Bozdağ'dan tahliye tepkisi: AYM sınırı aştı

Bozdağ'dan tahliye tepkisi: AYM sınırı aştı
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, twitter'dan Mehmet Altan ve Şahin Alpay'a tahliye kararı veren AYM'yi, 'sınırını aşmak'la suçladı

HABER MERKEZİ- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi  twitter hesabından AYM'nin Mehmet Altan ve Şahin Alpaş kararına tepki gösterdi. Bakan Bozdağ, AYM'nin yasal sınırlarını aşıp vaka ve delil durumunu değerlendirmekle itham etti. Kararı, 'Can Dündar kararının kötü bir tekrarı' olarak tanımladı. 

Hürriyet'in haberine göre, Bozdağ, paylaştığı mesajda "Alpay ve Altan kararıyla Anayasa Mahkemesi;anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış;suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir" dedi.

Bozdağ, "Anayasa ve yasada belirtilen konularla sınırlı bireysel başvuruları incelemek ve karara bağlamak, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi ve görevi dahilindedir." diyerek AYM'nin görev ve sorumluluklarını hatırlattı.

Bozdağ, bireysel başvuruları değerlendirme konusunda AYM'nin sınır aşımı yaptığını ileri sürdü: " Bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesini güçlendirdiği gibi kişisel hak ve özgürlükler bakımından da önemli bir yargısal güvencedir. Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır; anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz; ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez; hiç bir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez." dedi. 

ALPAY VE ALTAN KARARINDA SINIR AŞIMI 

Bozdağ açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Alpay ve Altan kararıyla Anayasa Mahkemesi;anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış;suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir. Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi,ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesi ya da temyiz mahkemesi veyahut da süper temyiz mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez"

Can Dündar kararına da atıfta bulunan Bekir Bozdağ, AYM'yi eleştirdiği açıklamasında, "Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir.Anayasa Mahkemesi, algıları değil anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür." ifadelerine yer verdi. 

NE OLMUŞTU? ANAYASA

Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 'FETÖ' üyeliğinden hukuksuz şekilde tutuklu olduklarını savunan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın,'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı' ve 'ifade ve basın özgürlüklerinin' ihlal edildiğine 6’ya karşı 11 oyla karar verdi.

AYM, Altan’a ayrıca 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine de karar verdi. AYM, 9 ay tutukluluktan sonra tahliye edilen gazeteci Turhan Günay’ın ise 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine karar verdi.

Eski AYM üyesi Alparslan Altan’ın FETÖ üyeliğinden tutukluluğuna ilişkin bireysel başvurusunu ise 'açıkça dayanaksız' gerekçesiyle oybirliği ile reddetti.

İLGİLİ HABER: İLGİLİ HABER: MEHMET ALTAN VE ŞAHİN ALPAY'A TAHLİYE: TÜM TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN EMSAL KARAR OLABİLİR

MAHKEMELER TAHLİYE TALEPLERİNİ REDDETTİ

AYM’nin ihlal kararının ardından Altan ve Alpay’ın avukatı Veysel Ok akşam İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemelerine başvurup tahliye talep etti. Ok’un başvurusunu dosya üzerinden görüşen iki mahkeme, tahliye taleplerini reddetti.

BOZDAĞ'DAN TEPKİ GÖREN KARAR

AYM ihlal kararlarında, gazetecilere dönük Adalet Bakanlığı’nın 'Salt gazetecilik faaliyetinden tutuklu değiller' savunmasını yerinde bulmadı.

AYM gazetecilere tutuklamayı 'hukuksuz', 'basın özgürlüğüne ölçüsüz müdahale' şeklinde değerlendirdi.

OHAL’in basın özgürlüğüne müdahaleyi meşru kılmadığı savunulan AYM kararında, "Olağanüstü hâl döneminde temel hak ve özgürlüklerin kullanımının durdurulmasını ve sınırlandırılmasını düzenleyen Anayasa’nın 15. maddesinin kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik Anayasa’nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen güvencelere aykırı bu müdahaleyi (tutuklama) meşru kılmadığı değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verilmişti. 

Öne Çıkanlar