Fitch'ten bu haftaki üçüncü uyarı da geldi

Fitch'ten bu haftaki üçüncü uyarı da geldi
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk Lirası ile ilgili bir haftada üçüncü açıklamasını yaptı, 'TL'deki düşüş, döviz borçlu şirketlerde baskıyı artırıyor' dedi.

Türk Lirası'nın rekor seviyedeki değer kayıplarının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in açıklamaları devam ediyor. Fitch, bir hafta içinde üç kez uyarıda bulundu.

Bugün sabah saatlerinde Türk Lirası'ndaki zayıflamanın Türkiye'nin notunu etkileyebileceğini açıklayan kurumdan "TL'deki düşüş, döviz borçlu şirketlerde baskıyı artırıyor" yorumu yapıldı. 

FITCH'TEN BİR HAFTADA İKİNCİ UYARI GELDİ

TL'DE REKOR SONRASI FITCH'TEN YENİ UYARI

AYNI GÜN HEM FITCH'TEN HEM S&P'DEN UYARI

Bu hafta yapılan ilk uyarıda Fitch, Türkiye'de söylemin politika çerçevesi için riski artırdığını belirtmişti. 

Fitch, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı yorumların keyfi politika yapımı olasılığını artırdığını, haziran seçimleri sonrasında politika öngörülebilirliğinin baskı altına gireceğini belirtti. 

Kuruluş, TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin erozyonun kredi notuna baskıyı artırdığına da dikkat çekmişti.

Fitch Ratings, "Kurun geldiği seviye burda kalırsa, ya da daha da bozulma gerçekleşirse, TL'de son zamanlarda yaşanan değer kaybı Fitch tarafından notlandırılan şirketlerdeki baskıyı arttırabilir" açıklamasını yaptı.

Fitch'in açıklamasında, "Kurdaki düşüş, yakın zamanda ödeme yapması gereken döviz borçluluğu yüksek olan şirketler için kısıtlı likidite pozisyonları üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir. Bu riskler kurumsal kredi profillerinin içerisine dahil edilmiştir. Ancak kredi ölçü birimlerindeki bozulmanın olumsuz notlamaya yol açacağı anlamına gelmeyecektir" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, şirketlerin döviz borçluluğunun, yerel para birimi cinsinden gelirlere bağlı olduğu ifade edilerek, şu değerlendirmeye yer verildi: "Türk şirketleri yaygın anlamda yabancı para birimleri cinsinden borçlanmayı kullanıyor. Fakat bu yöntem etkin bir biçimde korunaklı(hedged) ya da yabancı para birimleri cinsinden gelirler tarafından dengelenmiş değil. TL'deki bozulma nedeniyle, şirketlerin döviz cinsi borçlanmadaki şişkinliği, yerel para birimleri cinsinden gelirlere bağlandı." (EKONOMİ SERVİSİ) 

Öne Çıkanlar