Suriye’de Rusya’nın kayıpları artıyor

Önde oturan Suriyeli subay ve çevirmenin hemen oracıkta öldüğü anlaşılıyor. Kaynaklar arkada oturan iki Rus subayının ise birkaç saat sonra öldüğünü söylüyorlar.

Suriye’nin Deir ez Zor bölgesinde saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden üç Rus asker olayının ayrıntıları netleşti. Üç Rus askerinin, bir Suriyeli albayın ve bir de Kuseyrlı, bir de çevirmenleri olan Hristiyan Monzer Luis'in içinde bulunduğu 928159 plakalı UAZ aracının Deir ez Zor çölünde pusuya düşürüldüğü ortaya çıktı.

22 Şubat'ta Rusya ve Suriye’ye yakın olan bir kaynak bu bilgiyi önceden bildirmişti. Ama Rusya Savunma Bakanlığı'nın kurtarma operasyonu başlatmasından dolayı bu bilgi resmî olarak açıklanamazdı.

Resmî açıklamaya göre bu saldırı, Meyadin'e 40 km mesafede gerçekleşmiş. Araba delik deşik ve kanlar içinde bulunmuş. Arabanın 10 metre yakınında da iki farklı kan izi ve askerlere ait malzemeler bulundu.

Bu kan izlerinin çok olması en az iki insanın hemen oracıkta hayatını kaybettiğini gösteriyor. Büyük ihtimalle ölenlerin cesetlerini esir düşen diğer iki askerle birlikte saldıranlar kendileriyle birlikte götürmüş. Arabadaki askerlerin üçünün subay olduğu belli oldu. Bu subaylar Suriye devlet kuvvetlerinin 7. tugay komutanları olan Rus ve Suriyeli komutanlar olduğu belirlendi. Subayları taşıyan UAZ arabasının Palmir–Meyadin yolunun Palmiray'a doğru çölden geçtiği sırada saldırıya uğradığı belli oldu.

Bu yolculuğun amacının T2 olarak da bilinen Kum petrol sahası bölgesinde Rus silahlı kuvvetlerinin izlenme noktasının yerini belirleme olduğu belli oldu. Subayların arabasının güvenliği ise 30 asker bulunan 6 araba tarafından sağlanıyordu. Bunlardan iki tanesi büyük çaplı makineli tüfekle donatılmış pikap araba.

Ama belli olmayan nedenlerden dolayı subayları taşıyan UAZ araba güvenlik konvoyundan kopmuş. Suriyeli askerlerin çektiği görüntüler ve fotoğraflardan da arabanın yeri ve hareket ettiği güzergâh, arabanın çölün ortasından tek başına hareket ettiğini gösteriyor.

Arabanın saldırıya uğradığı zaman subayların beklemediği bir an olduğu ortaya çıkıyor. Önde oturan Suriyeli subay ve çevirmenin hemen oracıkta öldüğü anlaşılıyor. Kaynaklar arkada oturan iki Rus subayının ise birkaç saat sonra öldüğünü söylüyorlar.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından organize edilen takip sonucunda saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin yeri tespit edilip yok edildi. Böylelikle askerler ölen subayların cenazelerine ulaşmış ve cenazeleri tahliye etmiş. Teröristlerin, Rusyalıların istihbarat amaçlı hareket ettiğini nereden öğrendikleri belli değil. Yüksek rütbeli bir Rusya subayı teröristlerin bu bilgiyi daha önce IŞİD'i destekleyen, sonra da rejim tarafına geçen ve Deir ez Zor'da savaşan çetelerin vermiş olma ihtimali yüksek olduğunu vurguladı. Diğer bir kaynak ise bu bilginin İran'a yakın olan ve Meyadin bölgesinde konumlanan gruplar tarafından verilmiş olma ihtimalinin olduğunu vurguluyor. İran destekli Hizbullah ve Rusyalıların arasında gerginliğin var olduğunu ve bunun sonucunda Esad’ı destekleyen her iki gücün arasında var olan gerginliğin patlama noktasına ulaştığını söylüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi