Rusya’nın sonraki devlet başkanı kim olacak?

Belki de Kremlin şimdiden adayı belirlemiş ve yakında tanıtır. Şimdi bunun kim olacağı, hangi kişinin devletin gelecek başkanı olacağını kestirmeye çalışalım.

Tabi ki şu andaki Rusya devlet başkanın sağlık durumu gayet iyi ve bu dördüncü olan devlet başkanlığı görevini sonuna kadar devam edeceği kesindir. Ama ülke sakinlerini doğal olarak kaygılandıran sorun ondan sonra kimin başkan olacağı?

Tabi ki 6 yıl azımsanacak bir zaman değil ama ülkenin politik liderini belirlemeyi son ana kadar bırakmak mantıklı olmaz. Belki de Kremlin şimdiden adayı belirlemiş ve yakında tanıtır. Şimdi bunun kim olacağı, hangi kişinin devletin gelecek başkanı olacağını kestirmeye çalışalım.

V. Putin’in yerini alabileceklerin listesi çok geniş bu en önde gelen tanılan şahsiyetlerden tutalım sahnede olmayan ve zamanının bekleyen kişilere kadar uzuyor.

Gelecek devlet başkanı olabileceklerin en önde şu an Tula ilinin valisi olan Aleksei Dyumin ve başbakan Dmitri Medvedev var.

«INTUIT» üniversitesinin kamuoyu araştırmasının verilerine göre Rusya’nın vatandaşları Medvedev’in tekrar devlet başkanı koltuğuna oturabileceğine inanmadıklarını gösteriyor. Medvedev’in halk arasındaki reytingi çok düşük ve başkanlığı döneminde politik güç sahibi ve bağımsız olduğu konusunda halkı ikna edemedi. Buna bir de halk arasında sevilmeyen açıklamaları eklenince de durum daha da kötüleşiyor.

İhtimal dahilinde olan diğer aday Aleksei Dyuminin hakkındaki kamuoyu ise yeni oluşmakta. Milletin çoğu onu tanımıyor. Ama buna rağmen Dyumine oyunu vermeyen hazır olanların oranı yüzde 15%.

Tula valisi Rusya Kahramanı unvanına sahip ve siyasal bilimler doktora adayıdır ve devlet başkanlığı için uygun adaydır. Yurtsever ve liberal basın bu yönde görüş belirtiyor.

Savunma bakanı Sergei Şoigu ise yüzde 19 oy aldı. Suriye’deki savaş, Ukrayna’daki çatışma ve farklı dış politik çatışmalar Şoiguyu politik sahnenin önemli oyuncularından bir yaptı. Bir da daha önce bulunduğu Özel Hal bakanlığı dönemindeki çalışmaları iktidar tarafından da halk tarafından da yüksek puan aldı.

Moskova’nın belediye başkanı Sergei Sobyanin ise yüzde 8 oy alarak ancak üçüncü olabildi. Halbuki çok yakın zamana kadar neredeyse devlet başkanlığı adaylığına tek kişi olarak gözüküyordu. Ama işte başkent dışında Sobyanin sadece Ural ve Hanti-Mansisk bölgelerinde tanınıyor ki buralarda doğup büyümüş ve kariyer yapmış. Diğer insanlar ise Sobyanini kaldırımları asfalttan temizleyerek taş yerleştirmeyle ancak tanıyor.

Medvedevin tekrar başkan olabileceklerin oranı ise sadece yüzde 5 civarında. Sosyal alanda ciddi gelişmeler olmasa hiç kimse Dmitri Medvedeve inanmaz.

En çok yüzde 42 rey alan ise «belirsiz adaydır» ki bu da Rusyalıların politik sahneye yeni şahsiyetin çıkıp bu zor zamanda toplumu kendi etrafında toplayabileceğine inandıklarını gösteriyor. Ama Rusya’da her şey mümkün.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi