10 yıl aradan sonra Türkiye Ermenileri Patriği seçildi

10 yıl aradan sonra Türkiye Ermenileri Patriği seçildi
Türkiye Ermenileri'nin 85. Patriği Başespiskopos Sahak Maşalyan oldu.

Türkiye Ermenileri 85. Patrik seçiminde oy sayımı dün gece tamamlandı. Turuncu listeden Sahak Episkopos Maşalyan 9.008 oy, Mor listeden Başepiskopos Ateşyan 3.529 oy aldı.

Yapılan sayım sonucunu göre Turuncu liste 89, Mor liste 12 delege çıkardı. Toplam 13.705 seçmen oy kullandı. 744 kişi geçersiz, 377 kişi boş oy kullandı.

Bir önceki Mart ayında hayatını kaybeden Patrik Mesrop Mutafyan'ın 2008'de başlayan sağlık sorunlarından itibaren yeni Patrik seçimi talep ediliyordu. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN MÜDAHALE ETTİĞİ SEÇİM

Geçersiz ve boş oylar yurtdışı adayların katılımının engellendiği seçim sürecine yönelik bir tepki olarak değerlendiriliyor. Benzer gerekçeyle boykot nedeniyle sandığa gitmeyenler de oldu. İçişleri Bakanlığı seçim talimatnamesine yeni eklediği maddeyle, yurtdışındaki adayların seçime katılımını engellemişti.

Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra Episkopos Maşalyan Gedikpaşa Kilisesi'ne giderek taraftarlarıyla teşekkür konuşması yaptı. 

1998 yılında Mesrob Mutafyan'ın patrik seçildiği seçimde 15.807 seçmen oy kullandı. Bu seçimde katılım oranını net bir şekilde öğrenmek mümkün olmadı. Seçim öncesi Müteşebbis Heyet Başkanı Hosrof Köletavitoğlu vakıfların toplam 60 bin seçmen bildirdiğini, ancak bunun içinde ölümler ve tekrarlar da olduğunu, dolayısıyla 60 bin sayısından 20-25 bin kişinin düşülmesi gerektiğini söylemişti. 

NOR ZARTONK BOYKOT ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Ermeni sivil toplum örgütü ise İçişleri Bakanlığı'nın seçimlere müdahil olmasına karşı çıkmış, iki adayın seçimden çekilmesi çağrısında bulunmuş ve boykot çağrısı yapmıştı.

Nor zartonk'tan yapılan açıklamada,"İçişleri bakanlığı tarafından gönderilen patrik seçim talimatnamesinde yer alan ve yurtdışındaki adayların seçime katılmasını engelleyen ek madde halkın geniş kesimlerinin tepkisiyle karşılaşmıştır.

"Devlet geçtiğimiz 12 yılda olduğu gibi yine hukuksuz bir şekilde sürece müdahale etmektedir. Tüm bu müdahalelerin anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ise Anayasa Mahkemesi'nin 22.05.2019 tarihli kararında açıkça belirtilmiştir.

"Bu şartlarda seçimin adil olamayacağı bizzat Patrik Kaymakamı tarafından da dile getirilmiştir. Halkın farklı kesimlerinden gelen yoğun tepkilere ve AYM kararına rağmen Patrik Kaymakamı Maşalyan, Müteşebbis Heyet ve vakıf yöneticileri açık ve onurlu bir duruş sergileyememiş, görevlerini yerine getirememişlerdir.

"Bizler devletin, inanç ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik bu açık müdahalesini reddediyoruz! Her iki adayı bu oyunun figüranı olmamaya ve seçimden çekilmeye çağırıyoruz!

"Gerçekleştirilecek seçimde verilecek her oyun bu adaletsizliği ve hak gaspını meşrulaştırmaya hizmet edeceğini biliyor ve bir kez daha halkımızı sandığa gitmemeye, seçimi boykot etmeye çağırıyoruz!" ifadeleri yer alıyordu.

Öne Çıkanlar