Patlıcanın faydaları

Buraya sığmayan daha pek çok faydası var. Hepsini yazarsam memleket idaresi tarafından savaş açılmış 'bir şeyi' överek yardım ve yataklık gibi suçlamalara maruz kalabilirim.

Ülkemizde enflasyona karşı topyekûn bir mücadele veriliyor. Ayrıca bu mücadelenin yerli ve de milli olması hususunda özen gösteriliyor. Gazetelerin ve televizyonların ezici çoğunluğu anti-enflasyonist haberlerle başarıyı halka iletiyorlar!

Medya açısından bir sorun yok. Her şey olması istendiği gibi aktarılıyor.

Gel gelelim meyve-sebze çetesi dur durak bilmeden fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Çetenin başını da patlıcan çekiyor. Daha toptancı hallerinde 10 liranın üzerinde fiyat etiketiyle kendisine üst düzey bir pozisyon ayarlıyor. İşte bu olguyu tespit eden Cumhurbaşkanı/Başkan Tayyip Erdoğan meyve-sebze çetesinin cakasını bozacağını müjdeledi:

-Meyve ve sebzeye ayar çekeceğiz!..

***
Eskiden olsa iç pazarı terbiye etmek için hemen ithalat yoluna gidilerek dışarıdan patlıcan alınabilirdi. Ama bu yerli ve milli mücadeleye pek uygun olmazdı. Şimdi para da yok. O yüzden gereği de yok. Onun yerine doğrudan meyve-sebze çetesinin üzerine yürümek daha cesur bir yöntem olarak öne çıkıyor. Gazeteler ve televizyonlar yerinde kararı manşetten duyurdular.

Ancak Başkan'ın aldığı bu kararı duyurmak yetmez. Düşmanı yakından tanıtmak da lazım.

Meyve-sebze çetesinin başını çeken patlıcanı yakından tanıyıp, bilmek ona karşı neler yapılması gerektiği hususunda halkı bilinçlendirmek medyanın ödevleri arasındadır.

Şimdi patlıcanı yakından tanıyabiliriz...

*Patlıcan mutfaklarda yaygın olarak kullanılan bir sebze türüdür. Doyurucu özelliğinden dolayı vejetaryenler tarafından tercih edilir. Kendine has tadı yanında patlıcanın sağlık açısından da birçok faydası vardır.

*Patlıcanı sağlık açısından faydalı kılan şey şüphesiz içerdiği mineraller ve vitaminlerdir. Patlıcan tam bir A vitamini deposudur. Aynı zamanda C, E ve K vitaminleri içermektedir. Ayrıca, potasyum, magnezyum, sodyum açısından da çok zengindir.

*Patlıcan Diyabeti Sağlıklı Seviyede Tutar. Patlıcan lif ve düşük çözünürlüklü karbonhidratlar açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Böylece kan şeker seviyelerinin kontrolü için oldukça yararlıdır ve aynı zamanda glikoz emilimini kontrol edebilir. Bu özelliğinden dolayı tip 2 diyabet hastası insanlar için iyi bir seçenek olabilir.

 

*Patlıcan Kalp Sağlığını Korur. Patlıcan kolesterol düzeyini büyük ölçüde dengeleyebilir.

 

*Patlıcan Beyin Sağlığını Korur. Patlıcan beyinde meydana gelen hasarlı hücrelerin onarımına ve hücrelerin korunmasına yardımcı olur.

***

Buraya sığmayan daha pek çok faydası var. Hepsini yazarsam memleket idaresi tarafından savaş açılmış "bir şeyi" överek yardım ve yataklık gibi suçlamalara maruz kalabilirim.

Ama patlıcanı da tanımak lazım. Zaten bu faydalı bilgileri Sabah gazetesinin internet sitesinden aşırdım. Bu yüzden Sabah gazetesine yasa-dışı patlıcan örgütü davası açılırsa gizli tanık olarak benim bu yazımdan istifade edilebilir!

 

Şimdi denilebilir ki, tiyatro sanatçısı Nazlı Masatçı, Gogol'ün 1842'de yazdığı Palto adlı hikâyesini sahnelediği için 5 ay hapis cezası almış. Üstüne üstlük tiyatro binasında yapılan bir basın açıklamasına katılıp konuştuğu için 18 ay hapis daha vermişler. Bu koşullarda sen patlıcanın faydalarını yazıyorsun.

 

Bu ülkede basın ve ifade özgürlüğü var. Daha önce muadil bir özgürlük dönemi 1950-1960 arasında yaşanmıştı. Aziz Nesin de o yıllarda "Balta girmemiş maydanoz ormanları" adlı makaleler kaleme alıyordu.

2019'un özgürlük ortamından payımıza bu düşüyor:

Patlıcanın faydaları!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nazım Alpman Arşivi