Enflasyon verisi sonrası gözler Merkez Bankası'nda

Enflasyon verisi sonrası gözler Merkez Bankası'nda
Son 15 yılın en yüksek mayıs enflasyonu verisi sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Kimileri 100 baz puan artış beklerken kimileri TCMB'nin bu kez pas geçeceği görüşünde...

AKP döneminde üçüncü kez olağanüstü faiz artışına giden Merkez Bankası'nın perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu'nda da bir artırıma gitmesi muhtemel. Merkez Bankası en son politika faizini yüzde 16.50'ye çekerek GLP'yi 300 puan artırmıştı. Bugün ise yıllık 12.15'e ulaşan ve 12.64'e yükselen çekirdek enflasyon sonrası Merkez'in ne yapacağı merak ediliyor.

Reuters, bugünkü piyasa haberinde, "7 Haziran’daki PPK toplantısında TCMB’nin para politikasında bir miktar daha sıkılaştırma yapılacağına dair beklentiler söz konusu" ifadesini kullandı.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 12.15'E FIRLADI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, mayıs ayında beklentilerin üzerinde gelen enflasyona ilişkin yaptığı paylaşımda, "Yılın ikinci yarsında düşüş eğilimi başlayacak" dedi.

ŞİMŞEK: ENFLASYON İKİNCİ YARIDA DÜŞECEK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, enflasyon noktasında önemli teşvik ve desteklerin hazır olduğunu ifade etti.

Zeybekci, "Her şeyi ile pozitif olan, dünyanın yakından takip ettiği bir ülkede böyle bir kur, faiz atağını yaşamamız Türk ekonomisine haksızlıktır. Bunun geçici olduğunu söylememe gerek yok. Makro ekonomik sonuçlarımıza baktığımızda bunların hepsi tam anlamıyla gelip geçicidir. Hükümetimiz bununla ilgili gerekli her türlü adımı atacaktır, ilgili kurumlarımız gereken her tür adımı atacaktır. Enflasyonla mücadeleyi asla bırakmıyoruz, vazgeçmiyoruz ve bununla ilgili yapılması gereken her şeye karar verilmiş durumda. Ekonomi Bakanlığı olarak gıda fiyatlarının enflasyona katkısını minimize etmek için arzı artırıcı tedbirlerle ilgili teşvik ve desteklerimiz hazır. Bir kısmını Bakanlar Kurulu kararı olarak sevk ettik ve devam ediyor bütün bunlar. Ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz" dedi.

Peki, piyasa aktörleri ne düşünüyor?

100 BAZ PUAN ARTIŞ GELEBİLİR

Kapital FX Araştırma uzmanı Enver Erkan, "Önceden de Londra’da verilerin sinyaller çerçevesinde yukarı eğilimli bir enflasyon verisi gözleri Merkez Bankası’na çevirmiş durumda... Yerli üretim yeterince desteklenemediği gibi, gıdada ithalatın gıda fiyatını da kura duyarlılığını artırması gibi bir riski vardır. Fed’in faizleri artırmayı değerlendirdiği ve ABD ekonomisinin düzeldiği, reel faizlerin arttığı bir ortamda doların dünyada değerlenmesi söz konusu… Bu yüzden reel faizin paramızı koruyacak seviyelerde olması gerekliliği artıyor, atılması gereken adımların büyüklüğü de… Ülkemize daha çok döviz girmesini sağlamamız gereken bir ortamdayız. Ancak enflasyon gibi bir baş istikrarsızlık unsuru buna engel olmakta. Kısa vadede Merkez Bankası TL'yi korumak adına 100 baz puanlık bir faiz artışına gidebilir. Aksiyon almazsa, bu TL volatilitesini olumsuz etkiler" ifadelerini kullandı. 

Erkan, uzun vade için enflasyonda yapısal sorunları yenmek adına çok önemli, ciddi, kararlı çalışmalar yapılması gerektiğimi, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

FAİZ ARTIŞI FİYATLANDI

İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da 100 baz puan artış bekleyenler arasında yer alıyor. Kömürcüoğlu, "TCMB’nin bu haftaki toplantıda politika faizinde 100 baz puanlık faiz artışına gideceğini düşünüyoruz. Enflasyon sonrasında özellikle TL’de görülen değer kazancı ve 10 yıllık tahvil faizindeki düşüş piyasalarda faiz artışının fiyatlandığına işaret ediyor" değerlendirmesi yaptı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de, enflasyonun piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğine işaret ederek, bu sonuçta gıda fiyatları enflasyonunun belirgin bir şekilde etkisinin olduğunu söyledi. Açıklanan enflasyon verisinin perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kararları üzerindeki etkisine ilişkin de görüşlerini paylaşan Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın olağan toplantıda pas geçme ihtimalinin daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

VERİ O KADAR KÖTÜ Kİ…

BlueBay Capital Gelişen Ülkeler Stratejisti Tim Ash enflasyonu yorumladığı piyasa notunda, "Veri o kadar kötü ki, piyasa olumlu algıladı. Enflasyonun yüksek gelmesinin Merkez Bankası’nın faiz artırımında elini rahatlatacağı algısı oluştu" dedi.

NOMURA: DAHA FAZLA SIKILAŞMA MÜMKÜN

Nomura mevcut enflasyon, zirvelerdeki ÜFE, çekirdek TÜFE ve önümüzdeki aylarda enflasyonun yüzde 13’ü geçebilecek olmasıyla birlikte Perşembe günkü PPK toplantısında daha fazla sıkılaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Nomura Ekonomisti İnan Demir, raporunda şu değerlendirmeleri yaptı: "TCMB 23 Mayıs’taki sıkılaştırmasının enflasyon görünümündeki bozulmaya karşı yeterli olacağını düşünülebilir. TCMB’nin bir haftalık repo faizini yüzde 16,50’de koruma ihtimalinin gözardı edilemez olduğunu düşünüyoruz. Faiz artırımına alternatif olarak bir haftalık repo faizi değişmez ve fonlama yüzde 18’de bulunan gecelik faizden yapılabilir. Bloomberg tahmini gecelik faizde 50 baz puan artış öngörüyor. Ancak bu tip hamleler TCMB’nin sadeleşme ruhuna aykırı olur, TCMB’nin kredibilitesine zarar verebilir." 

COMMERZBANK: TCMB'NİN MANEVRA ALANI OLMALI

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, enflasyonun beklentilere paralel geldiğini, enflasyonda görülen ivmelenmenin son olmayacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın bu durumda manevra alanı olması gerektiğine dikkat çeken Ghose şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 12.6'lik çekirdek enflasyon geldi, yüzde 16.5'lik faiz oranı var, yani reel faiz var ama enflasyonun nereye gideceğini öngörmek ve TL'deki son değer kaybının etkisini de değerlendirmek gerekiyor. Önümüzdeki aylarda yüzde 14'lük çekirdek enflasyon bekliyorken yüzde 16.5'lik faiz yeterli olmaz. Fed de faiz artırmaya devam edecek, yani öncelikle Fed etkisini nötrlemek gerekiyor. Türk Lirası'nda bir kez daha satış gerçekleşirse enflasyon yüzde 15'lere çıkabilir, bunu görmek istemiyoruz bu nedenle TCMB'nin manevra alanı olması gerekiyor."

Ghose, perşembe günü TCMB'nin 100 baz puan artırması durumunda piyasanın çoğunlukla bundan memnun olabileceğini ifade ederek, "Çok ciddi bir hesaplama yapılması lazım ve kendilerine bir hareket alanı tanımaları lazım. 50 baz puan civarında adımlar yeterli olmayacaktır" diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar