Edirne'de Kukerlandia Maske Festivali

Edirne'de Kukerlandia Maske Festivali
Bulgaristan'ın binlerce yıllık geleneğine sahip olan festival ilk kez Edirne'de düzenlendi.

EDİRNE- Bulgaristan'ın Yambol kentinde binlerce yıllık geleneğe sahip olan Kukerlandia Maske Festivali, ilk kez Edirne'de düzenlendi. El yapımı maske ve rengarenk geleneksel kıyafetlerle yapılan gösteriler, renkli görüntülere sahne oldu.

Edirne Belediyesi ile Bulgaristan'ın Yambol Belediyesi, sınır ötesi işbirliği kapsamında proje hazırladı. İki ülkenin karşılıklı olarak kültürünün tanıtılacağı projede binlerce yıllık geçmişe sahip olan Kukerlandia maske festivali gösteri ekibi, Edirne'ye geldi. Edirne Belediyesi'nin trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'nde düzenlediği etkinlikte el yapımı maskeler ve geleneksel kıyafetlerle gösteri, ilgiyle izlendi. Vatandaşlar, el yapımı maskeler ve 20 kiloluk çanlar takarak sembolik olarak baharı karşılayan ekiple fotoğraf çektirebilmek için birbirleriyle yarıştı.

Bulgaristan Yambol Belediye Başkanı Georgi Slavov, Edirne'de olmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Yıllar içinde Edirne ile iyi dostluklar kurduk. İki halk içinde güzel şeyler yaptık. Yambol Kuker oyunları geleneğini Edirne'ye sevdirmek için iki belediye başkanı olarak büyük emeğimiz var. Bunu başardık. Bugünkü etkinlik, iki belediye arasındaki dostluğun güzel bir simgesidir. Her hafta sonları Yambol vatandaşları Edirne'ye gelir. Bu etkinlikle birlikte sınırların bir öneminin kalmadığını ve insanlar arasında iyi ilişkiler olacağını gösterdik. Bu projemizle beraber iki şehir halkına dostluğumuzu pekiştirmek ve gelecek nesillere olumlu bir gelişme bırakmak istiyoruz" dedi.

KUKERLANDİA FESTİVALİ

Kuker oyunları geleneği Antik çağlara Trakların Dionysus tanrısı şenliklerine uzanıyor ve günümüze bölge halkı tarafından yaşatılarak taşınmıştır. Kuker toplulukları, el yapımı maskeler ve üzerlerindeki sayıca fazla çanlarla gösterilerini sunuyorlar. Maskeli ve renkli kıyafetli gruplar, köy ve kasabalarının sokaklarını ve evlerin avlularını dolaşarak baharın yaklaştığı günlerde bağıra çağıra ve gürültü yaparak kıştan kalan kötü ruhları, hastalıkları, kötülükleri ve soğuk havayı uzaklaştırmak ve diğer yandan sağlık ve bereket için sürüm, ekim ve hasat gibi sembolik hareketler yapıyorlar.

Öne Çıkanlar