Bitcoin Maliye, SPK ve TCMB kıskacında

Bitcoin Maliye, SPK ve TCMB kıskacında
Maliye, SPK ve MB, kripto paranın adını koymaya çalışıyor. Üç olasılık var. Kripto para, emtia olarak adlandırılırsa buradan kazanç elde edenler gelir vergisine tabi olacak.

EKONOMİ - Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası, Bitcoin benzeri kripto paranın ismini koymaya çalışıyor. Üç olasılık var. Kripto para ‘emtia’ olarak adlandırılırsa buradan kazanç elde edenler gelir vergisine tabi olacak.

Son günlerin flaş konusu Bitcoin ve benzeri kripto paraları devlet de incelemeye aldı. Öncelikle kripto paralardan kazanç elde edenleri vergilendirmek için harekete geçildi. Ancak vergi kanunlarına göre bir kazançtan vergi alınması için o kazancın adının konulması gerekiyor.

Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün verdiği bilgiye göre Maliye Bakanlığı da kripto paraya isim konulması için bir yandan Sermaye Piyasası Kurulu diğer yandan ise Merkez Bankası’na danışarak isim konusunda yardım istedi.

Gazete Habertürk'ün haberine göre üç kurum da bir araya gelerek kripto paraya isim konulması için çalışmalara başladı. Yakın zamanda da bu çalışmanın sonu açıklanacak. Ancak Ertürk, kurumların değerlendirmeleri ile ilgili ipuçları da verdi.

SPK, MENKUL KIYMET OLMASINA KARŞI

Kripto paraya isim verilmesinin vergileme için ana koşul olduğunu belirten Ertürk, üç isim üzerinde durduklarını kaydetti. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak adlandırmak.

Ertürk, SPK’nın menkul kıymet tanımına karşı çıktığını belirterek, SPK’nın tavrını özetle şöyle açıkladı: "SPK, Bitcoin’in kendi menkul kıymet tanımına uymadığını belirtiyor. Öncelikle menkul kıymetin dayalı olduğu bir gerçek ürünün olması gerektiğini belirttiler."

Merkez Bankası uzmanlarının ise paranın bir devlet daha doğrusu bir devletin merkez bankası tarafından ve yine fiktif de olsa bir değer kaşılığında basılmış olması gerektiğinden yola çıkarak Bitcoin’e ‘para’ denilemeyeceğini ifade ettiklerini söylüyor.

EMTİA’YA DAHA YAKIN

Merkez Bankası ve SPK’nın tutumu Türkiye’nin kripto parayı bir emtia olarak kabul edeceği işaretlerini güçlendiriyor. Ertürk de Kanada örneğini vererek, bu ülkenin Bitcoin’i bir emtia olarak gördüğünü hatırlatıyor. Henüz net olmamakla birlikte Gelir İdaresi’nin eğiliminin bu yönde olduğu sonucunu çıkarabiliriz buradan.

EMTİA OLURSA GELİR VERGİSİ VE KDV VAR

Bitcoin’in isminin konulması neden bu kadar önemli? Çünkü Maliye’nin bir şeyden vergi alması için onun isminin konulması şart. Bu isim konulduktan sonra tabii ki bu durumdan kazanç sağlayanlar vergilenecek.

Ertürk, şu anda ağırlık kazanan görüş olarak eğer Bitcoin bir emtia olarak değerlendirilirse bu durumda iki türlü vergilenebileceğini belirtiyor. Kişi eğer bir kez Bitcoin alıp satmış ve buradan bir gelir elde etmişse bu kazanç ya değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017’de 24 bin liradan fazla arizi kazanç elde ediyorsanız bunu beyan edip vergisini ödemek zorundasınız. Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde etmişseniz bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Hemen hatırlatalım, yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda.

BİR KERE ALIP SATANLAR 24 BİN LİRAYI GEÇMELİ

Emtia olarak kabul edildiğinde Bitcoin’i bir kez alıp satıp gelir elde edenler için bu kazanç arizi kazanç sayılabilecek. Arizi kazancın beyan edilip vergi ödenmesi için 2017’deki kazancın 24 bin lirayı aşması gerekiyor. 24 bin lirayı aşan kısım diğer gelirler gibi yıllık beyanname ile beyan edilerek vergilendiriliyor. Bu tutar aşılmaz ise bayana ve vergiye tabi değil.

KİMLER VERGİLENECEK?

Madenciler

Sermaye ve emek karışımı bir faaliyet sürdürmektedir. Emek ağırlıklı bir faaliyet olması ve soncunda gelir elde edilmesi "ticari kazanç" olarak nitelendirilmesini gerektirmektedir.

Takas Platformları

Türkiye’de aktif ancak organize olmayan üç kurum tarafından alım satım işlemine aracılık etmektedirler. İşlem başına aldıkları komisyon bedelleri kurum kazancını oluşturmaktadır.

Kullanıcılar

Alım-satım kazancı elde eden bu kişilerin vergilendirilmesi için kripto paraların düzenleyici ve denetleyici kurumlar tarafından (çoğunlukla TCMB ve SPK) tarafından tanımının yapılması gerekmektedir.

NE OLARAK KABUL EDİLİRSE VERGİSİ NASIL HESAPLANACAK?

Finansal Varlık

Beraberinde menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak değerlendirilmesi, değer artış kazancı olarak vergilendirilmesini gerektirmektedir.

Para

Para olarak tanımlanması durumunda GVK’nın kavradığı gelir unsurlarından herhangi birine girmeyeceği düşünülmektedir.
 

Öne Çıkanlar