'MOSSAD ile verilen karar meşru değil'

'MOSSAD ile verilen karar meşru değil'
Kürdistan referandumuna yönelik görüşmeler için Tahran'a giden Erdoğan'ın ilk açıklamalarında ticari anlaşmalar vardı.

HABER MERKEZİ- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Tahran'da ortak basın toplantısı düzenledi. Ruhani "İki ülkenin de temel amacı parçalanmamış Irak ve Suriye’dir" dedi. Erdoğan da bağımsızlık referandumuna tepkisini sürdürdü ve "Mossad'la o masaya oturarak vereceğin karar, meşru değildir. Gayrimeşrudur. Bu şekilde böyle bir adımı atmak, Erbil'i yalnızlığa mahkum edecektir" dedi. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuyla Ortadoğu’da başlayan sıcak gelişmeler sürüyor. Referanduma en sert tepki gösteren Türkiye ile İran arasında üst düzeyde görüşme yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandumu ve bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere İran'a gitti. 

Erdoğan, Tahran'da Hasan Ruhani ile yaptığı görüşme sonrası ikili ortak açıklama yaptı. Ruhani yaptığı açıklamada, "İkili görüşmede çok önemli kararlar aldık" dedi.

'TÜRK TARAFI İRAN'DAN DAHA FAZLA DOĞALGAZ ALMAK İSTEDİ'

Hasan Ruhani, şöyle dedi:

"Son günlerde iki ülkenin ilişkileri siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarında her geçen gün daha da gelişmektedir. Bugün iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldık. İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı. Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacaktır. Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak. İki ülke arasında yatırımcılığı kolaylaştırmak adına, İran tarafı Türk yatırımcılara gerekli kolaylığı sağlayacak. Türk tarafı İran'dan daha fazla doğalgaz almak istediğini bildirdi. İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi. En temel amacımız bölgedeki barış istikrar ve güvenliği hakim kılmaktır. Daha fazla işbirliğini sağlamaktır. İran, Irak ve Türkiye arasında 3'lü işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak bazı yabancıların buradaki planlarıdır. Bu şekilde bölgeyi ayırmayı çalışıyorlar. İki ülke de bu davranışları kabul etmiyor. İki ülkenin de temel amacı parçalanmamış Irak ve Suriye’dir. Irak Kürdistanı’nın halkı bizim kardeşlerimizler. Burada bulunan bazı kişiler yanlış kararlar aldılar. Bu yanlış kararları bir an önce telafi etmek zorundalar. Acil girişimlerde bulunmalıyız."

'IRAK'TAKİ MUHATABAMIZ MERKEZİ YÖNETİM'

Ruhani'nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu: 

"Aramızdaki siyasi, asker, ekonomik, ticari bütün bu konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmeler gerçekleştirdiler. Aslında yıllar önce belirlediğimiz bir 30 milyar dolar hedefimiz vardı. Ama son dönemlerde bu 10 milyar dolarda takılı kaldı. Her anlamda yoğun bir şekilde arkadaşlarımızın çalışmasını teşvik ettik. Merkez bankalarımızın gıyasetinde, bankalarımızın iş birliğiyle finans sektörüne bir hareketlilik getirme kararı aldık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla iş birliğimizi geliştirme kararı aldık. Bankalarımızın İran'da şube açmaları, İran bankalarının Türkiye'deki şube sürecinin zenginleşmesi gerektiğini ifade ettik. Enerji sektöründe iş birliğimizi yoğunlaştırma noktasında kararlılığımızı ortaya koyduk.

Tabii bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle şu anda üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu, önümüzdeki ilk madde haline gelmiş vasiyette. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumunu zaten tanımadığımızı ifade ettik. 350 kilometre sınırda kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye... Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Mossad'la o masaya oturarak vereceğin karar, meşru değildir. Gayrimeşrudur. Bu şekilde böyle bir adımı atmak, Erbil'i yalnızlığa mahkum edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir. Bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Gerek İran'ın, gerek Türkiye'nin, gerek merkezi yönetimin... Ama bundan sonra daha da ağırlaştırılarak atılacak adımlar var."

TÜRKİYE İLE İRAN YAKINLAŞMASI

Erdoğan, Nisan 2015'ten bu yana İran'a yaptığı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. Ruhani ise Nisan 2016'da Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Ziyareti, iki ülke arasında özellikle askeri temasın hızlandığı bir döneme denk geliyor. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Ağustos ayında dokuz komutanla birlikte Türkiye'ye üç günlük bir ziyaret yapmıştı. Bakıri, bu ziyareti sırasında hem Erdoğan hem de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüştü. İkili ilişkilerin geliştirilmesi açısından kritik olarak nitelendirilen bu ziyaret, üst düzey bir İranlı general tarafından 38 yıldır gerçekleştirilen ilk ziyaretti. Orgeneral Akar da önceki gün resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a gitti. Bu da, 1979 tarihindeki İslam Devrimi'nden bu yana Türkiye'nin genelkurmay başkanı düzeyinde İran'a yaptığı ilk ziyaret olma özelliğine sahip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İran ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker eşlik etti.

Öne Çıkanlar