Enflasyon kasımda da yüksek gelecek

Enflasyon kasımda da yüksek gelecek
Yüksek seyreden dış ticaret verisinin ardından pazartesi günü açıklanacak kasım ayı enflasyonunun da 'kötü bir sürpriz' yapma ihtimalinin yüksek olduğu beklentisi hakim.

EKONOMİ - Dış ticaret açığında artış trendini sürdüren verilerin ardından pazartesi günü açıklanacak enflasyon verisinin de yüksek gelme ihtimali ağır basıyor. Kısa vadede beklentilerin bozulduğu, Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerin arttığı ve faizlerin baskılandığı bir dönemden geçerken, kasım ayı enflasyon verisinin de çift hanelerde gelmesi bekleniyor. Ekonomide yavaşlama sinyalleri belirginleşirken, cari açık ve enflasyonda da kalıcı bir yükseliş trendi gözleniyor.

Geçen hafta açılan dış ticaret verilerine göre, ihracat bu yılın ekim ayında, 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 9 artarak 13 milyar 942 milyon dolar olurken, ithalat da yüzde 25 artarak 21 milyar 267 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekimde dış ticaret açığı yüzde 73.9 arttı. 10 aylık dış ticaret açığındaki artış ise yüzde 32.1'e çıktı. Dış ticaret açığı eylülde de yüzde 85 artarak 8 milyar 135 milyon dolara yükselmişti. 

TÜİK tarafından pazartesi günü açıklanacak kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin geçen hafta gerçekleştirilen beklenti anketi 21 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,08 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin kasım ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 0,10 ve en yüksek yüzde 1,50 aralığında yer aldı.

YIL SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 11.4

Ekonomistlerin 2017 yıl sonu enflasyon beklentisinin ortalaması yüzde 11,04 oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisinin en düşük yüzde 10,48, en yüksek yüzde 12,70 olduğu görüldü. Bir önceki anket döneminde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 10,26 düzeyinde bulunuyordu.

Ekonomistlerin kasım ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,08) göre, bir önceki ay yüzde 11,90 olan yıllık enflasyonun yüzde 12,53'e yükseleceği hesaplanıyor.

REUTERS ANKETİNE GÖRE TAHMİN YÜZDE 10.50-12.55 BANDINDA

Reuters'ın anketine göre ise, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) kasım ayında medyan bazında yüzde 1.2 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anketteki yüzde 9.70’ten sert bir artışla yüzde 11’e yükseldi.

Reuters’ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.40-1.50 bandında yer alıyor. Yılsonu tahmini ise yüzde 10.50-12.55 bandında bulunuyor.

Eğer döviz kurunda ani bir gerileme yaşanmazsa, olumlu baz etkisine rağmen, TÜFE 2018 verilerinde de tek haneye düşmeyecek. Merkez Bankası'ndan bir süre daha faiz indirimi beklenmezken, yüksek seyreden enflasyonun TL mevduat faizlerinin gerilemesini engelleyeceği ve yerlilerin dövize yönelmesini hızlandırabileceği belirtiliyor.

OECD HEM BÜYÜME HEM ENFLASYON BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ

OECD, geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye için 2017 için büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 6,1'e çıkarırken, enflasyon beklentisini de yüzde 10,4'ten yüzde 10,7'ye çıkardı. Gelecek yılın beklentisi yüzde 8,1'den yüzde 9,9'a yükseltildi. 2019 yılı için enflasyon tahmini yüzde 8,9 oldu.

OECD, gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 9,6, gelecek yıl için yüzde 9,3 ve 2019 için yüzde 8,9 olarak tahmin etti. Özel tüketimin bu yıl yüzde 5,5, gelecek yıl yüzde 5,7 büyüyeceği tahmininde bulunan OECD, 2019 için tahminini yüzde 4,6 büyüme olarak açıkladı. Bir önceki tahminler bu yıl ve gelecek yıl için sırasıyla yüzde 4,8 ve yüzde 3,7 seviyesindeydi.

IMF ÇEKİRDEK ENFLASYONA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

IMF de yakın zamanda, Türkiye'nin cari açık ve yüksek enflasyon sorunlarına değinirken, büyümenin yavaşlayacağına dikkat çekmişti. Nispeten yumuşak uluslararası finansal koşullara rağmen, güçlü iç talep baskısı ve yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye'nin cari açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 5'ini geçtiğine dikkat çeken IMF uzmanları, "Türkiye'de beklentileri sabitlemek ve enflasyonu düşürmek için daha basit bir parasal çerçevede, daha sıkı para politikası gereklidir" tavsiyesinde bulundu.

IMF, Türkiye'nin bu yılki GSYH büyümesi tahminini yüzde 2.7'den yüzde 5.1'e çıkarmıştı. Kasım ortasında açıklanan Avrupa raporunda ise bu revizyona rağmen, mali canlandırma sönerken, sıkı para politikasının talebi soğutma yönünde devam ettiği belirtilerek, önümüzdeki yıl ve 2019'da  büyümenin yavaşlayarak yüzde 3.5 seviyesine oturacağı tahminine yer verildi.

Raporda, Türkiye’de yıllık enflasyon oranının Ağustos 2017 itibariyle yüzde 10,7’ye yükseldiğine dikkat çekilirken, "Enflasyon, Merkez Bankası'nın yüzde 5 hedefinin iki katından daha fazla. Gıda, gıda harici ve akaryakıt fiyatları iki basamaklı oranlarda artış gösterdi. Çekirdek enflasyon kısmen aşırı genişlemeci makroekonomik politikalar nedeniyle üç yılın en yüksek seviyesine yükseldi" ifadelerine yer verildi.

EN İYİMSER TAHMİN DÜNYA BANKASI'NDAN...

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zutt, ekim ayı ortalarında yaptığı açıklamada, eylül ayı itibarıyla yüzde 11'e yükselen enflasyonu değerlendirirken, gıda ve petrol fiyatlarındaki artışla Türk Lirası'ndaki değer kaybı olmak üzere üç faktörün enflasyonu yukarı ittiğini söyledi.

Zutt, Merkez Bankası'nın yükselen enflasyona uygun şekilde karşılık verdiğini ifade ederek, "TCMB, aslında enflasyona sıkı para politikasıyla doğru karşılığı veriyor. Şu sıralar yüzde 10'un biraz üzerine doğru bir sıçrama görmüş olsak da biz enflasyonun yakın gelecekte tekrar yüzde 7-8 seviyelerine ineceğini öngörüyoruz" demişti.

Öne Çıkanlar