'ABD'de Halkbank'a açılmış dava yok'

'ABD'de Halkbank'a açılmış dava yok'
ABD'li üst düzey yetkili, Halkbank'a karşı ABD'de bir dava açılıp açılmayacağına Amerikan yargısının karar vereceğini ifade etti.

Türkiye'den bir grup gazeteciyle bir araya gelen ABD'li üst düzey yetkili, Halkbank'ın iki ülke arasında üst düzeyde ele alınan bir konu olduğunu söyledi.

Yetkili, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından yürütülen bir soruşturmanın devam ettiğini, bunun İran'a yönelik ABD yaptırımlarının ihlal edilip edilmediğini incelediğini ifade etti.

Bu soruşturmada sonuca varılmadığını belirten yetkili, "Bir sonuca varılırsa Hazine Bakanlığı karşılık verilmesini tavsiye edecektir. Ancak bu henüz devam eden bir soruşturma" diye konuştu.

Bunun dışında Halkbank'a karşı dava açılma ihtimali bulunduğunu belirten yetkili, şunları söyledi:

"Bunu savcılar ve yargıçlar değerlendirecek. Halkbank'a karşı bir dava olabileceğine yönelik bazı spekülasyonlar var. Ama şu ana kadar açılan bir dava bulunmuyor. Bundan sonra ne olacağını söylemek zor. Bir dava açılıp açılmayacağına bağımsız yargının yetkilileri karar verecek. Hazine Bakanlığı da soruşturmasında bir sonuca varacak. Bunlar tamamen iki ayrı olay. Bu konular zaman alıyor. Burada anormal bir durum bulunmuyor."

Amerikalı yetkili, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla hakkındaki davanın Halkbank ile ilgili olmadığını, Atilla'nın ABD yasalarını ihlal edip etmediğine yönelik olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın savcıların açtığı davalara etki etmesinin mümkün olmadığını belirten yetkili, "Bizim sistemimizde federal mahkemenin ne yapacağına yönetimin etkisi yoktur" ifadesini kullandı.

"ABD Başkanı, Hazine Bakanlığı'nın soruşturmasına müdahil olabilir mi?" sorusunu yanıtlayan yetkili, "OFAC meselesi Hazine Bakanlığı'nın bir faaliyetidir. Hazine Bakanlığı da yönetimin bir parçasıdır. Başkan da yönetimin başıdır" dedi.

İRAN'A YAPTIRIMLARDA HER ÜLKENİN DURUMU FARKLI

Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülkenin İran'a yaptırımlardan muaf tutulduğunu, yaptırım paketinin yönetim tarafından açıklandığını hatırlatan yetkili, muafiyetlerin detayları hakkında ayrıntı vermedi ancak muaf tutulan her ülke ile ikili olarak görüştüklerini, çoklu bir temas olmadığını, her ülkenin durumunun farklı olduğunu belirtti.

Yetkili, "Yani örneğin Türkiye ile yapılan görüşmeler Japonya ile yapılan görüşmelerle aynı değil" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin egemen bir ülke olarak yaptırımlara katılmama kararını anlayışla karşılayacaklarını aktaran yetkili, yaptırımlar meselesinin iki ülke arasındaki görüşmelerde önemli bir madde olduğunu söyledi. Yetkili, Türkiye makamlarının endişelerine duyarlı olduklarını, bunu Türk tarafının da söyleyebileceğini dile getirdi.

Muafiyet süresi hakkında bilgi vermeyen yetkili, "Muafiyetler, İran'a azami baskı bağlamında bile ABD yönetimi ile Türk hükümetinin bu konu (muafiyetler) hakkında ortak bir anlayışı bulunduğu sürece devam edecek" dedi.

EXXONMOBIL'İN KIBRIS'TAKİ FAALİYETLERİ

ABD enerji şirketi ExxonMobil'in Kıbrıs adası açıklarındaki arama faaliyetleri hakkındaki soruyu yanıtlayan yetkili, ExxonMobil'in bir Amerikan şirketi olarak hem Amerikan yasalarına hem de faaliyet gösterdiği ülkenin yasalarına uyması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs'taki enerji kaynaklarını meselesini "çok zor bir konu" olarak değerlendiren yetkili, "Kaynakların değerlendirilmesinde fayda olduğuna inanıyoruz. Kaynaklardan istifade edilmesi Kıbrıs'a aittir ve bizce bu önemli. Kaynaklar taraflar arasında müzakere edilmiş bir anlaşmayla paylaşılmalıdır" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar