Çin'in Daimler hamlesi taşları yerinden oynattı

Çin'in Daimler hamlesi taşları yerinden oynattı
Çinli Geely'nin Daimler'in yüzde 10 hissesini satın alma adımı Almanya'nın sanayide sahip olduğu üstünlüğü Çin'e kaptırma endişesini yeniden tetikledi.

EKONOMİ - Çinli Geely'nin kurucusu Li Shufu'nun Mercedes'in de üreticisi olan Alman Daimler'in yüzde 10 hissesini 9 milyar dolara satın alarak şirketin en büyük hissedarı olma hamlesi, otomotiv dünyasında taşları yerinden oynattı. 

OTOMOTİV DÜNYASINDA DEV SATIN ALMA

ÇİN'İN MERCEDES HAMLESİ ALMANYA'NIN RADARINDA

Reuters'ın analizine göre, Almanya otomotiv ve sanayi alanındaki teknolojisinin ve know-how'ının Çin'in eline geçmesinden büyük endişe duyuyor ve Geely'nin son hamlesi de Almanya'nın korkularını tetikledi.

Yazıda, geçen yıl Çinli ev aletleri üreticisi Midea Group'un Alman Kuka şirketini, Hong Konlu milyarder Li Ka-shing'in de Alman Ista firmasını satın almasının Almanya'da endişeye yol açtığına dikkat çekildi.

Daha önce de İsveçli Volvo'yu satın alan Geely’nin Daimler'e ortak olarak yeni teknolojilere erişim sağlamayı ve elektrikli araç alanında atılım yapmayı amaçladığı belirtiliyor.

ALMAN PARLAMENTOSU'NDA GÖRÜŞÜLECEK

Almanya Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, Geely'nin kurucusu Li Shufu'nun Daimler'in yüzde 10 hissesini satın alma kararını inceleyeceklerini belirterek, Almanya'nın açık bir ekonomiye sahip olduğunu, ancak bu açıklığın endüstriyel ve siyasi çıkarları için başka ülkeler tarafından suistimal edilmesine izin verilmemesi gerektiğini söylemişti.

Almanya Parlamentosu'na bağlı komite, yarın hükümet yetkilileriyle Geely'nin satın alma hamlesinin ülkenin ticari kurallarına ve güvenliğine aykırı olup olmadığını görüşecek.

Almanya, Çin'le yapılan bazı anlaşmaların Çin'in ülkedeki teknolojiye erişmesine yol açacağı endişeleri nedeniyle, geçen yıl yabancı ülkelerin yerel şirketleri satın almasıyla ilgili bazı sınırlamalar getiren ilk AB ülkesi olmuştu.

Öte yandan Alman yasalarına göre, hükümet ancak yüzde 25 sınırı aşılırsa yapılan anlaşmalara müdahale edebiliyor.

Almanya'nın regülatör kurumunun Geely'nin satın alma kararını incelediği ve kuralların ihlal edildiğinin belirlenmesi halinde 10 milyon euroyu aşkın ceza kesebileceği belirtiliyor. AB ticaret bakanları da bu hafta yapacakları görüşmede, stratejik öneme sahip Avrupa şirketlerini "istenmeyen yatırımcılardan" korumak için alınabilecek önlemleri ele alacak.

Öne Çıkanlar