1915'ten sağ kurtulan Kürdyan, 106 yaşında hayatını kaybetti

1915'ten sağ kurtulan Kürdyan, 106 yaşında hayatını kaybetti
Sirvart Kirişçiyan Kürdyan, 27 Ekim'de Kanada'nın Toronto kentinde hayata veda etti.

1915'te Anadolu'dan sürülen Ermeniler arasında hayatta kalabilenlerden Sirvart Kirişçiyan Kürdyan'ın 27 Ekim'de Kanada'nın Toronto kentinde hayatını kaybettiği belirtildi. 

Agos gazetesinde yel alan habere göre Sirvart Kirişçiyan Kürdyan, 1912 yılında Erzurum'da Yeğişe Kirişçiyan ve Yepraksi çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. 6 çocuğun en küçüğüydü, ancak 3 kardeşi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. 1915'te 3 yaşındayken annesi ve iki kardeşiyle Musul yolculuğuna başlamak zorunda kaldılar. Kardeşlerinden biri yolda öldü. 

Savaştan sonra Sirvart'ın annesi Halep'e taşınmaya karar verdi. Açlığın hüküm sürdüğü kentte, Sirvart beslenebilmesi için çeşitli yetimhanelere yerleştirildi. Ablası "Annemizi kaybettik o yüzden yetimhanede olmak zorundayız" sözleriyle küçük Sirvart'ı ikna etti. Sirvart cüzzam geçirip kör olma tehlikesi yaşayınca Katolik Yetimhanesi'ne yerleştirildi. Ancak burada Katolikliğe dönmek durumunda kaldı. Bu durumu öğrenen annesi onu yetimhaneden aldı. Daha sonra Kilikya Okulu'nda okudu. Ablası Araksi'nin 23 yaşında ölmesi üzerine annesi Yepraksi'nin hayatta kalan tek çocuğu oldu. 15 yaşında bir başka Erzurumlu yetim olan Haçik Kürdyan ile evlendi. 

"BİR ÇOCUKLUĞUM OLSUN İSTERDİM"

Haçik Kürdyan o yıllarda yeni kurulan Sovyet Ermenistanı'na yerleşmek amacıyla traktör sürmeyi öğrenmişti, ancak çeşitli engeller nedeniyle Ermenistan'a gidemediler. Haçik Kürdyan mesleğini kamyon şoförü olarak Suriye'de, sıklıkla çöl yollarında icra etti. Sirvart aile bütçesine katkıda bulunmak için tığ ve nakış işleri yaptı, bu alanda Halep'in tanınmış isimlerinden biri oldu. Çiftin dört çocuğu oldu. 1960'larda Beyrut'a taşındılar, Haçik Kürdyan 1974'te burada hayatını kaybetti. Sirvart Kürdyan 1991'da ailesiyle birlikte Toronto'ya taşındı. 

Sirvart Kirişçiyan Kürdyan 102 yaşına kadar Kanada ve Ermenistan'daki kiliseler için nakış ve tığ işleri yapmaya devam etti. 102 yaşındayken kendisini yaşadığı bölgedeki bir rahip ziyaret etti ve tekrar yaşayabilse ne isteyeceğini sordu. Sirvart Kurdian "Bir çocukluğum olsun isterdim, hiç olmadı" yanıtını verdi. 

Sirvart Kirişçiyan Kürdyan için Toronto Surp Yerortutyun Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene geniş bir katılım oldu. (Agos) 

Öne Çıkanlar