1938'de yazıldı, 2017'de 'örgütün sözde marşı' oldu

1938'de yazıldı, 2017'de 'örgütün sözde marşı' oldu
1938'de yazılan, 1946'da Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin, 1991'den bu yana ise Kürdistan Federe Bölgesi'nin resmi marşı olarak kabul edilen 'Ey Reqib', Kürt yazarın tutuklanma gerekçesi oldu.

GÜNCEL - Kürt Yazarlar Derneği ve Kürt PEN üyesi Hasip Yanlıç'ın tutuklama gerekçeleri arasında Kürt ulusal marşı Ey Reqib de yer aldı. Hakim, 1938’de yazılan Ey Reqib için "örgütün sözde marşı" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içinde faaliyet yürüttükleri ve kapanan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siyaset Akademisi’nde çalıştıkları gerekçesiyle "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Kürt Yazarlar Derneği üyesi, Kürt PEN üyesi, Kürtçe dil eğitmeni ve yazar Hasip Yanlıç'ın cep telefonunda bulunan Ey Reqib marşı tutuklanma gerekçesi yapıldı. Yanlıç ile birlikte tutuklanan Gazeteci Mehmet Çakmakçı, Leyla Dal, Aziz Çelik ve Burhan Karakoç için tutuklama gerekçesi yapılan suçlamalar ise çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lilerin cenazelerine ve DTK toplantılarına katılmaları, telefon görüşmeleri, gizli tanık ifadelerinden oluşuyor. Hakim üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyen 5 kişiyi delillerin toplanmamış olması ve kaçma şüphesini gerekçe göstererek haklarında tutuklama kararı vermişti.

Kürt yazar Yanlıç'ın tutuklanma gerekçeleri arasında 1938 yılında Kürt Şair Yunus Dildar tarafından yazılan, Kürtlerin ulusal marşı olarak kabul edilen Ey Reqib de bulunuyor. Yanlıç'ın ders kaydı için cep telefonunda tuttuğu marş için "sözde" ifadesinin kullanıldığı tutuklama gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Şüpheli Hasip Yanlıç suçlamayı kabul etmese de telefon kayıtlarında örgütün sözde marşı ey rakip isimli marşı öğreteceği beyanla örgütün ideolojisi doğrultusunda faaliyetlerinin bulunduğu, telefon kayıtlarında örgütün faaliyeti olarak değerlendirilen terörist cenazelerine katıldığının anlaşıldığı, DTK içinde aktif olarak faaliyet yürüttüğü, evinde yapılan aramada örgüt propagandası niteliğinde yasaklanan kitapların bulunduğu, milli güvenliğe aykırı faaliyetlerin odağı haline gelmesi sebebi ile kapatılan derneklerde görev aldığı ve terör örgütü üyelerine övücü mesajlar göndererek örgüt ideolojisini benimsediğinin anlaşılması karşısında suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi nedenlerinin bulunduğu..."

1938 yılında Kürt Şair Dildar (Yunus Rauf) tarafından yazılan ve 1946'da kurulan Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olarak kabul edilen Ey Reqib, günümüzde Irak Kürdistanı Federe Bölgesi'nin ulusal marş olarak okunuyor. (dihaber)

Öne Çıkanlar