1.2 milyar lira Sayıştay denetimi dışında olacak

1.2 milyar lira Sayıştay denetimi dışında olacak
1.2 milyar lira kaynağa sahip olacak Turizm Ajansı, bağımsız denetim şirketlerince denetlenecek. Sayıştay'a rapor gönderilecek ancak Sayıştay belge soramayacak.

TBMM’de geçen hafta benimsenen bir kanun ile Turizm Ajansı kuruldu. İtirazlar üzerine Sayıştay denetimi konusunda değişiklik yapıldı. Ancak bu değişikliğin yeterli olmadığı anlaşıldı. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, ajansın yaklaşık 200 milyon dolar (1.2 milyar lira) gelir toplamasının beklendiğini açıkladı.

TBMM'de geçen hafta kabul edilen bir kanun ile Turizm Ajansı kuruldu. İtirazlar üzerine Sayıştay denetimi konusunda değişiklik yapıldı. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ise, yapılan değişikliğe rağmen ajansın Sayıştay tarafından denetiminin tam olarak sağlanamayacağını ifade etti.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre Hamzaçebi, "Ajans, üç bağımsız denetim şirketinden teklif alacak ve bunlardan biri denetleyecek. Hazırlayacağı raporu Sayıştay'a gönderecek. Sayıştay rapora bağlı kalacak, ayrıca ajanstan harcama, gider belgesi soramayacak. Kamuoyunda hassasiyet oluştu, göz boyamaya yönelik değişiklik yapıldı" dedi.

ŞİRKETİ KENDİ BELİRLEYECEK

Hamzaçebi, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeleri yaptı:

"Denetimi, bağımsız denetim şirketleri yapacak. Ajans, üç bağımsız firmadan teklif alacak. Uygun görülen firmayı tercih edecek. Firmanın hazırlayacağı rapor Sayıştay'a gönderilecek. Sayıştay bu rapora bağlı kalacak. Denetlerken ‘Şu harcamadan emin olamadım, bilgi-belge alayım' diyemeyecek. Anayasa'nın öngördüğü Sayıştay denetimi bu değil.

GÖZ BOYAMA YAPILDI

Ajansla ilgili teklif gündeme gelince, kamuoyunda bir hassasiyet oluştu. Önerge ile bu hassasiyeti karşılamaya yönelik göz boyama düzenlemesi yapıldı. Sayıştay denetleseydi tüm gelir ve harcama belgelerini incelerdi. Düzenlemeye göre sadece kuruluşun hazırladığı rapora bakacak.

1.2 MİLYARLIK GELİR

Yaklaşık olarak 200 milyon dolar civarında bir kaynak toplanacak. 1.2 milyarlık liralık kaynak demektir. Yasanın ruhu ‘Canımızın istediği gibi toplarız, istediğimiz gibi harcarız, kimseye hesap vermeyiz' biçimindedir. Sayıştay değişikliğinin maddeye girmesi bu anlayışı değiştirmiyor. Bu düzenleme ile yolsuzlukları tespit etmek de, hizmetin pahalı mı, ucuz mu olduğunu tespit etmek de mümkün değildir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar