Suriye, Rus askerlerinin eğitim kampıdır

Rus askerlerinin burada elde ettiği sonuçlar Rusya Federasyonu’nun askerî sanatının yeniden canlandığının göstergesidir.

Askerî ve siyasi uzmanlar, Suriye’nin Rus Özel Kuvvetleri için en büyük "askerî eğitim kampı" olduğunu dile getiriyorlar.

Gerçekten de öyle mi? Suriye bir ülke büyüklüğünde askerî eğitim kampı mıdır? Rusya askerî kuvvetlerinin bu doğu ülkesindeki çalışmaları nelerdir?

Her şeyi düzenli bir biçimde sıralarsak. Önce şunu belirtelim ki hiç kimse Rusya Savunma Bakanlığı’nın temsilcilerinin ne zamandan beri Suriye’de olduklarını bilmiyor. Resmî verilere göre 2016 yılının mart ayının sonuna doğru Rusların buraya geldiği belli oldu.

Ama gayri-resmî kaynaklar savaşın başından bu yana Rus Özel Kuvvetleri’nin bu ülkede olduklarını gösteriyor. Tabii ki 2014 yılında Rus askerlerinin bu ülkenin askerlerinin eğitimi için oraya geldiği de biliniyor. Onların görevlerinden biri de Suriye askerlerinin IŞİD liderlerini nasıl takip edip imha edeceğine ilişkin eğitimdi.

Peki bu sonuçlar nereden çıkıyor? Rusya’nın kendi askerî potansiyelini bu kapsamda, koordineli ve büyük ölçekte ortaya çıkarması konusunda Suriye ilk alan oldu.

Rus askerlerinin burada elde ettiği sonuçlar Rusya Federasyonu’nun askerî sanatının yeniden canlandığının göstergesidir. Bunun önemli delillerinden biri de Rusya Özel Kuvvetleri’nin mayıs 2017’de Halep bölgesinde yaptıkları idi ki burada 16 Rus askeri, 300 çeteye karşı savaştı.

Bir de Kuveyris havaalanının kuşatmadan özgürleştirilmesi var ki burada istihbarat-diversiyon grupları devreye girdi ve onlarca terörist topçularını imha ederek havaalanının özgürleştirilmesini sağladılar.

Palmira’nın özgürleştirilmesi var bu da büyük bir yankı ve ses getirdi dünyada IŞİD’e karşı savaş açısından.

Tabii ki sadece askerî çalışmalarla sınırlı kalmadı bu çalışmalar bir de sivillerin teröristlerin denetimindeki bölgelerden çıkarılma çalışmaları da vardı.

Yine de genel olarak herkesin merak ettiği ve cevapsız kaldığı soru Suriye’nin gerçekten de Rusya’nın özel ve istihbarat kuvvetleri için eğitim alanı olup olmadığıdır.

Bizim vereceğimiz cevap kesinlikle evet, öyledir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi