Almanya'da Türk konsolosluklarına casusluk yetkisi

Almanya'da Türk konsolosluklarına casusluk yetkisi
Almanya Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın 2017 yılı istihbarat raporunda MİT'in faaliyetleriyle ilgili önemli tespitler yer aldı.

Süheyla KAPLAN


ARTI GERÇEK - Almanya iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) açıkladığı 2017 yılı istihbarat raporunda, Milli İstihbarat Servisi'nin (MİT) Almanya'da aktif şekilde faaliyetlerini yürüttüğü belirtildi.

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Hans-Georg Maaşsen tarafından kamuoyuna açıklanan "Casusluk ve Diğer İstihbarat Faaliyetleri" başlıklı raporda, casusluk iddiası da gündeme getirildi.

Raporda şöyle denildi: Son yıllarda Almanya'da PKK, DHKP-C ve MLKP, MİT için odak noktasıydı. Ancak şu anda MİT için Gülen Cemaati öncelik taşıyor. Türkiye tarafından 'FETO' olarak nitelendirilen organizasyon 2016 yılında gerçekleştirilen darbe girişiminden sorumlu tutuluyor. Türk hükümeti şüpheliler hakkında bilgi toplamak amacıyla Türkiye diasporası üzerinden Almanya'daki faaliyetlerini artırmıştır.

Raporda 2016 yılında MİT'in Almanya'ya Gülen Cemaati'ne mensup kişiler, kurumlar, dernekler, gazeteciler, eğitimciler, vakıf üyeleri ve iş insanlarına yönelik isim, fotoğraf ve adreslerin yer aldığı bir liste verdiği, bu konuda sistematik bir biçimde bilgi akışının sağlandığı ifade edildi.

TÜRK KONSOLOSLUKLARINA CASUSLUK YETKİSİ VERİLDİ

Rapora göre Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nde (DİTİB) görev alan imamlar ve Türk konsolosluklarına özellikle Gülen Cemaati mensuplarını ihbar izni verildi.

Raporda ayrıca AKP'nin lobi örgütü -Avrupalı Türk Demokratlar Birliği-UETD'nin, AKP'nin Türkiye diasporasındaki tutumunun oluşmasında doğrudan etkili olduğu belirtildi. Raporda, merkezi Köln'de bulunan UETD'nin, Almanya ve Avrupa'da siyasi ve ideolojik yönden AKP için lobi faaliyeti yürüttükleri ifade edildi.

SELEFİLERİN SAYISINDA ARTIŞ

Raporda ayrıca Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin yeni verilerine göre Almanya'da 'Selefi' olarak adlandırılan Müslümanların sayısında önemli bir artış kaydedildiği belirtildi. 

Buna göre Almanya'daki selefi sayısı bu yıl 10 bin 800'e yükseldi. (Bir yıl önce bu rakam 10 bin civarındaydı) Güvenlik birimlerinin verilerine göre 1900 selefi ve 770'ten fazla islamcının "tehlike potansiyeli" taşıdığı belirtildi. 

Almanya'da ayrıca "aşırı sol" eğilimli 29 bin 500, "aşırı sağ" eğilimli 24 bin kişinin bulunduğu kaydedildi. 

Öne Çıkanlar