'FETÖ' borsası var' diyen Tayyar'ın tanıklığı talep edildi

'FETÖ' borsası var' diyen Tayyar'ın tanıklığı talep edildi
Antep'te 'FETÖ' operasyonunda gözaltına alındıktan sonra itirafçı olan iş insanının ifadelerini haber yapan gazetecilerin yargılanmasına başlandı.

ARTI GERÇEK - ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra, itirafçı olup Antep iş dünyası ile ilgili ifade veren iş insanı A.S.E.'nin ifadelerini haberleştirdiği için yargılanan gazetecilerin davasına başlandı. Duruşmada, "FETÖ borsası var" diyen AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar'ın tanık olarak dinlenmesi istendi. Savunma yapan gazeteci Murat Güreş "Savcı sermayeyi tutup, basını baskı altına almayı seçti" diye konuştu.

Antepli iş insanı A.S.E., geçen yıl Temmuz ayında ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve savcıya Gaziaptep iş dünyası hakkında bilgiler vereceğini belirterek, itirafçı olmak istedi. A.S.E.'nin beyanları, kentteki bazı gazeteciler tarafından çeşitli internet sitelerinde yayınlandı. Ancak gazeteciler, bu ifadeler üzerinde gizlilik kararı bulunduğunu öğrenince, haberi yayından kaldırdı. Savcı Ramazan Kaymak haberler nedeniyle soruşturma başlattı. Gazeteciler Murat Güreş, Furkan Gökşen, emekli gazeteci Metin Aybey, eski gazeteci Yunus Emre Alıcı ve avukat Yusuf Subaşı hakkında "gizliliği ihlal" ettikleri iddiasıyla, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Gazeteciler Güreş ve Gökşen, bu kapsamda geçen yıl gözaltına alındı ve 13 gün hapis yattı.

Gaziantep 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanan davada savunma yapan sanıklardan avukat Yusuf Subaşı, iddianameyi hazırlayan savcı Ramazan Kaymak'ın, ‘FETÖ’ soruşturmaları ile ilgili birçok suistimali olduğunu, bunları gölgelemek için bu davayı açtığını söyledi.

Savunma yapan gazeteci Murat Güreş ise hakkındaki bu dava nedeniyle yüksek lisansını yarıda bırakmak zorunda kaldığını belirterek ‘birey olarak lekelenmeme hakkım ihlâl edildi’ dedi: "Sosyalist biriyim ve hayata soldan bakıyorum. Ama tutuklanmam nedeniyle hakkımda FETÖ'cü iddiaları ortaya atıldı. Temizlemem aylarımı aldı. Bugün bu mahkemede, savcının eliyle gazetecilik yapma hakkım ve halkın haber alma hakkı ihlal ediliyor. Bu ülkede bugün FETÖ ile ilgili herşey aleni iken neden bu davada itirafçı sanığın verdiği bilgiler gizleniyor. Peki madem gizlilik var neden dosya ile ilgili bir yayın yasağı yok. Biz bu ifadeyi, savcının çekmecesinden almadık. İfade 2 Temmuz’da alındı, biz 30 Temmuz günü yayınladık. Bu 28 gün içinde ifadede isimleri geçen hangi şahıs hakkında ne gibi bir işlem yapıldı. Savcı bunu açıklasın. Benim pasaportum bile yok, hiç çıkarmadım ama hakkımda yurtdışına çıkış yasağı var. Beni bununla caydıramazlar. Bugün o ifade elime geçse yine yayınlarım. Bu ifadede ismi geçen insanlar, Antep sermayesinin yüzde 70-80'ini temsil ediyor. Bakınca savcı sermayeden taraf oluyor, gerçekler duyulmasın diye basını baskı altına alıyor. Beraatimi talep ediyorum."

Avukat Önder Alkurt ise AKP Antep Milletvekili Şamil Tayyar'ın bir süre önce yaptığı "FETÖ borsası var" çıkışını hatırlatıp, bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadesinin istenmesini talep etti. Avukat Alkurt "Antep'te kamuoyunun bu nedenle tartıştığı üç FETÖ dosyası var. Bu üç dosyanın savcısı da Ramazan Kaymak. Şamil Tayyar'ın mahkemede tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz" dedi.

Aranın ardından mahkeme başkanı, sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbiri uygulamasına son verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Davayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral izledi.

Öne Çıkanlar