70'lik rakı son zamla 100'lük oldu

70'lik rakı son zamla 100'lük oldu
Alkollü içeceklerin ÖTV’sine yüzde 7.09 oranında zam gelince KDV'si ile birlikte bir şişe 70’lik rakının fiyatı 95 liradan 100 liraya çıktı.

EKONOMİ - Alkollü içeceklerinin Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) ortalama yüzde 7.09 artışa gidildi. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ne (Yİ-ÜFE) göre güncellenen ÖTV listesi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlandı. Buna göre, alkollü içeceklerin ÖTV’si yeniden belirlenirken, tütün ve sigara ürünlerinin vergisinde herhangi bir artış yapılmadı. Alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarı altı aylık YİÜFE olan yüzde 7.09 oranında artırıldı.

ŞARAP VE BİRADA DAHA AZ ARTIŞ 

Gazete Habertürk'ün haberine göre, yeni ÖTV oranları ile birlikte 95 liraya satılan 70 cl’lik rakıya eğer satıcılar sadece vergi artışını yansıtmakla yetinirse 4.2 lira zam gelecek ve 70’lik rakı yaklaşık 100 liraya satılmaya başlanacak. Maktu vergi oranlarına yapılan zam ile birlikte en az zam gören alkollü içecek alkol oranı düşük olan bira oldu. 1 litrelik biradan alınan vergi 6.23 liradan 6.75 liraya çıktı.

Böylece 50 cl’lik biranın vergisi de 0.26 kuruş artışla 3.15 liradan 3.37 liraya yükseldi. Şaraplarda da artış 2.5 lira ile sınırlı kaldı. Köpüklü şaraplarda litre başına ÖTV 41.8 liradan 44.8 liraya çıkarken piyasada genellikle 70 cl olarak satılan köpüklü şaraplarda vergi artışı 2.5 lirada kaldı. Ucuz sofra şarabında litre başına 6.2 lira olan vergi 6.6 lira ile güncellendi. 70 cl’lik sofra şarabında vergi 36 kuruş daha fazla oldu. 

EN ÇOK TÜKETİLEN 30 ÜRÜNÜN FİYAT ARTIŞI YÜZDE 20'Yİ AŞTI

Enflasyon yüzde 11.92 ile son 14 yılın en yükseğinde. Vatandaş enflasyonu daha yüksek hissettiğini iddia ediyor. Bunun nedeni çok tüketilen yaklaşık 30 ürünün fiyatının yüzde 20’den fazla artmış olması.

30 ÜRÜNÜN FİYAT ARTIŞI YÜZDE 20'NİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Fiyatı genel enflasyon kadar veya enflasyondan daha az artan ürünlerin ekmek, patlıcan, pırasa, makarna ve yumurta hariç genellikle kullanımının çok sık olmadığı görüldü. Temel tüketim maddelerinden et fiyatları hükümetin yaptığı müdahaleler sonrası ancak yüzde 13 seviyesinde artış kaydetti.

Diğer ürünlerdeki fiyat artışını da belirleyen benzin fiyatındaki artış ise uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının düşük hızlı artışı nedeniyle yüzde 10’da kaldı. Çok gerekli olan tüketim maddelerinden süt, çay, ayran ve baharat ve elbiselerde fiyat artışları da yüzde 15’in üstünde kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını anket ve kendi fiyat araştırması ile belirliyor. 2017’de manşet olarak tanımlanan temel enflasyon yüzde 11.92 ile son 14 yılın zirve rakamını işaret etse de vatandaşların ceplerine yansıyan fiyat artışlarının daha yüksek olduğuna dair itirazları yoğun. TÜİK rakamları itiraz eden vatandaşların kendilerine göre haklı olduklarını da ortaya koyuyor. Çünkü aslında herkesin enflasyonu tükettiği veya satın aldığı ürünlere göre değişiyor. 

TÜİK rakamları 2017’de her an ve yoğun bir şekilde kullanıldığı gözlemlenen 30 üründe fiyat artışlarının yüzde 20’nin üstünde fiyat artışına maruz kaldığını ortaya koyuyor. Bunların başında da genel enflasyonu 3 puan yukarı çeken ve ortalama yüzde 13.8 artan gıda maddeleri geliyor. Özellikle çok tüketilen domates, limon, mandalina, portakal, tereyağı, elma, soğan, pirinç, patates, yoğurt, balık ve peynirdeki fiyat artışının yüzde 20’nin üstünde kalması enflasyonun daha yüksek hissedilmesine neden oldu. 

Otomobil, otomobil yedek parçası, vapur ücreti ve köprü geçiş ücreti gibi ulaşım fiyatları da vatandaşların gıdadan sonra yaşamlarını devam ettirmek için en fazla kullandıkları alanlar olarak yüzde 20’nin üstünde fiyat artışlarına sahne oldu. İşte bu nedenle birçok vatandaşın kişisel enflasyonu da yüzde 20’nin üstünde kaldı.

1 LİTRELİK VİSKİ ARTIK 6.2 LİRA DAHA PAHALI

Yeni vergi oranları ile rakının litre başına ÖTV oranı 71.9 liradan 77 liraya ulaştı. 70 cl’lik rakıda bu tutar artan ÖTV’nin KDV’si ile birlikte 4.2 liralık bir rakama isabet ediyor. En fazla tüketilen alkollü içeceklerden 1 litrelik viskinin ÖTV’si de 6.2 lira artarak 73.7 liradan 79 liraya çıkarak piyasada 160 liraya satılan viskilerin perakende satış fiyatını 166.2 liraya tırmandırdı.

Öne Çıkanlar