'Amaç üreticiyi toprağından kaçırmak'

'Amaç üreticiyi toprağından kaçırmak'
'Fındık için Adalet Yürüyüşü' ikinci gününde. Yol boyunca üretici ve işçilerden yaşadıkları sorunları dinledik.

Fatma YÖRÜR


ORDU - Ordu'dan başlayan 'Fındık için Adalet Yürüyüşü' ilk gün ve 21 kilometreyi geride bıraktı.

Ordu merkezden başlayan yürüyüşe katılan çok sayıda partili, vatandaş ve üretici dört mola noktasında konakladıktan sonra geceyi Piraziz'de geçirdi. 

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüşe jandarma ve polis ekipleri eşlik etti. Yürüyüş ve mola noktaları, polis kamerası ve iki dronela kayıt edildi.

Yürüyüşün bugünkü 16 kilometre rotası Kerasus'ta son bulacak. 



'İTALYAN ŞİRKETİN AMACI ÜRETİYİCİ TOPRAĞINDAN KAÇIRMAK'

İlk gün yol boyunca görüştüğümüz üreticiler ve çiftçilere göre fındıkçının öne çıkan sorunları şunlar:

  • Üretici üretim esnasında yalnız. Fiskobirliğin önceki yıllarda önceden belirlediği taban fiyat uygulaması fındıkta İtalyan şirketi Ferroro'nun tekelleşmesiyle ortadan kalkınca üretici dönem sonunda kazancını hesaplayamadığından kaçak ve ucuz işçi çalıştırıyor. Çocuk işçiler de bahçelerde çok yaygın.
  • Üretici hasatı toplayınca bir depolama alanına sahip olmadığı için elindeki ürünü hızlı çıkarmak zorunda kalıyor. Bu durumu istismar eden firma Ferrero üreticinin elindeki ürünü, üreticinin gideri altında veya giderine yakın bir tutara alıyor. Bu tutar genellikle 7- 9 TL arasında. Oysa üretici bu işten kar edebilmek için ürünü ideal olarak 15 TL'ye çekmek zorunda.
  • Bir kooperatif ve birlik altında örgütlenemeyen işçiler şirket ve tarım politikaları karşısında ortak tutum alamıyor ve günlük kazancını düşünmek zorunda kaldığı için ürünü depolayamadığından ucuz fiyata hızla elden çıkarmak zorunda kalıyor. 
  • Entergre bir üretim tesisi olmadığı için de ürünü işleyemeyen üretici ham mamül satışından daha düşük kazanca mahkum oluyor. 

Bunun sonucunda son dönemde bahçelerini kesen veya satan çiftçiler var. Çİftçi Sen ve Fındık Sen, bu durumun tam da tekel olan İtalyan şirketi Ferrero'nun istediği sonuç olduğunu söylüyor. Sendikalar, İtalyan şirketin amacının üreticiyi topraktan kaçırıp dünyanın en büyük fındık alanına hakim olma isteğine hizmet ettiğini savunuyor. 

"Üreticiler için Fiskobirlik'in yeniden hayata geçmesi hayati önemde" diyen Fındık Sen yetkilileri, kurulacak bir kooparatifle bu sorunların  üstesinden gelinebilir. Üretici örgütsüz. Bu gidişle bu alanın hepsini şirketler ele geçirecek köylü toprağından atılacak." diyor. 

CHP Tarım politikalarından sorumlu olan Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konunun hassasiyetine vurgu yaparak "Geçen yıl düzenlediğimiz tarım çalıştayında bu konu ve bahsettiğiniz tüm sorunları rapor edip, çözüm önerilerimizi sunduk. Tarım AKP'nin gündeminde buunmuyor. Çiftçiyi sadece seçim dönemlerinde hatırlayan AKPhükümeti aslında sandıktan bu politikalarına Hayır yanıtı aldı ama Yüksek Seçim Kurulu'nun sonuçlarıyla yoluna devam ediyor. Yolun sonunda üreticinin hali ortada, sadece fındıkta değil Türkiye'de her tarım ürünü ve hayvancılık alanında sorunlar insanların boyunu. Bu yolculuğa bu sorunların farkında olduğumuzu ve onların yanında olduğumuzu göstermek için çıktık. Somut taleplerimiz ortada." dedi. 

CHP Tarım Politikaları Raporu

Yol  boyunca çevre sakinlerini yarın yapılacak mitinge çağıran CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bulancak girişinde karafillerle karşılandı. Giresun Muhtarlar Derneği yürüyüşe bando takımıyla Bulancak'tan katılarak korteje destek oldu. 

CHP lideri kemal Kılıçdaroğlu'da yarın Karadeniz'de olacak. Kılıçdaroğlu'nun katılacağı yürüyüşün yarın ki programında saat:11.00 Kerasus'tan hareket edecek. 5 km yürüyüş etabı Giresun Halk Plajı önünde mola vererek 3 km daha kat edecek ve Giresun Merkez'de halk ile buluşma noktasına varacak. 

Burada düzenlenecek mitingle 'Fındık için adalet' yürüyüşü sona erecek.

Yürüyüş rotası boyunca köylüler yol kenarlarında fındıklarını kurutuyor. CHP heyeti köylüleri selamlayarak ilerliyor. 

Öne Çıkanlar