AB'de göçmen kavgası

AB'de göçmen kavgası
Akdeniz'deki göçmen krizi durulurken bu kez Fransa ile İtalya arasında karşılıklı sert tartışma yaşanıyor. İspanya ve Macaristan da tartışmaya dahil oldu

Akdeniz’in ortasında mahsur kalan 629 göçmenin İtalya’nın yeni sağcı hükümeti tarafından kabul edilmemesi ile başlayan kriz, göçmenlerin İspanya tarafından kabul edilmesi ile şimdilik sonlanmış görünse de göçmenlerin kabul edilmesine yönelik tartışma Avrupa birliği içinde alevlendi.


İLGİLİ HABER: AKDENİZ'İN ORTASINDA SIĞINMACI KRİZİ

İLGİLİ HABER: AKDENİZ'DE MAHSUR KALAN SIĞINMACILARA İSPANYA KAPILARINI AÇTI


Aşırı sağcı Lig hareketi lideri ve yeni İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, 629 göçmenin İspanya tarafından kabul edilmesini "ZAFER" diye tweet attı ardından da ''Amaç, diğer Avrupa devletlerini bu yükü kaldırmak için omuz vermeye zorlamak'' diye savundu.

FRANSA’DAN SERT TEPKİ
Salvini’nin bu açıklamalarına Fransa’dan sert tepki geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kabine toplantısında ''Bu dramatik insani durum karşısında İtalyan hükümetinin takındığı tavırda bir miktar sorumsuzluk ve umursamazlık var. Uluslararası yasalara göre göçmenleri İtalya'nın alması gerekir. İtalya uluslararası yasalara uymayarak AB içinde bir emsal yaratmamalı'' dedi.

Başbakan Edouard Philippe de uluslararası yükümlülükler gereği İtalya'nın göçmenleri reddetme hakkının olmadığını söylerken Macron'un partisinin sözcüsü Gabriel Attal ''İtalya'nın aldığı pozisyon midemi bulandırıyor'' çıkışını yaptı.

Fransa’nın bu tepkisine İtalya’nın yeni Başbakanı Giuseppe Conte cevap verdi. Conte ''Fransa, gerçekten olan bitenlerden bihaber. Konu göçmenler olunca sırtlarını çevirmeyi tercih eden ülkelerin ikiyüzlülükle ders vermelerini kabul edemeyiz'' açıklamasını yaptı. Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli ''Kimse İtalya'yı ya da hükümetini insanlıkdışı, yabancı düşmanı diye etiketlemeye cüret etmesin'' şeklinde konuştu.

FRANSIZ ELÇİ, İTALYA DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI
Roma Paris'le söz düellosunu bir üst düzeye taşıdı. Fransa'nın Roma Büyükelçisi İtalya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak hükümetinin açıklamaları sebebiyle uyarıldı.

SALVINI FRANSA'YA ALMAYA SÖZ VERDİĞİ GÖÇMENLERİ HATIRLATTI
Ardından Salvini'den yeni bir çıkış geldi. Fransa'nın 2015 tarihli AB'nin göçmen paylaşım anlaşması uyarınca alması gereken İtalya sınırındaki 10 bin göçmene sırtını çevirdiğini, 9.816 göçmen almayı kabul etmesine rağmen 3 yılda sadece 640'ını aldığını duyuran İtalya İçişleri Bakanı, şöyle konuştu:

''O yüzden Cumhurbaşkanı Macron'u laf yarıştırmayı bırakıp icraata geçmeye ve cömertlik işareti olarak yarın 9816 kişiyi vaat ettiği gibi Fransa'ya kabul etmeye çağırıyorum.''

Hızını alamayan aşırı sağcı lider ''Fransa İtalya'dan resmen özür dilemediği takdirde Başbakan Conte, Macron ile görüşmesini iptal edecek'' açıklamasını yaptı.

ORBAN'DAN ROMA'YA DESTEK
AB'nin göçmen karşıtı liderlerinden olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan İtalya'daki 'değişim hükümetine' alkış geldi: ''Yıllardır karasularının korunamayacağını işittik, bunu duymak öyle kasvet vericiydi ki. Ama artık İtalya yetkisini, iradesini geri kazandı.''

KURZ'DAN YASADIŞI GÖÇE KARŞI YENİ MİHVER DEVLETLERİ İTTİFAKI AÇIKLAMASI
Ardından Orban'la aynı telden çalan Avusturya Başbakanı Sebatian Kurz'dan, Almanya, Avusturya, İtalya bakanlarının görüşmesinde yasadışı göçe karşı eksen oluşturulduğu açıklaması geldi. Eksen sözü, akıllara bu ülkelerin 2. Dünya Savaşı'ndaki Mihver Devletleri İttifakı'nı getirdi. Ancak Almanya'da Angela Merkel'in başbakanlığındaki Hıristiyan Demokrat-Sosyal Demokrat koalisyon hükümeti bugüne dek sığınmacılara kapılarını açtı.

MADRİD: AB 'DEVEKUŞU' POLİTİKASINI BIRAKMAK ZORUNDA
İspanya'da muhafazakar-sağcı hükümeti düşüren Sosyalist Parti'nin (PSOE) kurduğu yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Josep Borrell de 629 göçmeni getiren yardım gemilerine Valencia limanını açmalarının sadece sembolik bir eylem olduğu, AB'nin göçmen/sığınmacı sorunu karşısında devekuşu gibi kafasını kuma gömme politikasını bırakması gerektiği, bunun artık böyle gitmeyeceği uyarısını yaptı.

''Bu müşterek bir sorundur ve müşterek şekilde çözülmelidir'' vurgusunu yapan Borrell, haziran sonunda yapılacak AB zirvesinde göçmen ve sığınmacı sorununa somut çözümler üretilmesi için hükümet olarak yumruğu masaya vurduklarını dile getirdi. (Sputnik) 

Öne Çıkanlar