Esad: Türkiye'nin yaptığı işgal

Esad: Türkiye'nin yaptığı işgal
Türkiye'nin Afrin'deki askeri varlığını 'işgal' olarak nitelendiren Esad, 'Erdoğan maskesini çıkardı' dedi.

DÜNYA - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, uzun bir sürenin ardından ilk kez batı basınına konuştu. 

Yunanistan'da yayınlanan Katimerini gazetesine röportaj veren Esad, Türkiye'nin düzenlediği Afrin Harekatı'nı "işgal" olarak nitelendirdi. 

"BU BİR İŞGALDİR"
Esad, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkliere dair soruya şu cevabı verdi:

'Her şeyden önce bu bir saldırganlık, bu bir işgaldir. Suriye toprakları üzerindeki her Türk askeri, işgali temsil etmektedir. Bu demek değil ki, Türk halkı bizim düşmanımız. Daha birkaç gün önce Türkiye'den bir siyasi heyet bizi ziyaret etti. Genel olarak Türklerle Erdoğan arasında bir ayrım gütmek zorundayız. Erdoğan, Müslüman Kardeşler ile bağlantılı. Belki örgütlemedi am benim karanlık ideoloji diye adlandıdığım o ideolojiyle bağlantılı. Tıpkı Batı gibi Erdoğan da, teröristler çeşitli bölgelerde kontrolü kaybettiğinde ve Türkiye'nin, Batı'nın ya da Katar veya Suudi Arabistan'ın gündemini hayata geçiremediğinde, birinin müdahale etmesi gerektiğini düşünüyor. Batının Suriye'ye yönelik son saldırıları ve Erdoğan'ın da Batı, özellikle de ABD tarafından müdahaleyle görevlendirilmesi bunıunla ilgili, çünkü bu müdahale olmasaydı durum çok daha hızlı çözüme kavuşacaktı. Bu nedenle durum kişisel ilişkiler meselei değil. Asıl mesele, dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman Kardeşlerin İslamı kullanarak ülkenizde hükümeti ele geçirmeye ve dünya çapında Müslüman Kardeşler ağı üzerinden kurduğu ilişkilerle çok sayıda hükümet yaratmaya çalışması.''

"ERDOĞAN MASKESİNİ ÇIKARDI"
Erdoğan'ın seçim programında yaptığı suriye'ye yönelik yeni harekat düzenleneceği yönündeki sözleri de Esad'a soruldu. Suriye Devlet Başkanı şu cevabı verdi: 

"Aslında, Erdoğan savaşın başından beri teröristleri destekliyor ama bu sefer "Suriye hakını koruyoruz", "Suriye halkını destekliyoruz", "mültecileri destekliyoruz", "öldürmeye karşıyız" gibi sözlerin arkasına sığınıyor. İnsancıl bir başkan gibi görünmeyi başarıyor diyebiliriz. Tüm bu şartlar altında maskesini çıkardı ve saldırganlığını gösterdi, bu iyi bir şey. Türkiye rejiminin askerlerini Suriye'ye göndermesiyle terörirstleri desteklemesi arasında çok bir değişiklik yok. Böylece aslında biz yedi senedir onun ordusuyla savaşıyoruz. Tek fark görünüm, aslı aynı. Daha önce işgali değil teröristleri desteği konuşuyorduk ama şimdi Erdoğan'ın açıkladığı ve uluslararası yasaları işgal eden işgali konuşabiliyoruz"

"KİMYASAL SALDIRI İDDİALARI SAÇMALIK" 
Duma'da kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ABD, Fransa ve İngiltere'nin geçen ay Suriye'ye yaptığı saldırı hkimyasal saldırı iddilarını "saçmalık" olarak nitelendirdi ve reddetti.

Saldırı iddiasının ülkesine saldırmak için ‘ilkel bir oyun’ olduğunu belirten Esad, "Teröristler kaybedince ABD, Fransa, İngiltere ve Suriye'yi istikrarsızlaştırmak isteyen diğer müttefikler ellerindeki ana kartlardan birini kaybetti, bu nedenle Suriye ordusuna saldırmak zorundalardı. Sadece teröristlerin moralini yükseltmek ve Suriye ordusunun daha fazla alanı özgürleştirmesini önlemek için" diye konuştu.

‘2013’TEN BERİ KİMYASAL CEPHANELİĞİMİZ YOK’
Daha önceki kimyasal saldırı iddiaları sonrasında, ellerinde bulunan kimyasal cephaneliği uluslararası kuruluşlara teslim ettiklerini hatırlatan Esad, "2013'te teslim ettiğimizden beri elimizde kimyasal cephane yok ve kimyasal silahlar için uluslararası kurum bunun hakkında araştırma yaptı. Elimizde hiç kimyasal silah olmadığı açık ve belgelendi" dedi.

TRUMP’A ‘HAYVAN’ CEVABI
ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisine ‘hayvan’ demesine de yanıt veren Suriye Devlet Başkanı, "bir ülkenin lideriyseniz kendi ahlak değerlerinizden önce halkınızın değerlerini temsil ediyorsunuz demektir. Bu dil, Amerikan kültürünü mü temsil ediyor? Asıl sorulması gereken şey bu. Bu çok kötü, bence temsil etmiyor" dedi.

Öne Çıkanlar