Parlamento mu? Taziye çadırı mı?

Parlamento'nun tavrı Çorlu kazasındakinden farklı görünmüyor. Ölenlere rahmet dilemekten başka bir şey yapmayan iktidar partisi...

12 Nisan 2018. 

İktidarın mega projelerinden, Başkent Ray'ın hizmete açıldığı tarih. 

Öncesinde TCDD'de hummalı bir çalışma var. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş'ın anlattığına göre, birkaç gün sonra alınacak erken seçim kararına doğru açılıştan açılışa koşanların hedefinde Başkent Ray'ı da yetiştirmek var. 

Sendika'nın henüz gereken alt yapı çalışmaları tamamlanmadan Başkent Ray'ın hizmete sokulmamasına ilişkin uyarıları var ama hiçbiri dikkate alınmıyor. Dahası uyarıların yapıldığı toplantılarda da sendikacılara "Rahat olun" yanıtı veriliyor. 

Ve Başkent Ray, 12 Nisan 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makinist koltuğuna oturup düğmeye basmasıyla açılıyor. 

Bu gösterişli açılışın ardından demiryolunda hummalı bir çalışma var. Gündüzleri seferler yapılırken akşamları yapım çalışmaları sürdürülüyor. 

En büyük eksik sinyalizasyon sistemi. Yani trene ray üzerindeki tehlikeyi bildiren sistem. Olacak iş değil ama oluyor. 

Hasan Bektaş bu durumu, 'Personel işe rahat gidemiyordu, kaza olacağından korkuyordu' diye anlatıyor. 

Sinyalizasyon sistemi olmadan kaza kaçınılmaz diyorlar, dedikleri gibi de oluyor. Göz göre göre geliyorum diyen kaza; dün gerçekleşti. 9 kişi hayatını kaybetti. 

Kazadan sadece 4 saat sonra Parlamento, 2019 bütçesini görüşmek üzere toplandığında da gündem Marşendiz kazasıydı. İktidar partisi AKP ve ortağı MHP'lilerin kürsü konuşmaları birbirinin aynı: 

"Ölenlere Allah'tan Rahmet diliyoruz." 

Muhalefet, Sendika'nın iddialarını gündeme taşıyor. İlk iddia raylı sistemin apar topar açıldığına ilişkin. 

AKP'li Cahit Özkan, bu iddiaya, "Konya seferini yapan hızlı tren yaklaşık dört buçuk beş yıl evvel faaliyete geçmiş ve faaliyete geçerken kendi çağdaşları içerisinde en yüksek teknolojiyle donatılmış ve çok ileri bir teknolojiyle faaliyete başlatılmıştır. O günden bugüne alelacele hayata geçirilmiş bir tren değildir" yanıtını veriyor. 

Hızlı tren zaten 5 yıldır var ise 12 Nisan 2018'de neyin açılışını yaptınız? 12 Nisan'da açılışını yaptığınız hızlı tren değil de ray sistemi ise neden ray sistemine yönelik eleştirilere yanıt vermiyorsunuz? Cahit Özkan'ın elma ile armutu karıştırarak verdiği yanıt, kimseyi ikna etmiyor. 

Ya en ileri teknolojinin kullanıldığını söylemesi? O da ikna edici değil. İleri teknoloji, tam da eksikliği kazaya neden olan sinyalizasyon sistemi... 

Şimdi soru şu: 

İktidar partisinin olduğunu iddia ettiği ancak gün gibi olmadığı ortaya çıkan sinyalizasyon sistemi hangi demiryollarında bulunmuyor? 

Hatta bir adım daha gidelim, 

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Basın Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu, Ankara-İstanbul hattında 35 kilometrelik bölümde sinyalizasyon olmadığını söylüyor. 

Tüm bunlar için etraflı bir araştırmaya ihtiyaç var. Muhalefet partileri bu sorularla araştırma önergesi verecekler. Bütçe görüşmeleri sürdüğü için bu da biraz zaman alacak. 

Peki bekleyelim de 

Muhalefet partilerinin beş ay önce gerçekleşen Çorlu tren faciası ile ilgili verdiği araştırma önergelerinin akıbeti ne oldu derseniz? 

HDP'nin ki; 'Meclis araştırma önergeleri ile uğraşmaktan çalışamıyor' denilerek reddedildi. CHP ve İYİ Parti önergelerinin akıbeti de benzer oldu. 

Dahası

'Çorlu sorumluları yargı önüne çıkacak mı' diye soru önergesi verildi, yanıtlanmadı. 24 kişinin göz göre göre öldüğü bu kazanın sorumluları hesap verecek mi? diye soruldu, yanıt verilmedi. CHP, 7.5 saat çalışması gereken makinistleri niye 15 saat çalıştırıyorsunuz diye sordu, bu soru bile yanıtlanmadı. 

Parlamento'nun tavrı 

Çorlu kazasındakinden farklı görünmüyor. Ölenlere rahmet dilemekten başka bir şey yapmayan iktidar partisi... Hâl böyle olunca da insan sormadan edemiyor: 

Parlamento mu? 

Taziye Çadırı mı? 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi