Beyaz perdeden mülteciler geçti

Beyaz perdeden mülteciler geçti
Birbirinden farklı insan hikayeleriyle mülteciliği görünür hale getiren İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali sona erdi.

İzmir'de Halkların Köprüsü Derneği tarafından gündelik yaşamın içinde bazen görünmez olan mültecilerin hayatlarının, hikayelerinin tanığı olmamız için düzenlenen 'Uluslararası Mülteci Film Festivali' sona erdi.

Birbirinden farklı hikâyelerle mülteci meselesini gündeme alan festival son güne Yönetmen Weiwei’nin 'İnsan Seli' adlı belgeseliyle başladı. 2018 yapımı belgeselde, 65 milyon insanın, savaş, açlık ve iklim değişikliği nedeniyle zorla yerlerinden edilmesi anlatılıyor.

Afganistan, Bangladeş, Fransa, Yunanistan, Almanya, Macaristan, Irak, İsrail, Meksika, Pakistan, Filistin, Sırbistan, Suriye, Türkiye ve diğer ülkelerde 1 yıl boyunca çekilen yapım, ülkelerdeki yaşanan afetleri görüntüler ve fotoğraflarla yansıtıyor. 

YÖNETMEN SONER SERT, ÖĞRENCİYKEN YAŞADIĞI BİR HİKAYEDEN YOLA ÇIKMIŞ

Festivalin yoğun ilgi gören bir diğer gösterimi, yönetmenliğini Soner Sert’in yaptığı 'Hasta Bakıcı' adlı kısa film oldu. Rusya’dan Türkiye’ye göç eden 20’li yaşlarının sonundaki Anna’nın hayatını konu alan filmin gösteriminin ardından yönetmen Sert, izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Film sürecini anlatan Sert, "Bu hikaye öğrenciyken karşılaştığım bir durum üzerinden çıktı. Üst komşum Rusya’dan gelen kadınları zenginlerin evinde çalışması için yönlendiren biriydi. Bir gün kapıyı çaldığımda içeride 20’ye yakın kadın vardı. Yıllar sonra bu hikayeyi emek-sermaye üzerinden düşünmeye başladığımda, film de oluşmaya başladı" dedi.

Festivalin gösterimi yapılan son filmi ise, Yönetmen Philippe Lioret’in "Welcome" adlı uzun metrajlı filmi oldu. 17 yaşında Iraklı bir gencin göç ederek İngiltere’ye geçmek için çıktığı yolda yaşadıklarını anlatan film, Berlin ve Cesar film ödüllerine layık görülen bir yapım.

 

 

‘OLUMLU TEPKİLER ALDIK’

Festival Koordinatörü Nuray Pehlivan, festivale düşünülenin çok üstünde bir katılım olduğunu ifade etti.

İzleyicilerden oldukça olumlu tepkiler aldıklarını belirten Pehlivan, "Halkların Köprüsü Derneği kamusal dostluğa inanmış bireylerden oluşuyor. Bu yüzden de olumlu dönüşlerin amatör ruhumuzun bir sonucu olduğunu söyleyebilirim" ifadelerinde bulundu.

ŞAİR AHMED JUNDİ: FESTİVAL İKİ HALKI BİRAZ DAHA YAKINLAŞTIRDI

İzmir’de yaşayıp, Halkların Köprüsü Korosu’nda yer alan Şair Ahmed Jundi de, festivale bu kadar ilgi gösterilmesine çok sevindiğini söyledi. Jundi, "Şimdiye kadar ırkçılıkla hiç karşılaşmadım, ama acıyan bakışlar bile yetiyor beni üzmeye. Bu ve benzeri çalışmaların iki halkın birbirini anlaması, birbirine dokunması için çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.   

HALUK LEVENT: FESTİVALİN NE KADAR KIYMETLİ OLDUĞUNU SÖYLEMEYE GELDİM

Festivali son gününde şarkıcı Haluk Levent de katılımcılar arasındaydı.

Festival programını internetten görünce gelip festival ekibiyle tanışmak istediğini söyleyen Levent, "Irkçılığın bu denli arttığı bir ülkede, mültecilerin yaşamlarını önemseyen, onların hikâyelerini bir yerlere ulaştıran bu festivalin ne kadar kıymetli olduğunu, düzenleyici ekibe söylemek istedim" dedi. (M.A - HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar