Ekonomi yönetiminden büyüme değerlendirmesi

Ekonomi yönetiminden büyüme değerlendirmesi
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Büyümedeki tek olumsuz yan dış talebin katkısındaki düşüş" derken, Bakan Zeybekci, "Performans söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu" dedi.

EKONOMİ - Türkiye ekonomisi, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü. TÜİK'in açıkladığı verilere göre; gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11.1 büyüdü. GSYH 2011 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.6 büyümüştü. Böylece çeyreklik dönemde son 6 yılın en hızlı büyümesi gerçekleşti.

Bazı ekonomistler yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 10'a yakın büyüme gerçekleşeceğini düşünürken, bazı ekonomistler büyümenin yüzde 10'u geçeceğini bekliyordu.

Öte yandan bu yıl ilk çeyrek için büyüme yüzde 5.2'den yüzde 5.3'e yükseltildi. İkinci çeyrek büyümesi ise yüzde 5.1'den yüzde 5.4'e revize edildi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan büyüme rakamını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan da büyüme verisiyle ilgili bir açıklama yaptı.

BİR TEK OLUMSUZ BU GÖRÜLEBİLİR

Mehmet Şimşek, TRT Haber'de katıldığı programda, "İlk dokuz ayda 7,4 gibi çok güçlü bir büyüme söz konusu, dördüncü çeyrekte de devam ediyor. Yılın tamamında yüzde 5,5 hedefin epey üzerinde bir büyüme olabilir, rakamlar yüzde 6,5 bir büyümeye işaret ediyor. Büyüme hem yüksek, hem kapsayıcı, istihdam yaratan bir büyüme. Tarımın büyümeye katkısı sınırlı, dolayısıyla Türkiye sanayileşerek büyüyor, bu da çok önemli" dedi.
Şimşek, "3. çeyrekte dış talebin katkısı oldukça düştü, bir tek olumsuz bu görülebilir, bu da iç talebin güçlü olmasından kaynaklanıyor" dedi.

SÖYLEMLERİMİZDEKİ HAKLILIĞI ORTAYA KOYDU

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, nisan ayından bu yana iki noktayı vurguladıklarını hatırlatarak, "Birincisi uluslararası kuruluşlar tahminlerini bir bir artıracak. İkincisi Türkiye üçüncü çeyrekte G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olacak" ifadelerini kullandı. 

Zeybekci, "Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 11,1’lik rekor büyüme performansıyla söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu" diye konuştu.

DÜNYADAKİ TREND BİZİ DESTEKLİYOR

Daha sonra Bloomberg HT canlı yayınına katılan ve burada soruları yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme verisinin tam istedikleri gibi geldiğini belirtti. Zeybekci, "Bu büyüme planlanarak, bilerek yapılan bir büyümedir. Verdiğimiz desteklerin, yatırımlarla ilgili politikaların başarılı bir sonucudur" dedi.

Bakan Zeybekci, "Yıl sonu itibariyle yüzde 6.7-6.8 civarında büyümeyi yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Hatta yüzde 7 civarında bir büyüme bizim için sürpriz olmayacaktır" açıklamasını yaptı.

Zeybekci, "Dünyada büyümeyle ilgili trend, dış ticaretimiz bizi destekler durumda. Gelecek sene yatırımlar ve ihracat büyümemize destek vermeye devam edecek. İhracatla ilgili de yıl sonu beklentilerimiz oldukça iyi" şeklinde konuştu.

SIKI PARA POLİTİKASI SÜRECEK

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2017 genelinde 6-7 bandında bir büyüme beklediklerini kaydetti. Elvan, "Enflasyon oynaklığının azalacağı, kurun dengeye oturacağını düşünüyoruz. Türkiye 2017 yılında yüzde 7'ye yakın bir büyüme gerçekleştirecek. Enflasyonda 2017 Aralık-2018 Mart ayları arasında aşağı yönlü bir hareket olacak" diye konuştu. Elvan sıkı para politikasının süreceğini dile getirdi.

EKONOMİNİN ŞOKLARA DİRENCİNİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan da, büyüme rakamlarının, ekonominin şoklara olan direncini gösterdiğini belirtti ve ekonomik güvenin geri gelerek büyümeyi destekleyeceğini söyledi.

TCMB'nin sıkı duruşunun önemli olduğunu belirten Karahan, Merkez'in net bir biçimde bağımsız olduğunu vurguladı. Karahan'a göre, TCMB, enflasyon konusunda kararlılığın altını çiziyor.

Karahan, Türkiye ekonomisinin fazla ısındığına yönelik risklerin azaldığının altını çizdi ve mali politikaya ilişkin, hükümetin mali disiplini 2018 yılında koruyacağını dile getirerek Türkiye'de genişlemeci mali politikaya artık ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

Öne Çıkanlar