1 Mayıs mitingine katılan anneler: Çocuklarımız ölüyor, haberiniz var mı?

1 Mayıs mitingine katılan anneler: Çocuklarımız ölüyor, haberiniz var mı?
Diyarbakır’da düzenlenen 1 Mayıs mitingine açlık grevleri ve annelerin barış talebi damgasını vurdu. Mitingin ardından yürüyüş yapan anneler, duyarlılık çağrısı yaptı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Diyarbakır'da KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin düzenlediği 1 Mayıs mitingi İstasyon Meydanı'nda gerçekleşti. Mitinge çok sayıda meslek örgütü, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Diyarbakır’daki mitinge devam eden açlık grevleri damgasını vurdu.

POLİS BEYAZ FULARA İZİN VERMEDİ

Çocukları açlık grevinde olan anneler, 1 Mayıs mitingine beyaz tülbentleri ile katıldı. Mitinge katılmak isteyenler, barışı simgeleyen beyaz fularlarla polis noktasına geldi. Ancak polis boyunlarına beyaz fular takanların miting alanına girişine izin vermedi. Gerekçe ise, beyaz fularların Barış Annelerini temsil etmesiydi. Polis arama noktasında beyaz fular taşıyanlarla tartıştı.

Polisin beyaz fularla alana girişlere izin vermemesi tepkilere neden oldu. Kitlenin alana alınmamasına tepkiler vardı. Polisle tartışan meslek odası temsilcilerinden bir grup, polisin tutumunu protesto etmek amacıyla beyaz fularları polis bariyerine bağlayarak alana girdi. Uzun süren tartışmaların ardından kriz aşıldı. Polis kontrol noktasında bekleyen kitle beyaz fularlarla alana girdi.

POLİS, SLOGAN SESLERİNİ MÜZİK SESİ İLE BASTIRDI

Diyarbakır’daki 1 Mayıs miting alanına annelerin açlık grevine ilişkin talepleri damgasını vurdu. Miting alanından sık sık cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ile ilgili sloganlar atıldı. Ses sistemi başında olan polis, kitlenin attığı sloganları müziğin sesini yükselterek bastırmaya çalıştı. Sahneden sık sık tertip komitesinin belirlediği sloganlar dışında slogan atılmaması yönünde uyarılar yapıldı. Ancak tüm uyarılara rağmen alandan cezaevleri ile ilgili sloganlar atıldı.

ANNELER AÇLIK GREVLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Miting halay ve sloganlarda sürdü. Müzik gruplarının verdiği müzik dinletilerinin ardından kitle yavaş yavaş dağılmaya başladı. Ancak eylemler sürdü. İstasyon Meydanı'ndan çıkan aileler, Ofis Semtine doğru yürüyüşe geçti. Anneler Ofis kavşağına geldiğinde etraflarını TOMA, zırhlı araçlar ve çevik kuvvet polisleri sardı. Polis annelerin dağılmasını istedi.

"ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜYOR, HABERİNİZ VARMI?"

Anneler ise "Çocuklarımız ölüyor" diyerek yürüyüşlerini sürdürdü. Ofis Kavşağından, Sanat Sokağı girişine kadar yürüyen annelere çevrede bulunanlar alkış ve zılgıtlarla destek verdi. Polis Sanat Sokağı kavşağında da annelerin önünü keserek dağılmalarını istedi. Burada yaşanan tartışmanın ardından anneler polis ablukasında Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Anneler "Siz yaşayın diye çocuklarımız ölüyor. Haberiniz var mı" diye seslenerek yürüdü. Anneler, "Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyoruz. Çocuklarımız ölüyor. Tecridi kaldırsınlar. Tek isteğimiz çocuklarımızın ölmemesi. Sesimizi duyun" sözleri ile taleplerini dile getirdi. Annelerin yürüyüşü polis eşliğinde sürdü.

Annelerin önü bu defa Belediye Konukevi'nin önünde kesildi. Çok sayıda polis etrafta konuşlandırıldı. Uzun süren görüşmelerin ardından anneler dağıldı.

Öne Çıkanlar