2019 öncesinde AKP’den YSK hamlesi

2019 öncesinde AKP’den YSK hamlesi
AKP'nin hazırlığını sürdürdüğü taslağa göre YSK üyelerinden bazıları Meclis tarafından seçilecek

HABER MERKEZİ - AKP, seçimlerde aldığı kararlarla tartışma yaratan ve son 16 Nisan referandumda ‘mühürsüz oyları’ geçerli sayması nedeniyle muhalefetin tepkisini çeken Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yapısını değiştirmek için yasa tasarısı hazırlıyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre bağımsız bir teşkilat yasası bulunmayan YSK’nin üye seçimi, görev ve yetkileri dağınık olarak birçok yasada bulunan hükümler teşkilat yasası altında tek bir yasada toplanacak.

ÜYELER MECLİS TARAFINDAN SEÇİLECEK
AKP’de uyum yasaları için oluşturulan komisyonun üzerinde çalıştığı değişikliklerden en dikkat çekicisi üye seçimine yönelik. Hazırlığı süren taslakta, üyelerin seçilme yönteminin değişmeyeceği söylenmekle birlikte üye sayısının artırılarak bir kısmının TBMM tarafından seçiminin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. 298 sayılı yasaya göre YSK, 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor. Bu üyeler, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçiyor. Görev süreleri 6 yıl olan üyeler, yeniden seçilebiliyor.

İHALE YERİNE DOĞRUDAN TEMİN
Kamu İhale Yasası’nda düzenlenen YSK’nin pusulaların basımından her türlü satın alma, hizmet, kiralama ve taşıma işlerinin ‘doğrudan temin’ yöntemiyle yapılmasını öngören düzenlemeler de söz konusu taslağa kaydırılacak.

YSK’nin ilçe müdürlerine rotasyon planlanıyor. İlçe seçim müdürleri, en fazla 6 yıl aynı yerde görev yapabilecek.

TASLAK BÜTÇE GÖRÜŞMEŞMELERİ SONRASI MECLİSTE
Oyların hangi hallerde geçersiz sayılacağına ilişkin düzenlemelerin bu taslakla mı yoksa seçim mevzuatına ilişkin düzenlemelerin yer alacağı taslakla mı getirileceği ise henüz netleşmedi. AKP’nin YSK ile ilgili ayrı seçim mevzuatına ilişkin ayrı taslak getirmesi bekleniyor. Her iki taslağın bütçe görüşmelerinin ardından TBMM gündemine getirileceği kaydediliyor.

Öne Çıkanlar