Cihat zorunlu din dersi müfredatına da girdi

Cihat zorunlu din dersi müfredatına da girdi
MEB'in hazırladığı din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredat taslağına göre, cihat kavramı zorunlu din dersi kapsamına alındı

GÜNCEL- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından seçmeli ve imam hatip okulları ders müfredatlarına eklenen cihat kavramı zorunlu din dersi müfredatıyla da öğrencilere anlatılacak.

Müfredat taslağına alınan düzenleme ile birlikte, cihat "İslam dininde temel ibadetler" bölümünde öğrencilere öğretilecek.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, seçmeli ders ve imam hatipler için Ocak ayında cihat kavramının da eklendiği müfredat askıya çıkmış, aynı konunun zorunlu din dersine eklenme kararı, AİHM'in zorunlu din dersi karşıtı kararları nedeniyle bir süre beklemeye alınmıştı. 

Ancak MEB yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde, 6. sınıftan itibaren cihat kavramını öğrencilere aşılayacak. Bu bölümde, Hz. Muhammed'in Hayatı ünitesinde öğrenciler bu kavramla tanışacak ve o dönem meydana gelen savaşlar üzerinden cihat kavramı pekiştirilecek. 

Yeni programda laikliğe ilişkin bölümler daraltıldı. Eski müfredatta "Programın uygulanmasında devletimizin laiklik ilkesi daima göz önünde bulundurulacak ve bu ilke titizlikle korunacaktır" vurgusu yapılırken, yeni programda laiklik dar bir konu başlığı olarak bırakıldı. Eski programda 7’nci sınıftan itibaren "Laiklik, Din ve Vicdan Özgürlüğünün Garantisidir" ünitesi ile başlayarak laikliğin esaslarını anlatan MEB, yeni müfredatta sadece "Haklar ve Özgürlükler" ünitesinin altında "din ve vicdan özgürlüğü" konusundan ayırarak laiklik kavramına yer verdi. Eski programda, "Laiklik ilkesinin din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı olarak yürütülmesi olduğu; laiklik ilkesi gereğince devlet yönetiminde din kuralları yerine millet egemenliğinin esas alındığı; laiklik ilkesinin akla ve bilime önem verdiği, devlet yönetiminde ve her alanda aklın ve bilimin esas alınmasını öngördüğü; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının din ve vicdan hürriyetinin anayasa ile güvence altına olduğu" ifadeleri ile laikliğin esasları vurgulanıyordu. 

Öne Çıkanlar