7 Kürt grubu Irak Parlamentosu’nda

7 Kürt grubu Irak Parlamentosu’nda
Irak seçimlerinde Kürtler ayrı parti ve ittifak listeleri ile toplamda 57 temsilcilik alırken, seçimin en sürpriz grubu Yeni Nesil Koalisyonu oldu.

Fehim IŞIK / ARTI GERÇEK


Irak Yüksek Seçim Kurulu resmi seçim sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçlara göre Irak’taki Kürt partileri toplamda 57 parlamenteri Irak Parlamentosu’na gönderecek.

Irak merkezi parlamentosuna gidecek vekillerden 25’i KDP’den, 17’si KYB’den, 5’i Goran Hareketi’nden, 4’ü Yeni Nesil Koalisyonu’ndan, 2’si Demokrasi ve Adalet için Koalisyon’dan, 2’si Kürdistan İslami Topluluk Hareketi-Komel’den, 2’si ise Kürdistan İslami Birlik Partisi-Yekgirtu’dan.

Kürdistan Bölgesi’nden merkezi parlamentoya gidecek 2 azınlık kontenjanı üyesi de var. Bunlar henüz net değil. Bunlar da belirlenirse Kürdistan Bölgesi’ni Irak Parlamentosu’nda toplamda 59 vekil temsil edecek.

7 GRUP PARLAMENTO’YA TEMSİLCİ GÖNDERDİ

Irak seçimlerinin Kürtler açısından dikkat çeken yönleri de var. Önceki seçimlerin birçoğuna ittifak halinde ve ağırlıkla tek liste ile giren Kürtler, bu yıl yapılan seçimlere ayrı partiler halinde veya farklı ittifak listeleriyle girdiler. Azınlıklar kontenjanı dışındaki parti ve ittifak listelerinden 7’si, seçimler sonrasında Parlamento’ya temsilci göndermeye hak kazandı. Bunlardan biri seçimlere ilk kez katılan ittifak listesi Yeni Nesil Koalisyonu iken, Kürdistan eski Başbakanı Behram Salih liderliğindeki Demokrasi ve Adalet için Koalisyon da seçimlere KYB’den ayrı olarak ilk kez katıldı.

GORAN HAREKETİ BEKLENENDEN FAZLA OY KAYBETTİ

Seçimlere ilişkin halen süren itiraz ve tartışmalar bir yana bırakıldığında sürprizlerden ilki Goran Hareketi’nin bu seçimlerde beklenenden az oy alması oldu. Kürdistan Bölgesi’nde yapılan seçimlerde en son 2. parti olup yüzde 25 civarında oy alan Goran Hareketi, bu kez oylarının büyük çoğunluğunu kaybetti. İddialı olduğu Kerkük’te tek milletvekili bile çıkaramadı. Birinci parti olduğu Süleymaniye’de ise oylarının önemli kısmını KYB, Yeni Nesil Koalisyonu ve Demokrasi ve Adalet İçin koalisyon grubuna kaptırdı. Bu durumu Goran Hareketi yöneticileri seçimde hile yapılmasına bağlarken, hareketin lideri Noşirvan Mustafa’nın ölümüyle ortaya çıkan bir sonuç olarak görenler de var.

İSLAMİ HAREKETLER DE KAYBEDENLERDEN

Daha önceki seçimlerde oylarını artıran iki İslami grup da bu seçimlerde ciddi oy kaybına uğradı. Ancak KDP’nin etkin olduğu Duhok’ta Kürdistan İslami Birlik Partisi-Yekgirtu oylarını artırarak 1 milletvekili çıkarabildi.

KYB OYLARINI ARTIRDI ANCAK İTİRAZLAR VAR

KYB, önceden etkin olduğu Süleymaniye ve Kerkük’te oylarını artırmış görünüyor. Kürdistan Bölgesi’nde devam eden itirazların önemli bölümü de bundan kaynaklanıyor. Diğer partiler KYB’nin seçimlere hile karıştırdığını iddia ediyor. Bu itirazlar nedeniyle 400 civarında sandık yeniden sayım yapılması için Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim Kurulu tarafından Bağdat’a gönderildi.

SEÇİMİN EN BÜYÜK SÜRPRİZİ: YENİ NESİL KOALİSYONU

Kürdistan Bölgesi’nin en dikkat çeken sürprizini ise Yeni Nesil Koalisyonu yaptı. Irak seçimlerine ilk kez katılan Tevgera Azadi (Kürdistan Özgür Toplum Hareketi), Yeni Nesil Hareketi (Nifşê Nû) ve Halkın Demokrasi Cephesi’nin oluşturduğu Yeni Nesil Koalisyonu, Kürdistan Bölgesi’nin 4. grubu olurken Meclis’e de 2’si Erbil, 2’si Süleymaniye’den 4 temsilci gönderdi. Belki daha da önemlisi, Yeni Nesil Koalisyonu’ndan seçilen 4 temsilcinin 2’sinin kadın olması. Bu oran Irak’ta ve Kürdistan Bölgesi’nde seçimlere katılan parti ve grupların hiçbirinde yok.

Yeni Nesil Listesi’nden kazanan adayların genç olması da seçmenler üzerinde etkili olmuş. Tevgera Azadi’nin Süleymaniye Adayı Yusra Receb’in yanı sıra Yeni Nesil Hareketi Erbil Adayı Sirwe Yunis, Yeni Nesil Koalisyonu Erbil Başkanı Rabûn Mehrûf ile Yeni Nesil Koalisyonu Süleymaniye Başkanı Serkewt Şemseddin de Irak Parlamentosu’na gitmeye hak kazanan genç adaylar.

YUSRA RECEB, TÜRKİYE’NİN BAŞINI AĞRITACAK

Yeni Nesil Koalisyonu’ndan seçilen Tevgera Azadi’nin Süleymaniye adayı Yusra Receb, seçim çalışmalarında en dikkat çeken adaylardan biriydi. Medyanın seçim çalışmalarına pek yer vermediği Yusra Receb, ağırlıkla çarşı pazar dolaşmayı, ev ziyareti yapmayı tercih etti. Receb, "Ancak birebir temas ile başarılı olabiliriz. Bunun için de arı gibi çalışmamız gerekir" diyordu. Nihayetinde öyle de oldu.

Yusra Receb’in seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı ilk açıklamaya bakılırsa önümüzdeki dönem Parlamento’da da dikkat çekici çalışmalar yapacağı, özellikle Türkiye’nin başını ağrıtacak çalışmalara imza atacağı söylenebilir. Roj News haber ajansına çalışma planını anlatan Receb, "Öncelikle Irak’ta hala devam eden Türk devletinin işgalini sonlandırmak üzerine çalışacağım" dedi. Yusra Receb, işgale ilişkin sorunun çözümü için ise Irak Anayasası’nın uygulanmasını adres gösteriyor:

"Irak Anayasası’nın birinci maddesinde Kürdistan Bölgesi’nin de dahil olduğu Irak topraklarının bağımsız ve egemen olduğu belirtiliyor. 8’inci maddede de ‘Irak, komşu devletlere iyi niyetle yaklaşır ve hiçbir şekilde diğer devletlerin Irak’ın iç işlerine müdahale etmesine izin vermez’ diyor."

Irak Anayasası’ndaki belirlemeyi esas alacağını belirten Receb, "Türk devleti, Kürdistan Bölgesi’nin onlarca kilometrelik alanına girmiş durumda ve buralarda askeri üsler kuruyor. Bu doğrudan işgalcilik anlamına geliyor ve bunun iyi niyetli bir tarafı söz konusu değil. Bu yüzden de önümüzdeki dönemde Irak Parlamentosu’nda Anayasa’ya göre işgalciliğe karşı çıkacak ve bu işgal hareketinin amacına ulaşmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

 

 

Öne Çıkanlar