AB'den teknoloji devlerine yüzde 3 vergi

AB'den teknoloji devlerine yüzde 3 vergi
Google, Facebook, Amazon, UBER, Airbnb gibi milyarlarca dolar gelir elde eden uluslararası şirketler Avrupa Birliği tarafından yüzde 3 vergiye tabi tutulacak.

EKONOMİ - Avrupa Birliği içerisinde önemli oranda dijital gelire sahip büyük şirketler, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan teklif taslağına göre yüzde 3 oranında vergi ödeme zorunluluğuyla karşı karşıya. Gelecek hafta kabul edilmesi beklenen teklif daha önce Fransa tarafından gündeme getirilmişti. Daha önce de gündeme gelen teklifte vergi oranı yüzde 1 ila 5 arasında tutulmuştu ancak bu kez yüzde 3 sabit vergi öngörülüyor.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan yasa taslağına göre, Google, Apple ve Facebook gibi ABD merkezli büyük dijital şirketler Avrupa Birliği'nde elde ettikleri cironun yüzde 3'ü oranda vergi ödeyecek. Komisyon tarafından hazırlanan taslak, AB hükümetleri ve Avrupa Parlamentosu'ndan onay aldığı takdirde, yüzde 3 vergi dünya genelinde yıllık ciroları 750 milyon euronun üzerinde ve AB'de vergilendirilebilir ciroları 50 milyon euronun üzerinde olan şirketlere uygulanacak.

TEKNOLOJİ DEVLERİNE 5 MİLYAR EURO FATURA

Böylelikle kullanıcı hedefli online reklam satan Google, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify gibi reklam alanı sağlayarak internet operasyonlarıyla gelir elde eden dijital kuruluşları Avrupa Birliği'ne vergi ödeyecek.

Bu şirketler, başta İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzere büyük Avrupa ülkeleri tarafından kazançlarını, verginin düşük olduğu Lüksemburg, İrlanda gibi ülkelere yönlendirdiği ve üzerine düşeni yapmadığı gerekçesiyle kanun koyucuların hedefindeydi.

Amazon gibi dijital pazar yerleri ya da Airbnb ve son dönemde Türkiye'nin gündemine oturan UBER gibi hizmet sektöründe dijital olarak faaliyet gösteren girişimleri de kapsıyor. Taslağa göre vergi kullanıcının hizmetten faydalandığı ülkeye ödenecek. Analistler teklifle yıllık 5 milyar euro civarında bir vergi tahakkuk edeceğini hesaplıyor.

Netflix gibi yayın kuruluşlarıyla bulut bilişim ve IT şirketleri ise düzenlemenin dışında tutuldu. 

Öne Çıkanlar