Beyin hasarı yaratıcılığı tetikliyor

Beyin hasarı yaratıcılığı tetikliyor
Beynin herhangi bir şekilde hasar görmesi üzerine, bazı olağanüstü yaratıcı beceriler ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, yorgunluk ya da sıkılmanın yaratıcılığı tetikleyebileceğini belirtiyor.

HABER MERKEZİ- Yaratıcılık becerisi neden kaynaklanıyor ve nasıl daha yaratıcı olunur sorusu binlerce yıldır yanıtı aranan bir soru. Bilim insanlarına göre, yorgunluk veya sıkılma gibi birçok etken yaratıcılığın gelişmesine neden olabilir. Yakın zamana kadar yaratıcılığın beyinde başladığı ve beynin herhangi bir şekilde hasar görmesi sonucu birçok becerinin körelebileceği kabul ediliyordu. Araştırmalar bunun tersininde görülebileceğini ortaya koydu. BBC Türkçe'de yer alan haberde, 'ani savant sendromu' adı verilen durumda, beyin hasarının ardınan kişide olağanüstü beceriler gelişebiliyor. Bu durum bugüne kadar 25 kişide saptandığı belirtiliyor.

BEYİN HASARIYLA GELEN DEĞİŞİM

Haberde bu vakaların nasıl ortaya çıktığı şu şekilde belirtiliyor. "1994'te ortopedi cerrahı Tony Cicoria'yı New York'ta yıldırım çarpıyor. Doğrudan kafasına denk gelen bu yıldırım çarpmasının ardından Cicoria şiddetli bir piyano çalma arzusu duymaya başlıyor. Başlangıçta başkalarının bestesini çalıyor, ama sonra sürekli kafasında dolaşan melodileri besteliyor. Cicoria bugün cerrah olmasının yanı sıra piyanist ve besteci."Masör Jon Sarkin ise inme geçirdikten hemen sonra resim yapmaya başlıyor. Daha sonra eserleri New York Times gazetesinde, müzik albümlerinde ve bir kitapta yer aldı. Resimlerin her biri on dolara satılıyor"

'SU TEĞET ÇİZGİLER HALİNDE GÖRÜNÜYORDU'

En ilginç vakalardan biri de 2002'de Washington'da bir barda saldırıya uğrayan Jason Padgett'in vakası.  Saldırıdan önce Padgett önce okulu yarım bırakmış, partilere giden, kız peşinde koşan biri olarak matematiğe hiç ilgi duymaz iken saldırıdan sonra her şey değişmiş. "Her şey tuhaf görünüyordu. Verdikleri ağrı kesici ilaçlardan sandım önce. Ama ertesi gün uyanıp musluğu açtığımda akan su teğet çizgiler halinde görünüyordu" diye hatırlıyor Padgett. Bundan sonra dünyası geometrik şekiller ve çizgiler görünümünü alan Padgett matematiğe ilgi duyup formüllerin resmini yapmaya başlamış, Pi de bunlardan biri. Daha önce tanjantı nasıl bilmediğine şaşırıyor. "Sanki iki kişiymişim gibi hissediyorum kendimi. Annem ve babam da öyle diyor. Sanki iki ayrı çocukları varmış gibi.


MUTLULUK HORMONUN ETKİSİ VAR

Uzmanlar bu durumun farklı nedenleri olabileceğini belirtiyor. Konuya ilişkin yayın iki görüş bulunuyor. Birincisine göre, kafa bir darbe aldığında bunun etkisi LSD almaya benziyor. Halüsinasyon görmeye neden olan uyuşturucuların beyinde, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesini artırarak yaratıcılığı güçlendirdiği düşünülüyor. Bu, duyuların birbirine karışmasına, "sinestezi"ye neden oluyor. Yani beyinde birçok bölge aynı anda aktif hale gelerek normalde ayrı olan duyular bağlantılı hale geldiği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar