Afrin hakkında birkaç soru

Savaş, siyasi ve fikri olarak, ideoloji ve karakter düzeyinde önemli bir turnesol kağıdı. Olayı anlamak, kavramaya çalışmak için sorular sormak gerek. Ve yanıtlar aramak.

 


Ankara, PYD/YPG’yi terörist olarak niteliyor. Bu tanımlamanın somut, olgusal gerekçe ve delilleri nelerdir? PYD/YPG hangi politikaları ve eylemleri nedeniyle terörist ilan edilmiştir?

PYD/YPG Türkiye’ye karşı hangi terör eylemlerini gerçekleştirdi? Ankara’dan başka hiçbir başkentin PYD/YPG’yi terörist olarak görmemesi iktidar açısından bir sorun teşkil ediyor mu?

Ankara, komşularını seçme ya da beğenmeme hakkına sahip midir? Veya başka herhangi bir devlet şimdiye kadar, komşusunu beğenmediği gerekçesiyle askeri operasyon yapmış mıdır?

Ankara, güney sınırındaki yeni Kürt oluşumlarının Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu savunuyor. Bu tespiti doğrulayan politika ve olgular nelerdir? Rojava’daki Kürt kantonlarından özellikle de Afrin’den bugüne kadar Türkiye sınırına yönelik ne tür saldırılar, sınır ihlalleri olmuştur?

Ankara, uzunca bir süredir gerçekleştireceğini açıkladığı Afrin operasyonunu neden ancak Rusya Federasyonunun izin ve onayından sonra gerçekleştirebilmiştir? Bu gizli anlaşmada karşılık olarak Rusya Federasyonuna hangi taviz ya da tavizler verilmiştir?

Operasyonun kapsamı ve süresi hakkında bundan böyle en doğru ve gerekçelendirilmiş açıklamaları, yani güvenilir ve ikna edici haberleri Ankara’dan mı yoksa Moskova’dan mı alacağız?

Bir NATO üyesi olan Türkiye, ittifaktaki en büyük müttefiki olan ABD’nin Suriye’deki en önemli askeri ve siyasi ortağı olan PYD’ye yönelik bu operasyonu, NATO içindeki ilişki ve dengeleri nasıl değiştirecektir?

Ankara’nın ÖSO savaşçıları olarak tanıttığı ve medyadan duyurduğu onlarca otobüs ile sınırlardan geçirdiği silahlı kişiler kimdir? Bu kişiler sınırdan pasaportlarıyla mı geçmiştir? Daha önce nerede, kimlerin himayesinde, ne sıfatla/hangi statüde kalmaktaydılar? Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin Operasyonunu gerçekleştirebilecek yeteri kadar askeri olmadığı için mi bu silahlı gruplara ihtiyaç duymuştur?

Ankara, bütün ihtilaflara rağmen halen resmi olarak/diplomatik olarak Esad rejimini Suriye’nin tek ve gerçek temsilcisi olarak tanıyor. Bu durumda Afrin’e operasyon yapmak Esad rejimini artık tanımamak anlamına mı geliyor?

Başbakan Yıldırım’ın, mealen ‘’Operasyon IŞİD’e yöneliktir arada hedefte Kürt unsurlar da vardır’’ şeklindeki açıklamasını önce tweet üzerinden haber yapan sonra bu haberi iptal eden AP ajansına karşı tutumu ne olacaktır? Özür dilemiş midir? Yoksa açıklamasının doğruluğunda ısrar mı etmektedir?

Genel Kurmay Başkanı Akar, operasyonun ‘’Meşru Müdafaa’’ olduğunu açıkladı. Bir devlet, kendi topraklarının dışında kendisine yönelik herhangi bir saldırıda bulunmamış bir güce saldırdığında bu nasıl bir müdafaadır? Neden meşrudur?

Yine Akar, operasyonun ilk günü yaptığı açıklamada ‘’Daha şimdiden bile yaralılarımız, gazilerimiz var’’ derken ‘’şimdiden bile’’ ibaresini neden kullandı? İlk gün sadece hava bombardımanı yapıldığına göre hangi TSK mensubu hangi koşullarda yaralanmıştır?

ETA Başkanı Duran, operasyonun adının ‘’Zeytin Dalı’’ olmasını tahlil ederken, bunun bir iletişim stratejisi olduğunu söyledi ve bu harekatın ‘’PYD/YPG’nin baskı ve zulmü altındaki Kürtleri özgürlüğe kavuşturma’’ operasyonu olduğunu savundu. Bu tez uyarınca Rojava’dan Ankara’ya resmi herhangi bir çağrı/bir davet gelmiş midir? Operasyonun uluslararası hukuk açısından herhangi bir temeli/gerekçesi var mıdır?

Ankara, medyada yayınlanan, kendisini ÖSO savaşçısı olarak tanıtan silahlı bir kişinin ‘’Bizi Recep Tayyip Erdoğan görevlendirdi. Bir tek Kürt kalmayana kadar savaşacağız’’ şeklindeki açıklaması karşısında herhangi bir değerlendirme yayınladı mı? Bu görüş Erdoğan’ın resmi görüşü müdür? Silahlı kişinin açıklaması doğrulandı mı ya da tekzip edildi mi?

Diyanet İşleri Başkanlığının 90 bin camide Fetih Suresini okuması, operasyonun aynı zamanda dini/İslami bir harekat olduğu anlamına mı geliyor? Anayasa Mahkemesinin son olarak geçen hafta yaptığı açıklamada yer alan Diyanet-Laiklik ilişkisi, Diyanet’in son girişimine uygun mudur?

Ankara, operasyonun sivillere yönelik olmadığını teröristlere karşı olduğunu açıkladı. 72 savaş uçağının yerleşim merkezlerine yönelik bombardımanında sivil/silahlı militan ayırımı nasıl yapılmaktadır?

Türkiye’de Kürtler, gerçek solun temsilcileri ve savaş karşıtlarının dışındaki bütün siyasi oluşumların operasyonu desteklemesi nasıl açıklanmalı, nasıl değerlendirilmeli? Kürt meselesi dışında kanlı bıçaklı ihtilaflı oldukları sanılan Kılıçdaroğlu’ndan Akşener’e, Liberal Demokrat Partiden Hakan Şükür’e çok farklı kesimlerin operasyonu desteklemelerinin altında yatan motivasyon nedir?

Egemen medyadaki muhabirler ve haber sunucuları, Afrin operasyonu ile ilgili gelişmeleri aktarırken birinci çoğul şahsı tercih ediyor: Bombaladık, girdik, ordumuz, askerimiz… vs… Medya mensupları da bu operasyonun bir parçası mıdır?

‘’Afrin’den sonra Membiç’’ mesajı ne anlama gelmektedir? İktidar bu konuda kamuoyunu aydınlatmış mıdır?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi