Meclis burada Özgener nerede!

Bu kadar kısa sürede teklifi hazırlayan, Komisyon'u toplayan, Meclis Genel Kurulu'nda kabul eden AKP milletvekillerinin gözü İzmir'de.

Bir futbol maçında tribünleri dolduran seyircinin başlarındaki amigo sayesinde attığı sloganlar; 

Şu aralar Parlamento'daki iktidar partisinin koltuklarını dolduran milletvekillerinin dilinden dökülür gibi: 

"Meclis burada Özgener nerede!" 

Evet Meclis bu hafta Özgener için mesaide... 

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yerel seçimlerde illa alınması talimatını verdiği İzmir'de aday bulamadığı apaçık. AKP için en gözde aday hali hazırda İzmir Ticaret Odası başkanlığını sürdüren Mahmut Özgener. 

Özgener, adaylık için gönüllü değil. Zira CHP'nin kalesi İzmir'de AKP adayı olarak belediye başkanlığını kazanması çok güç; kaybederse sadece başkanlığı değil TOBB Yasası'na göre İzmir Ticaret Odası Başkanlığını da kaybedecekti. 

Özgener'i ikna etmek için AKP apar topar bir kanun teklifi hazırladı. Teklif diyor ki; TOBB Yasası değişsin, seçilemeyen oda başkanları görevlerine geri dönsün. 

Apar topar Sanayi, Bilim Komisyonu toplandı. Teklif komisyonda genişletilerek kabul edildi. 

Evet genişletilerek kabul edildi; AKP üyelerinin teklifleri ile sadece TOBB'a bağlı Oda Başkanları değil TESK'e bağlı başkanlar da seçilemezler ise görevlerine geri dönecek. 

Hemen belirtelim, kamu kurumu niteliğinde 17 meslek örgütü var. Ama Komisyon hepsine bu avantajı sağlamadı. İçlerinden sadece TOBB ve TESK'i seçti. 

Bu ne demek? 

Aynı statüde olanlardan 

TOBB'a bağlı oda başkanı belediye başkan adayı olur da seçilemez ise görevine dönecek; 

Ama misal 

Türk Tabipler Birliği'ne bağlı oda başkanı belediye başkan adayı olur da seçilemez ise görevine dönemeyecek. 

Apaçık "kişiye özbir kanun." 

Devamı var... 

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının başkanlarına bir anlamda siyaset yasağı getiren bu düzenleme aslında çok yeni. Henüz 8 yıllık bir uygulama. 

2010 yılında aynı Meclis, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları başkanlarının aday olduktan sonra görevlerine devam edemeyeceklerine yönelik yasayı yapmıştı. 

Gerekçe ise kurumların imkânlarının başkanlık yarışında kullanılmasının haksız rekabete yol açması ve geri dönen başkanların kurumları siyasallaştıracağı kaygısı...

Peki o günden bu güne ne değişti? 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu soruya, "AKP İzmir'de aday bulamıyor" yanıtını veriyor. Özel'e göre bu kanun baştan aşağı "İzmir belediye başkanını bulamayan AKP'nin aday kanunu"... 

Konu dönüp dolaşıp seçimlere gelince kafalar karışıyor. Zira seçimlere ilişkin değişiklikler için Anayasa güvence veriyor. Diyor ki; değişiklikler ilk bir yılda uygulanamaz. 

Ama AKP'nin bunu da kılıfına uydurmuş durumda. Bu değişiklik olması gerektiği gibi Seçim Kanunu'nda yapılsaydı; Anayasa uyarınca Mart'taki seçimlerde uygulanmayacaktı. 

Ama AKP yine Meclis koridorlarını dolandı; değişikliği TOBB Yasası üzerinden yapıp; Sanayi Komisyonu'ndan geçirdi. 

Hemen söyleyelim. Meclis Genel Kurulu'nda da bu hafta alalacele kabul edildi. Şimdi Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanacak sonra adresi Resmi Gazete. 

Bu kadar acelenin bir nedeni var, 

Yüksek Seçim Kurulu'nun yerel seçim takvimine göre 1 Aralık'a kadar istifa vakti var. 

Bu kadar kısa sürede teklifi hazırlayan, Komisyon'u toplayan, Meclis Genel Kurulu'nda kabul eden AKP milletvekillerinin gözü İzmir'de. Hep bir ağızdan ısrarcılar: 

"Meclis burada, Özgener nerede?"

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sibel Hürtaş Arşivi