'Fıtrat demeye devam mı edeceksiniz'

'Fıtrat demeye devam mı edeceksiniz'
CHP’li Tanrıkulu, Başbakan'a 7 işçinin yaşamını yitirdiği kaçak maden ocağını sordu.

HABER MERKEZİ - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dün Şırnak’ta madende yaşanan çökme sonucu 7 işçinin yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, "AKP Hükümetleri döneminde iş kazalarında yaşamını yitiren işçi ve emekçiler ‘Bu işin fıtratın da ölüm var’ denilerek görmezden gelinmeye devam mı edilecek" diye sordu.

Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Şırnak’taki kömür ocağının kaçak olduğunu 7 işçinin ölümünden sonra fark ettiği iddiası doğru mudur?

- İddialar doğru ise, 7 işçinin ölümünden kim ya da kimler sorumludur? - Basına yansıyan açıklamada, ‘Şırnak’ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir’ ifadelerine yer verilmiştir. 2013 yılında MİGEM tarafından faaliyeti durdurulmuş bir sahanın yaklaşık 4 yıldır kaçak olarak faaliyetini sürdürmesi yapılması gereken inceleme ve denetimlerin yapılmadığının somut bir göstergesi midir?

- Türkiye’de 17 Ekim tarihi itibariyle kaçak olduğu tespit edilen ve ruhsatsız olarak kömür çıkarma faaliyetinde bulunan toplam kaç kömür ocağı bulunmaktadır?

- Tespit edilen kaçak sahalar ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılmıştır?

- 2002 - 2017 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde illere göre 17 Ekim tarihi itibariyle toplam kaç işçi iş kazalarında (iş kollarına göre) yaşamını yitirmiştir?

- AKP Hükümetleri döneminde iş kazalarında yaşamını yitiren işçi ve emekçiler ‘Bu işin fıtratın da ölüm var’ denilerek görmezden gelinmeye devam mı edilecektir?

- Bu maden ocağının etrafında başka ruhsatsız faaliyet gösteren maden ocağı var mıdır?

- 7 işçinin öldüğü maden ocağında daha öncede bir işçinin öldüğü iddiası doğru mudur?

- Bu çapta bir kömür ocağının 4 yıl boyunca ruhsatsız faaliyet gösterdiğinin fark edilmemesi mümkün mü? Kimin ya da kimlerin ihmali var? Sorumlular hakkında ne gibi işlem yapılmıştır? Sorumlular görevlerinde el çektirilecek midir?

İLGİLİ HABER: PEKİ BU KÖMÜRLER NE?

Öne Çıkanlar