Rusya’nın sınırlarında askerî çatışma olasılığı artıyor

Doğal bir sorun olan ise Moskova’nın Washington’ın askerî tehdidine karşı nasıl bir cevap vermesi gerektiğiyle ilgilidir.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, NATO-Rusya toplantısında ABD’nin Orta ve Kısa Menzilli Füzeleri Sınırlandırma Anlaşması'nı tartışmayı reddettiğini söyledi ve ABD’nin Avrupalı ortaklarına Moskova’yla anlaşmaya ilişkin görüşmeler başlatmaları için Washington’a baskı uygulamaları gerektiğini söyledi.

Rusya tarafı bu füzeler konusunu tartışmayı önerdi ama Rusya-NATO Konseyi üyeleri bu öneriyi desteklemediler.

NATO yönetimi Rusya ve NATO arasındaki tüm görüşme kanallarının kapalı olduğu bir zamanda böyle bir şeyin uygun olmadığını düşünmüş olmalılar. Böyle bir pozisyonda kendini dinlettirmenin çok zor olduğu bilinmekte. Rusyalı uzmanlar böyle bir durumda ABD’yle Füze Sınırlandırma Anlaşması'nı tartışmanın anlamsız olduğunu dile getiriyorlar, ki zaten ABD anlaşmadan çıkma kararını almış bulunmakta ve Rusya’ya karşı bir askerî-politik provokasyon hazırlığında.

Sergei Lavrov'un açıklaması anlaşmayla ilgili oluşan tartışılmaz durumun itirafıdır. Bu durumu tartışılmaz kılan ise zaten ABD’nin Füzeleri Sınırlandırma Anlaşması'ndan çıkmaya ilişkin aldığı politik kararlılıktır. ABD, Rusya’ya karşı aynı tavrı almaları için NATO'lu müttefiklerine baskı uyguladı.

Bundan dolayı da NATO hiçbir şeyi tartışmaya hazır değil ve olmayacak. ABD ve NATO’nun hazırladığı olası askerî-politik çatışmaya hazır olmak gerekir. Zaten ABD, Avrupa ülkelerinin topraklarına kendi füzelerini yerleştirme hazırlığını yapıyor. Bu oluşan yeni bir gerçekliktir. Rusya buna alışmalı ve buna karşı bir cevap vermek mecburiyetinde olacak.

Siyasi görüşmelerin herhangi bir sonuca götüremeyeceği anlaşılmış bulunmakta ve ABD, Füze Sınırlandırma Anlaşması'ndan çıkmış bulunmakta. Bu durum 1983 yılındaki duruma dönüldüğünü gösteriyor, ki o dönemde Romanya ve Polonya’daki ABD saldırı ve hava savunma sistemleri Rusya’ya karşı hazır hale getirilmiş bulunulmakta idi. Bunun dışında bir de nükleer başlıkları olan "Tomahawk" füzelerini de ABD yerleştirmek istiyor.

Doğal bir sorun olan ise Moskova’nın Washington’ın askerî tehdidine karşı nasıl bir cevap vermesi gerektiğiyle ilgilidir.

Birincisi, Moskova kendi hava-taktik savunma sistemini güçlendirmek mecburiyetinde, kısa zamanda S-500'lerin üretimi için tüm hazırlıkların tamamlanması beklenmekte ve ordu için üretimine başlanacak. Yaklaşık 20 tane alayda S-400'ler konumlandırılmış bulunmakta. Bu teknoloji, en yüksek isabetli özelliklere sahip ve ABD’nin herhangi bir saldırısına karşı bunların Rusya’nın Avrupa tarafında yerleştirilmesi gerekecek.

İkinci senaryo ise ABD’nin silahlarını topraklarına yerleştiren ülkelere darbe vurmak. Bu da yine Rusya’nın olası ABD füze saldırılarına karşı koyabilmek için batı sınırlarına savunma ve saldırı sistemlerini yerleştirmesini gerektirecek.

Tabii ki aynı zamanda Avrupa'nın ABD’nin silahsızlandırılmasına ilişkin tartışmalar yürütmesi gerekir. Bunun için ise Avrupa’da bulunan toplumsal ve savaş karşıtı hareketleri desteklemek lazım. Avrupalılar kesinlikle ABD’nin ani saldırı stratejisinin kurbanı olmak istemezler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi