursları bedava iken ve sporcuların hepsi sigortalı iken Rusya’da bu hiç yok.

  5. Tüm teknolojik gelişmeler, ilaç çeşitleri ve dünya zenginlikleri 30-50 yıl sonra Rusya’daki sıradan insanların eline ulaşıyor. Rusya'ya yeni teknoloji ve ilaçlar ulaşmıyor.

  6. Rusya’daki ailelerin ortalama yüzde 75'i dağılmakta. Ve bu, hayat koşullarından dolayı böyle olmakta. İnsanlar zor bela geçiniyorlar, çoğunun ev ve iş sorunu var ve hayat şartları çok zor. En büyük değer para olmuş, paran yoksa yaşama şansın yok. Aile gibi manevi değerler yok olmuş.

  7. ABD’deki işsizlik primi Rusya’daki orta maaştan daha yüksek ve ABD’de bir insan rahatça bu parayla geçinebiliyorken Rusya’da 10 gün bile geçinemiyor. Norveç’te bulunan bir hapisteki hayat şartları Rusya’daki insanların yüzde 90'ından daha iyi. Rusya’da bir insanın aylık maaşıyla geçinmesi olanaksız.

  8. Bilim çoktan ispatlamış ki eğer bir insanın hayat koşuları iyiyse o insan aile kurar, çocuk doğurur, çoğalır. Ama eğer koşullar zor ise bunu yapamaz. Çocukları için iyi koşullar ister, eğer bu yoksa o zaman çocuk yapmak ve kendisini geçindirebilmek için günde 12-14 saat çalışmak mecburiyetinde.

  9. Rusya’daki insanların çoğu korku içinde yaşıyorlar. Gelecek korkusu, güvenlik korkusu, sağlık korkusu ve benzeri. Rusya’daki aylık ölüm ortalaması çok yüksek seviyede.

Ruslar sadece yaşamak istiyor ve gelecekleri olmasını istiyor, bunun olmadığı bir yerde kalmak istemiyorlar. Ülkelerinde güzel hayat şartlarını bulamadıkları için de göç ediyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İşxan Miroyev Arşivi