Google'a AB'den rekor ceza

Google'a AB'den rekor ceza
Rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2.42 milyar euro cezaya çarptırıldı.

EKONOMİ - Avrupa Komisyonu Google'a, arama motoru pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 2.4 milyar euroyu aşan para cezası verdi. Avrupa Komisyonu'nun Google'a verdiği rekor cezanın nedeni ise arama sonuçlarını kendi lehine olarak yeni Google, alışveriş servisleri doğrultusunda manipüle etmesi ve pazar hakimiyetini kötüye kullanması olarak gösteriliyor.

Avrupa Komisyonu Rekabet Kurulu Şefi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamada, rakip alışveriş servislerinin Google sonuçlarında görüntülenmesinin yüzde 90 oranında alt sıralara atıldığı ve tüketicilerin zarara uğratıldığı belirtiliyor. Böylelikle Google'ın hem daha fazla trafik aldığı hem de kendi servislerine yönlendirdiği kişi ya da kuruluşlardan rekabet yasalarına aykırı olarak haksız bir şekilde daha fazla gelir edildiği söyleniyor.

7 yıldır süren araştırmanın sonucunda verilen karara ilişkin gerekçe Google tarafından reddedilirken, Google'a arama sonuçlarıyla ilgili söz konusu manipülasyonu durdurması için 90 günlük süre tanındı. Aksi takdirde bağlı olduğu Alphabet'in dünya genelindeki günlük cirosunun yüzde 5'i oranında ek cezalarla yüzleşileceği kaydedildi. Ulusal görüşmeler sonlandıktan sonra mağdur olanların da tazminat hakkının saklı olduğu belirtildi.

AB, soruşturmanın 5.2 terabayt boyutundaki veri içerisinde 1.7 milyar arama talebi incelenerek yürütüldüğünü ve bunun okuması 17 bin yıl alacak 460 milyon sayfalık dokümana eşdeğer olduğunu açıkladı.

İŞTE GOOGLE'IN KARŞI KARŞIYA KALABİLECEĞİ EK CEZA

Peki Alphabet'in günlük cirosu ne kadar? Nisan ayında açıklanan 2017 ilk çeyrek bilanço verilerine göre Alphabet'in 2017 ilk üç aylık toplam geliri 24.7 milyar dolara ulaşıyor. Bu da günlük cirosunun aşağı yukarı 274 milyon doları bulduğunu gösteriyor. Buradan hareketle Alphabet için 90 gün içerisinde manipülasyonu durdurmamanın günlük cezası 13.7 milyon dolar. Yani 90 gün sonra manipülasyonun devam ettiği her gün için karşı karşıya kalacağı ceza 13.7 milyon dolar. Bu da mesela aylık 411 milyon dolar, yıllık ise 4.9 milyar dolara denk geliyor. 

RAKİPLER YÜZDE 90 ORANINDA ALT SIRALARA İTİLDİ

Avrupa Komisyonu Rekabet Kurulu Şefi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamada, rakip alışveriş servislerinin Google sonuçlarında görüntülenmesinin yüzde 90 oranında alt sıralara atıldığı ve tüketicilerin zarara uğratıldığı belirtiliyor.

Böylelikle Google'ın hem daha fazla trafik aldığı hem de kendi servislerine yönlendirdiği kişi ya da kuruluşlardan rekabet yasalarına aykırı olarak haksız bir şekilde daha fazla gelir edildiği söyleniyor.

Vestager, bunun rekabet yasalarına ciddi şekilde aykırı olduğunu belirtirken, sitenin 2008 yılında belirtilen şekilde değiştirdiği politikası ve arama algoritması nedeniyle reklamverenlerin de tekele mahkûm bırakıldığını vurguladı. Zira siteler ne kadar fazla hit alırsa reklamverenler de o kadar fazla görüntülendiği için bu döngü birbirini besliyor.

AB tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, soruşturma başladığından bu yana Google'ın söz konusu hizmetlerden dolayı trafiği Britanya'da 45 kat, Almanya'da 35 kat, Fransa'da 19 kat, Hollanda'da 29 kat ve İspanya'da 17 kat ve İtalya'da da 14 kat artış gösterdi.

GOOGLE RESMİ AÇIKLAMA YAPTI

Google sözcülerinden Kent Walker ise Avrupa Birliği tarafından açıklanan ceza ve gerekçeli kararı için Google Avrupa resmi blogundan "Avrupa Komisyonu'nun online alışveriş kararı: Madalyonun diğer yüzü" başlığıyla resmi bir açıklama yayımladı. Açıklamada şöyle dendi: "Online alışveriş yaparken siz aradığınız ürünleri kolayca ve hızla bulmak istersiniz, reklamcılar da söz konusu ürünleri tanıtmak ister. Google bu nedenle, kullanıcılarıyla irili ufaklı binlerce reklamvereni her iki taraf için de yararlı olacak yollarla bir araya getiren alışveriş reklamları görüntülemektedir. Bu nedenle saygı duymakla birlikte bugün açıklanan karara katılmıyoruz. Temyiz yoluna gitmeyi düşündüğümüz için Komisyon’un kararını ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz ve gerekçelerimizi anlatmaya devam edeceğiz."

Öne Çıkanlar