Bloomberg: Ekonomist ve analistlere sansür var

Bloomberg: Ekonomist ve analistlere sansür var
Bloomberg haber sitesinin 10 ekonomist ve araştırma uzmanıyla yaptığı görüşmelere göre, kurumlar artık olumsuz görüşlerin kayda geçirilmesini engelliyor.

Bloomberg.com haber sitesi 10 ekonomist ve araştırma uzmanıyla yaptığı görüşmelerle ilgili haberinde, kurumlarda artık olumsuz görüşlerin kayda geçirilmesinin istenmediğini yazdı. Uğur Yılmaz ve Çağan Koç imzalı haberde, isimleri gizli olan araştırmacıların, "SPK’nın talihsiz bir haberden dolayı meslektaşımız Mert Ülker’e uyguladığı ağır ceza ve hükümetten gelen yıldırıcı baskı sonucu, özel sektörde bağımsız ve analitik düşünce üretimi durdu" açıklamasına yer verildi.

Bloomberg'in haberinde şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye’de tüm piyasa analistleri Mert Ülker’in kim olduğunu bilir. 2016 yılındaki darbe girişimi sonrasında yazdığı bir raporda 15 Temmuz’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceden haberdar olduğuna dair bir iddiaya yer verdiği için Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisansını iptal ettiği Ülker, Ak Yatırım’daki işini kaybetmişti.

Türkiye’de rapor yazanlar için Ülker’in başına gelenler dilden dile dolaşan bir korku hikayesine dönüşmüş durumda.

Haber için görüşme yapılan 10 analistin tamamı isminin kullanılmasına izin vermedi. 

Türk Lirası'nı iki ay içinde neredeyse tüm para birimleri karşısında çöküşe geçtiği süreçte analistlerin raporlarında Merkez Bankası’nın (TCMB) harekete geçmemesine cılız vurgular yapılırken bu eylemsizliğin temel nedeni çoğunlukla görmezden gelindi. Üzerinde kurum logosu bulunan raporlarda Erdoğan’ın Bloomberg’e verdiği röportajda Merkez Bankası bağımsızlığına gölge düşüren açıklamalarına yönelik eleştirilere yer verilmedi."

RAPORUN ARDINDAN KURUM ÖZÜR YAYINLADI

Analistler raporlarında özellikle Erdoğan’ı eleştirmekten kaçınsalar da, 24 Haziran seçimleri öncesinde Türk Lirası'ndaki sert dalgalanma birçok analisti uç noktalara kadar taşımış durumda. Bunun en son örneği ise pazartesi günü Türk Lirası dolara karşı rekor diplere gerilerken, Alnus Yatırım’dan gelen bir raporda kullanılan, "Piyasaya öncü olması ve yönlendirmesi gerekirken piyasayı izleyen bir Merkez Bankası ile karşı karşıya karşıyayız. Allah Türkiye’nin yardımcısı olsun" ifadesi oldu.

'ALLAH TÜRKİYE'NİN YARDIMCISI OLSUN'

Raporun Bloomberg tarafından haberleştirilmesi sonrasında kurum düzeltme ve özür yayınlayarak raporun yanlışlıkla yollandığını açıkladı.

Haberde, "Analistlerin raporlarını yazarken kendilerini frenlemesi Türkiye’de rejimin otoriterleşmesinin açık örneklerinden belki yalnızca bir tanesi" ifadesine yer verilirken, "Analistlerin raporlarında yer verdikleri yorumlar ve televizyon ekranlarında dile getirdikleri ifadelerle, sahne arkasında söyledikleri arasındaki uçurum, yaşanan kaygının büyüklüğünü ortaya koyuyor. Bloomberg’in konuştuğu birçok analist Erdoğan ekonomisine yönelik eleştirilerini kağıda dökemediklerini, çalıştıkları kurumların bu konuda kendilerini kesin bir dille uyardığını" söyledikleri yer aldı.

Bir özel bankanın aracı kurumunda çalışan bir stratejist de, hükümetin geçtiğimiz aylarda teşvik paketi ile ilgili yazılı olarak negatif yorum yapmaması için kurumu tarafından uyarıldığını söyledi. Haberde, uygulanacak seçim ekonomisiyle ilgili müşterilerini uyaramadıklarını, paketin finans ayağının olmadığını, teşviklerin ne amaçla kullanılacağını belirsiz olduğunu belirten stratejist, "Eğer bunları yazsaydım, işteki son günüm olurdu" dediği kaydedildi.

Investec Bank Plc. traderı Julian Rimmer, Türk varlıklarında 2018 yılında görülen aşağı yönlü momentumun geciktiğini, bunun gerekçesinin ise açık sözlü, ayı piyasası ihtimaline yönelik raporların eksikliği nedeniyle bireysel yatırımcılarda oluşan hatalı güven algısının olduğunu söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar