Üç büyükşehirde CHP-İYİ Parti ittifakında son durum

31 Mart seçimlerinin en kritik ili olan Mersin'de CHP ve İYİ Parti adayları birbirlerine karşı yarışacak.

Sibel HÜRTAŞ 


ARTI GERÇEK - 31 Mart seçimlerinde en kritik illerden birini Mersin oluşturuyor. Üç büyük ilin yanında Mersin'i kritik yapan ise iki taraftaki ittifak arayışlarında da pazarlık konusu olması.

İYİ Parti ve CHP arasında görüşmeler sürerken; bu cephedeki ilk sürpriz de Mersin'de yaşandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Salı günü yapılan grup toplantısında Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı İYİ Parti'nin belediye başkan adayı olarak gösterdi.

Hâl böyle olunca gözler CHP'ye çevrildi. İYİ Parti elini çabuk tutunca, CHP de geri durmadı. CHP, görüşmeler bitmeden adayını açıklayan İYİ Parti'ye karşı Mersin'den belediye başkan adayı gösterme kararı aldı.

CHP'de Mersin'de çok sayıda aday adayı var. Genel Merkez ise kararını vermiş görünüyor. 26. Dönem milletvekiliyken; belediye başkan adayı olmak için 24 Haziran seçimlerinde aday olmayan ve uzun süredir Mersin'de çalışma yürüten Aytuğ Atıcı'nın CHP'nin Mersin Belediye Başkan adayı olduğu neredeyse kesinleşti.

Son yerel seçimlerde MHP Mersin'de birinci parti gelmiş; CHP ikinci sırada MHP'yi izlemişti. MHP Mersin'de Burhanettin Kocamaz ile kazandı. İYİ  Parti, Burhanettin Kocamaz'ı transfer ederek MHP'nin aldığı oya talip oldu. CHP de buradaki gücünü kaybetmek istemiyor. Burhanettin Kocamaz, MHP oylarını İYİ Parti'ye yönlendirebilirse Millet İttifakı Mersin'de başa baş bir yarış yürütecek gibi görünüyor.

Mersin, Cumhur İttifakı'nda da kriz oluşturan illerin başında geliyor. MHP, üç büyükşehirde AKP'yi destekleyeceğini açıklarken Mersin'den aday çıkarmak istiyordu. MHP bu iddiasından vazgeçmedi. AKP'den de bu talebe olumlu yanıt gelmedi. Öyle görünüyor ki; 31 Mart seçimlerinde Mersin'de başa baş bir yarış gerçekleşecek.

CHP- İYİ Parti ittifakı sadece Mersin'de değil tartışmalı diğer iller olan Adana ve Antalya'da da bıçak sırtı görünüyor. CHP hem Adana hem de Antalya'da belediye başkan adayı gösterme konusunda ısrarcı. İttifakın sürmesi için İYİ Parti'nin bu iki ilde geri adım atması bekleniyor.

İYİ Parti, Antalya'da Antalya Milletvekili Hasan Subaşı'nı aday göstermek istiyordu. Bunun karşılığında da CHP'nin desteğini istiyordu. Ancak Antalya İl Örgütü bu talebe kazan kaldırdı. CHP İl Başkanı daha hafta sonu "CHP Antalya'dan aday çıkarmak zorundadır" diye çıkıştı.

Antalya'da anketler, yoklamalar neredeyse bitti. Raporlar CHP Genel Merkezi'ne de ulaştı. Bol adayın bulunduğu Antalya için Genel Merkez'de aday sayısı ikiye düştü. Masada Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Konyaaltı Belediye Başkanı Mühittin Böcek'in isimleri var. Genel Merkez, Böcek'e sıcak bakmıyor ama Ümit Uysal'ı aday gösterirse; Muratpaşa'yı kaybetmekten korkuyor. Antalya'da anketlerde belediye başkanı Menderes Türel'in oyu, AKP'nin mevcut oyundan yüzde 10 daha yüksek görünüyor. CHP de iyi bir adayla seçmenin karşısına çıkarak hem HDP'nin hem de İYİ Parti'nin oyunu alacak bir aday arayışında.

Antalya'da son karar artık CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nda. İttifakın geleceği de İYİ Parti'nin bu ilde geri adım atmasında. İYİ Parti, Antalya'da belediye başkanlığı için geri adım atarsa ilçe belediye başkanlıklarının İYİ Parti'ye verilmesi gündeme gelecek.

Adana'da da durum farklı değil. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, Adana'da İsmail Koncuk'u aday gösterme isteğine karşın CHP, Adana'da da aday gösterecek. Adana için de tüm işlemler bitti, son karar Kılıçdaroğlu'nda. Genel Merkez'deki listede iki isim var; Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Son karar anket sonuçlarına göre CHP Genel Merkezinde verilecek.

CHP-İYİ Parti ittifakının yerel seçimlerinde kaderini bağladığı Adana, Antalya ve Mersin'de son durum böyle. Mersin'de CHP ve İYİ Parti adayları birbirlerine karşı yarışırken; Adana ve Antalya'da ittifakın kaderi İYİ Parti'nin geri adım atmasına bağlanmış görünüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugünkü Parti Meclisi toplantısının ardından 300 belediye başkanını açıklayacak. Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı isimler arasında Adana, Antalya ve Mersin ise yer almayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi